Τρίωρο μάθημα, τεσσάρων πιστωτικών μονάδων, υποχρεωτικό που επικεντρώνεται στην εκμάθηση των αγγλικών για Ακαδημαϊκούς σκοπούς (ΑΑΣ). Είναι ειδικά σχεδιασμένο να εξυπηρετεί τις ανάγκες των φοιτητών του Τμήματος και αντιστοιχεί στο γλωσσικό επίπεδο Β1-Β2 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς – ΚΕΠA – του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως κατανόηση και ανάλυση κειμένων, λήψη σημειώσεων, σωστό χειρισμό του γραπτού λόγου, εξάσκηση στην ακουστική αντίληψη και χρήση προφορικού λόγου μέσα από δραστηριότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο (συζητήσεις, διαλέξεις και προφορικές παρουσιάσεις), με τη χρήση των νέων τεχνολογιών (Computer Assisted Language Learning). Τέλος, οι φοιτητές αναπτύσσουν επαρκές λεξιλόγιο, φωνολογικό έλεγχο και κοινωνιογλωσσολογική αντίληψη ώστε να μπορούν να εκφραστούν με ένα ικανοποιητικό βαθμό σαφήνειας, ευφράδειας και αυθορμητισμού.
Τρίωρο μάθημα, τεσσάρων πιστωτικών μονάδων, υποχρεωτικό. Επικεντρώνεται στην εκμάθηση των αγγλικών για Ειδικούς Ακαδημαϊκούς Σκοπούς (AEAΣ). Είναι ειδικά σχεδιασμένο να εξυπηρετεί τις ανάγκες των φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και αντιστοιχεί στο γλωσσικό επίπεδο Β2 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς – ΚΕΠA – του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το υλικό δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να εξοικειωθούν με διάφορα είδη κειμένου (Βιογραφικό Σημείωμα, ανταλλαγή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναφορές, άρθρα) και με διάφορους τύπους γραφής (ανάλυση αιτιών και αποτελεσμάτων κτλ) του κλάδου τους. Το μάθημα αναπτύσσει δεξιότητες κατανόησης και παραγωγής προφορικού λόγου, μέσα από συμμετοχή σε διαλόγους, συζητήσεις και προφορικές παρουσιάσεις κ.ά. Οι φοιτητές αναπτύσσουν επαρκές λεξιλόγιο, φωνολογικό έλεγχο και κοινωνιογλωσσολογική αντίληψη, ώστε να μπορούν να εκφραστούν με ένα ικανοποιητικό βαθμό σαφήνειας, ευφράδειας και αυθορμητισμού.
Προαπαιτούμενο: ΑΓΓ 122
Εισαγωγικό μάθημα Στατιστικής. Διδάσκονται τα ακόλουθα θέματα: Πληθυσμός και Δείγμα. Περιγραφική Στατιστική (Πίνακες και Κατανομές Συχνοτήτων Γραφικές Παραστάσεις Μέτρα θέσης και μεταβλητότητας). Λογισμός Πιθανοτήτων. Κανονική Κατανομή. Διαστήματα Εμπιστοσύνης για τη μέση τιμή ή για ένα ποσοστό. Έλεγχοι Υποθέσεων για μέσες τιμές (t-test με ανεξάρτητα δείγματα ή με ζεύγη). Ανάλυση Διασποράς (ANOVA) με έναν παράγοντα. Απλή Γραμμική Παλινδρόμηση και Συσχέτιση. Έλεγχοι ανεξαρτησίας χ2. Το μάθημα περιλαμβάνει διαλέξεις και εφαρμογές με τη χρήση Η/Υ.
