Ο Δρ. Βλάσσης Πετούσης είναι Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής. Σπούδασε Φυσική (1997) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου (2000) στην τεχνική φασματοσκοπίας βαθέων παγίδων (DLTS) από το ίδιο Πανεπιστήμιο.
Ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις το 2002 και από το 2003 - 2009 εργάστηκε ως Λέκτορας στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι) Λαμίας στην Ελλάδα, διδάσκοντας Εφαρμοσμένη Φυσική και Ηλεκτρονικά.
Το 2007 εισήχθη ως διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και από το 2009 - 2011 εργάστηκε στο εργαστήριο Πειραματική Φυσικής ΙΙΙ (ΕP3 - Quantum Transport Laboratory) στο Πανεπιστήμιο του Würzburg - Γερμανίας ως διδακτορικός συνεργάτης, στην μελέτη του φαινομένου Hall κβαντικού σπιν (QSHE) και στην πειραματική επιβεβαίωση του ανώμαλου κβαντικού φαινομένου Hall (AQHE). Το 2011 έλαβε τον Διδακτορικό του τίτλο στο θέμα: “Η ελάττωση της τάσης offset σε αισθητήρες ρεύματος βασισμένους στο φαινόμενο Hall”.
Το 2011 - 2012 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής του Ινστιτούτου Rudjer Boskovic στο Zagreb της Κροατίας, στην βελτίωση και τον έλεγχο ανιχνευτών πυριτίου για τον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (LHC - CMS).
Κατόπιν από το 2012 - 2017, εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής και Βαρέων Ιόντων του Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως συνεργάτης του πειράματος HADES (στο Darmstadt της Γερμανίας) στην ανάλυση και μελέτη συγκρούσεων βαρέων ιόντων σταθερού στόχου με παράγωγα ζεύγη ηλεκτρονίου–ποζιτρονίου. Ως συνεργάτης του πειράματος HADES, εισηγήθηκε και εργάστηκε στην έρευνα για την ανίχνευση του λεγόμενου “Σκοτεινού Φωτονίου” (Dark Photon) το οποίο είναι σχετιζόμενο με την έρευνα για την Σκοτεινή Ύλη.
Παράλληλα με τα καθήκοντα του το 2014 - 2015, εργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης στο πείραμα APEX (εξειδικευμένο πείραμα σταθερού στόχου για την ανίχνευση του Σκοτεινού Φωτονίου στο Jefferson Laboratory στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ), στην βελτίωση των ανιχνευτών σε επίπεδο αλγορίθμων ανίχνευσης και απεικόνισης των τροχιών των σωματιδίων.
Έχει ενεργό συμμετοχή σε συνέδρια ως ομιλητής και αρκετές δημοσιεύσεις σε πολλαπλά πεδία της φυσικής (inSPIRES ως Petousis αλλά και Petoussis). Έχει μεταφράσει στα Ελληνικά το βιβλίο, “For the Love of Physics From the End of the Rainbow to the Edge of Time - A Journey Through the Wonders of Physics” των Walter Lewin (Καθηγητή Φυσικής στο ΜΙΤ, ΗΠΑ) και Warren Goldstein (Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Hardford, ΗΠΑ).