Ο Δρ. Δημήτρης Τσάλτας είναι Καθηγητής του
Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων στο
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι ιδρυτικό μέλος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου από τις πρώτες του μέρες το 2007. Έχει πτυχίο Γεωπονικών Επιστημών και Μεταπτυχιακό στη Φυτοπροστασία από το
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διετέλεσε Αντιπρόσωπος και Εμπειρογνώμονας της Κύπρου στην Επιτροπή Προγράμματος του 7ου Πλαισίου Στήριξης για τη Γεωργία, Τρόφιμα Αλιεία και Βιοτεχνολογία και ως Μέλος της Επιτροπής στον Τομέα Τροφίμων & Γεωργίας του
COST. Είναι μέλος του ΔΣ της
Μεσογειακής Φυτοπαθολογικής Ένωσης (MPU), και της
Ελληνικής Φυτιατρικής Εταιρείας (ΕΦΕ), Εθνικός
[...]Εκπρόσωπος στο ISEKI Food Association, Πρεσβευτής της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για Εναρμόνιση (Global Harmonization Initiative - GHI) καθώς και Πρεσβευτής και Μέντορας της Αμερικάνικης Εταιρείας της Μικροβιολογίας (ASM).
Είναι επικεφαλής της Ομάδας Γεωργικής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας. Η Ομάδα ασχολείται ενεργά με τη μικροβιακή βιοποικιλότητα και οικολογία με ειδικότητα στις αγροβιομηχανικές ζυμώσεις. Τεχνολογίες Αλληλούχισης Νέας Γενιάς (Next Generation Sequencing) χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την έρευνα που διεξάγεται καθώς και ως μια νέα προσέγγιση για την εξακρίβωση της γνησιότητας τροφίμων (μικροβιακά δακτυλικά αποτυπώματα – microbial fingerprinting). Η ομάδα ασχολείται επίσης με τη διερεύνηση προβλημάτων βιοασφάλειας στην τροφική αλυσίδα, αρχής γενομένης από το αγρόκτημα (μυκοτοξίνες, ανθρώπινα παθογόνα στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά) έως τα τελικά μεταποιημένα προϊόντα. Επιπλέον, η ομάδα του Δρ Τσάλτα ασχολείται με την ανάπτυξη βιοαισθητήρων, καινοτόμων τροφίμων και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Μέσω αυτής της εκτεταμένης και βαθιάς αναλυτικής ικανότητας, η ομάδα προσφέρει μια ποικιλία υπηρεσιών προς την τοπική βιομηχανία τροφίμων, γεωργίας, φαρμακοβιομηχανίας και βιοϊατρικής μέσω μοναδικών μεθόδων αναλύσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών για διάφορα θέματα μικροβιολογίας (μικροβιακή ταυτοποίηση, μικροβιακή γονοτύπιση, ανίχνευση μικροβίων κλπ.).