Το μάθημα πραγματεύεται τη συστηματική ταξινόμηση οικολογία και προσδιορισμό των φυτών με έμφαση στη χλωρίδα της Κύπρου και στα φυτά οικονομικής σημασίας (καλλιεργούμενα ζιζάνια κλπ.). Εντάσσεται στην ενότητα των μαθημάτων Βιολογίας Φυτών που αποτελεί ουσιώδη βιο-γεωπονική υποδομή για όλους τους φοιτητές του Τμήματος. Διδάσκονται θέματα όπως: Ιστορική ανασκόπηση βασικές μονάδες ταξινόμησης ονοματολογία ταξινομικοί χαρακτήρες συστήματα ταξινόμησης. Κρυπτόγαμα (Σχιζόφυτα Φυκόφυτα Μυκόφυτα Λειχήνες Βρυόφυτα Πτεριδόφυτα). Λεπτομερής αναφορά στα Σπερματόφυτα (Γυμνόσπερμα και ειδικότερα στα Αγγειόσπερμα). Προέλευση και εξέλιξη των Αγγειόσπερμων. Το μάθημα περιλαμβάνει διαλέξεις και εργαστηριακές ασκήσεις.
Η ανάπτυξη και απόδοση των καλλιεργειών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αλληλεπίδρασή τους με το αβιοτικό περιβάλλον ιδιαίτερα τις κλιματικές συνθήκες. Επομένως η Γεωργική Μετεωρολογία που μελετά τις σχέσεις φυτών και κλιματικών συνθηκών είναι σημαντικό εργαλείο για κατανόηση πρόγνωση και βελτίωση της συμπεριφοράς και απόδοσης των καλλιεργούμενων φυτών αλλά και των αγροτικών ζώων. Το μάθημα πραγματεύεται θέματα όπως: Μεταφορά ακτινοβολίας σε φυτοκαλλιέργειες. Υδατικό ισοζύγιο αρδευόμενης εδαφικής κατατομής. Εξατμισοδιαπνοή. Ανάγκες των καλλιεργειών σε νερό. Μικρομετεωρολογία και Μικροκλίμα φυτοκαλλιεργειών. Μικρομετεωρολογία ζώων. Μικρομετεωρολογικά μοντέλα-Αγρομετεωρολογικές προγνώσεις. Μικρομετεωρολογικά όργανα έκθεσή τους και τρόποι καταγραφής των παραμέτρων που μετρούν. Το μάθημα περιλαμβάνει διαλέξεις και εργαστηριακές ασκήσεις.
Εισαγωγικό μάθημα όπου αναλύονται θέματα όπως η γεωχημική και γεωφυσική δομή της Γης, σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, θέματα περιβαλλοντικού κινδύνου και καταστροφών κ.λπ. Βασικές φυσικές μέθοδοι ελέγχου επικίνδυνων φαινομένων και εκπόνηση επιστημονικών εκτιμήσεων των κινδύνων που προκύπτουν από διάφορα φαινόμενα. Μέθοδοι για απαύλυνση των κινδύνων (ρίσκου) και κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές πτυχές του ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων.
Θεμελιώδεις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Ανανεώσιμοι και μη ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι. Η επίδραση του πληθυσμού, της οικονομικής μεγέθυνσης και της τεχνολογίας στην ποιότητα του περιβάλλοντος και την εξάντληση των φυσικών πόρων. Συμβατικοί τρόποι μέτρησης της ευημερίας μιας κοινωνίας και εναλλακτικές μέθοδοι για τον προσδιορισμό της αειφόρου οικονομικής ευημερίας. Βασικές οικονομικές αρχές για την αειφόρο διαχείριση σπάνιων φυσικών πόρων. Εισαγωγή στις μεθόδους και εργαλεία αειφορικής διαχείρισης: ανάλυση κύκλου ζωής, οικολογικό αποτύπωμα, αποτύπωμα άνθρακα και νερού.
Το μάθημα παρέχει γνώσεις σε θέματα όπως στρωμάτωση της ατμόσφαιρας, κατηγορίες αέριων ρύπων, φυσικοχημικές διεργασίες των ρύπων στην ατμόσφαιρα, ατμοσφαιρική χημεία, φυσικοχημικές ιδιότητες νερού, χημεία νερού, ποιότητα και ρύπανση υδάτων, παράμετροι παρακολούθησης ποιότητας νερού, στάδια επεξεργασίας πόσιμου νερού, χαρακτηριστικά πόσιμου νερού, χημεία εδάφους πηγές ρύπανσης εδάφους, ιδιότητες και χαρακτηριστικά εδάφους.
Το μάθημα εισάγει το μαθητή στις βασικές έννοιες της εδαφολογίας και της λιπαματολογίας. Στα πλαίσια του μαθήματος καλύπτονται θέματα όπως: Το έδαφος ως φυσικό σύστημα. Παράγοντες εδαφογένεσης. Κοκκομετρική και ορυκτολογική σύσταση εδαφών. Εδαφικό διάλυμα και ηλεκτρολύτες. Οξύτητα εδάφους και ρυθμιστική ικανότητα εδάφους. Οργανική ύλη εδάφους. Φυσικές ιδιότητες εδάφους. Βασικές έννοιες γονιμότητας εδαφών. Θρέψη φυτών και Λιπασματολογία. Το μάθημα περιλαμβάνει διαλέξεις, ασκήσεις στο εργαστήριο και άσκηση πεδίου.
Το εργαστήριο εδαφολογίας σκοπό έχει να εισάγει τον μαθητή στην πρακτική της δειγματοληψίας εδάφους και στις τεχνικές χημικής και φυσικής ανάλυσης του. Τα αντικείμενα του εργαστηρίου περιλαμβάνουν: Μηχανική Σύσταση του εδάφους, Φαινομενική Πυκνότητα Εδάφους, Εδαφικό πορώδες, Yγρασία εδάφους και Οργανική Ουσία Εδάφους, Προσδιορισμός διαφόρων χημικών παραμέτρων του εδάφους. Προσδιορισμός Ικανότητας ανταλλαγής κατιόντων (C.E.C.).
Σημασία των ισοζυγίων. Ισοζύγια μάζας σε μόνιμη κατάσταση. Χρήση θερμοδυναμικών διαγραμμάτων, πινάκων ατμών, και συσχετίσεων αντιστοίχων καταστάσεων για τον υπολογισμό ογκομετρικών ιδιοτήτων μιγμάτων και ισοζυγίων μάζας με συμπύκνωση /εξάτμιση. Ισοζύγια ενέργειας σε μόνιμη κατάσταση. Συνδυασμός ισοζυγίων μάζας και ενέργειας σε μόνιμη κατάσταση. Ψυχρομετρικά διαγράμματα. Εισαγωγή στα ισοζύγια μάζας-ενέργειας σε μη μόνιμη κατάσταση
Το μάθημα προσεγγίζει το κτίριο ολοκληρωτικά από το στάδιο της σύλληψης του, σαν χώρο ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Δίνει κατευθυντήριες γραμμές για τις απαιτήσεις σε θέρμανση και δροσισμό στα κτίρια. Βασικές επιστημονικές αρχές που διέπουν το βιοκλιματικό σχεδιασμό. Στρατηγικές σχεδιασμού για τη περιοχή της Μεσογείου.
Οι διαλέξεις στο μάθημα αφορούν εισαγωγικές έννοιες στατιστικής ανάλυσης. Περιλαμβάνει περιγραφική στατιστική σε σειρές δεδομένων, σύγκλιση σειρών πραγματικών αριθμών, σύγκριση, έλεγχοι σύγκλισης σειράς πραγματικών αριθμών. Τυπικές Κατανομές: Διωνυμική, αρνητική διωνυμική, γεωμετρική, Poisson, υπεργεωμετρική, ομοιόμορφη, εκθετική, γάμα, βήτα και κανονικές κατανομές. Κανονική και κατά Poisson προσέγγιση μιας διωνυμικής κατανομής. Έλεγχος Υποθέσεων: Βασικές αρχές, εφαρμοφές Neyman – Pearson Lemma για τον έλεγχο απλών και σύνθετων υποθέσεων. Q- και t-έλεγχοι. Έλεγχος πιθανότητας για μονομεταβλητή κανονική κατανομή. Με τη βοήθεια του λογισμικού πακέτου SPSS θα πραγματοποιηθούν εφαρμογές των παραπάνω στατιστικών μεθόδων σε εργαστηριακά μαθήματα. Επιπλέον, το λογισμικό πακέτο MATLAB θα χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση δεδομένων με τη μορφή πινάκων.
Εισαγωγή στη Μικροβιολογία, βιοχημεία κυττάρου, DNA – RNA και ο ρόλος τους. Εισαγωγή στην Βιολογία και την Περιβαλλοντολογική Μικροβιολογία. Ανάπτυξη μικροοργανισμών και μεταβολισμός. Μικροβιακή ταξινόμηση και φυλογένεση. Βακτήρια, Αρχαία, Μύκητες, Άλγεις. Εξωπολυσακχαρίτες- ανάπτυξη βιοφίλμ. Διεργασίες στις οποίες οι μικροοργανισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο όπως αποικοδόμηση οργανικού άνθρακα, κύκλος αζώτου, κύκλος θειου. Ακραιόφιλοι μικροοργανισμοί, τρόπος επιβίωσης τους και εφαρμογές τους (αλόφιλοι, ψυχρόφιλοι και θερμόφιλοι μικροοργανισμοί). Oξεόφιλοι μικροοργανισμοί και βιοεκχύλιση μετάλλων. Αναερόβιοι μικροοργανισμοί και εφαρμογές. Εφαρμογές βιοεξυγίανσης: έδαφος, πετρελαιοκηλίδες. Βιοαποικοδόμιση λιγνίνης, κυτταρίνης και ημικυτταρίνης Παθογόνοι μικροοργανισμοί – μικροοργανισμοί δείκτες. Μέθοδοι μελέτης των μικροοργανισμών, μέθοδοι απομόνωσης μικροοργανισμών και ταυτοποίησης τους. Τεχνικές μοριακής μικροβιολογίας PCR – DGGE.
Η επιστήμη της οικολογίας, ιστορική ανασκόπηση και σχέσεις με άλλες επιστήμες. Περιβαλλοντική επιδείνωση, αιτίες και τρόποι βελτίωσής της. Στρατηγικές προσαρμογής. Δυναμική πληθυσμών και αλληλεπιδράσεων. Η έννοια του οικοσυστήματος. Οικολογική διαδοχή και φυσική επιλογή. Τύποι βιοσυστημάτων, διαφορές και ομοιότητες φυσικών και ανθρωπογενών οικοσυστημάτων. Βιοποικιλότητα και διατήρηση/ διαχείριση της. Κυριότερες αιτίες περιβαλλοντικής ρύπανσης και ρόλος τους στην αποσταθεροποίηση του περιβάλλοντος.
Το μάθημα εξετάζει τις βασικές αρχές υδρολογικής ανάλυσης με έμφαση στις παραμέτρους του υδρολογικού κύκλου και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. Επίσης εξετάζει τις βασικές αρχές ποσοτικοποίησης των υδρολογικών διεργασιών λεκανών απορροής και υδροκριτών, την ανάπτυξη εξισώσεων περιγραφής της ροής των υπογείων υδάτων, τις διαδικασίες αξιολόγησης της ποιότητας των υπογείων υδάτων, τις επιδράσεις της τοπογραφίας και της γεωλογίας και τις φυσικές διεργασίες ελέγχου της ρύπανσης των υπογείων υδάτων.
Εισαγωγή - Βασικές έννοιες ρευστομηχανικής, Αδιάστατη μορφή. Στατική των Ρευστών. Κινηματική των Ρευστών. Δυναμική των Τελείων Ρευστών. Δυναμική των Πραγματικών Ρευστών . Στρωτή και Τυρβώδης Ροή. Θεωρία της Οριακής Στοιβάδας. Ισοζύγιο ενέργειας σε σωληνώσεις/τοιχώματα. Εναλλάκτες.
Σκοπός του εργαστηριακού μαθήματος «Ανάλυση Ποιότητας Υδάτων» είναι η μέτρηση των παραμέτρων της ποιότητας του νερού και η ανάπτυξη της ικανότητας των φοιτητών στην ποσοτική ανάλυση δειγμάτων από διάφορες πηγές (πόσιμα νερά, επιφανειακά ύδατα και υδατικά απόβλητα). Επιπλέον, μέσω αυτών των φυσικοχημικών αναλύσεων γίνεται η πρακτική εξάσκηση της διδασκόμενης αναλυτικής θεωρίας.
Οι ασκήσεις χωρίζονται σε πέντε ομάδες, στην πρώτη εκ των οποίων περιγράφονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του νερού (χρώμα, οσμή, γεύση, θολερότητα). Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από τα φυσικά χαρακτηριστικά του νερού (αγωγιμότητα, pH, αλκαλικότητα, αλατότητα, στερεό υπόλειμμα, σκληρότητα). Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει τα ανόργανα συστατικά του νερού (μέταλλα, σίδηρος, αμμωνία, νιτρικά και νιτρώδη ιόντα, φωσφορικά ιόντα, διαλυμένο οξυγόνο, θειικά ιόντα, ελεύθερο χλώριο και πυριτικά ιόντα) και η τέταρτη ομάδα τα οργανικά συστατικά του (COD, BOD, TOC, λίπη, έλαια). Στην πέμπτη και τελευταία ομάδα υπάγεται η μικροβιολογική εξέταση του νερού.
Στόχος του μαθήματος είναι να φέρει τους φοιτητές σε επαφή με τις σημαντικότερες τεχνικές και μεθόδους ενόργανης ανάλυσης που χρησιμοποιούνται στον τομέα των περιβαλλοντικών επιστημών και ειδικότερα στη χημική, ποιοτική και ποσοτική ανάλυση. Το μάθημα περιλαμβάνει τη διδασκαλία των βασικών αρχών λειτουργίας (θεωρητικό υπόβαθρο), μεθόδους προετοιμασίας δειγμάτων και πρακτικές μεθόδους ανάλυσης σε βασικά αναλυτικά όργανα/συσκευές. Συγκεκριμένα, θα διδαχτούν οι ακόλουθες μέθοδοι ανάλυσης: Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης (HPLC), Φασματοφωτομετρία Υπεριώδους-Ορατού (UV-Vis), Φασματοφωτομετρία Υπερύθρου (IR), Αλισιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης (PCR), Αέρια Χρωματογραφία (GC), Φασματοπηοτομετρία Ατομικής Απορρόφησης (AAS).
Το μάθημα αυτό παρέχει γνώσεις σχετικά με τη σύσταση και κατανομή της ατμοσφαίρας με το ύψος. Το προφίλ της θερμοκρασίας της ατμοσφαίρας. Ατμοσφαιρικές περιοχές. Η υδροστατική εξίσωση και εφαρμογές της στην ατμόσφαιρα. Υψομετρική εξίσωση. Παράμετροι υγρασίας. Ατμοσφαιρικές Μεταβολές. Ευστάθεια – Αστάθεια Ατμόσφαιρας. Στοιχεία Φυσικής Νεφών: Τύποι νεφών. Μηχανισμοί σχηματισμού νεφών. Ατμοσφαιρικά αιωρήματα. Υδροσυμπύκνωση. Αύξηση μεγέθους νεφοσταγώνων μέσω συμπύκνωσης, κρούσεων και συνένωσης. Τεχνιτή τροποποίηση νεφών. Στοιχεία Ατμοσφαιρικής Δυναμικής: Δυνάμεις που ενεργούν στην ατμόσφαιρα. Εξίσωση κίνησης αερίων μαζών. Κλίμακες ατμοσφαιρικών κινήσεων. Γενική κυκλοφορία της ατμοσφαίρας. Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις.
Το μάθημα περιλαμβάνει διδασκαλία θεωρίας και εργαστηριακών ασκήσεων και αναφέρεται σε μεθόδους για το σχεδιασμό, κατασκευή και έλεγχο συστημάτων παρακολούθησης του περιβάλλοντος, πρακτικές ελέγχου και παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας και των υδάτων, συστήματα παρακολούθησης χημικών ενώσεων, χλωρίδας και πανίδας όπως και ροών μάζας και ενέργειας, μετρήσεις ροής, θερμοκρασίας όπως και συγκεντρώσεων χημικών ενώσεων σε συνθήκες πεδίου.
Το μάθημα αυτό συνδυάζεται με Βασικές γνώσεις Υπολογιστικής Επιστήμης και λογισμικού MATLAB. Το MATLAB θα χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές Περιβαλλοντικών Μοντέλων. Διαπραγματεύεται με Τύπους Υπολογιστικών Μοντέλων, Θεμελιώδες αρχές Διατήρησης (μάζας, ενέργειας, ορμής), Μεταφορά Μάζας και Θερμότητας, Αλληλεπίδραση Μεταφοράς και Χημείας-Κινητικής, Αλληλεπίδραση Φάσεων, Αριθμητική και Αναλυτική Επίλυση Μοντέλων, Προσδιορισμός σταθερών και Παραμέτρων, Διεργασίες και Μοντέλα με Διαμερίσματα, Μοντέλο Ευτροφισμού, Εισαγωγή στη Μοριακή Μηχανική, Εξισώσεις της Κίνησης και Μοντέλα Πρόγνωσης Καιρού, Επεξεργασία Δεδομένων και Αξιολόγηση Μοντέλων.
Εισαγωγή: Ανασκόπηση Βασικής Χημείας: Ατομική Θεωρία της Ύλης
Οι Τέσσερις Δυνάμεις
Ηλεκτρονιακή Δομή των Ατόμων
Ατομικά Τροχιακά
Ηλεκτρονιακή Δομή Απλών Μορίων
Μοριακά Τροχιακά
Περιοδικές Ιδιότητες των Στοιχείων
Ασκήσεις Επανάληψης
Μέταλλα σε Υδατικά Συστήματα
Χημεία Ενώσεων Συναρμογής (Σύμπλοκα)
Αλληλεπίδραση Ύλης και Ακτινοβολίας
Η Θεμελιώδης Έννοια του Φωτονίου: Φωτοηλεκτρικό Φαινόμενο
Βασικές Έννοιες Φασματοσκοπίας
Χημεία Οξειδοαναγωγικών Αντιδράσεων Ηλεκτροχημεία
Το μάθημα της Οικοτοξικολογίας μελέτα τις επιπτώσεις ρυπαντικών ουσιών στα οικοσυστήματα και εστιάζει στα διάφορα επίπεδα της οικολογικής οργάνωσης. Καλύπτονται θέματα όπως: Αξιολόγηση και εφαρμογή των διαδικασιών και τεχνικών που χρησιμοποιούνται στην οικολογική αξιολόγηση του οικολογικού κινδύνου. Εκπόνηση οικολογικών μοντέλων που προβλέπουν οικολογικές συνέπειες στο περιβάλλον Εννοιες και πρακτικές οικοτοξικολογίας νερού. Βιοσυγκέντρωση. Βιομεγέθυνση. Δοκιμές τοξικότητας (φυκών, ασπόνδυλων οργανισμών και ψαριών) και δοκιμές ανάπτυξης σε επίπεδο πληθυσμού. Περιγραφή και πρόβλεψη της οικολογικής αλλαγής που προκύπτει από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες που συνεπάγονται την απελευθέρωση των ξενοβιοτικών και άλλων χημικών ουσιών στο περιβάλλον.
Το μάθημα εισάγει τον μαθητή στις βασικές αρχές τοξικολογίας και περιβαλλοντικής τοξικολογίας, ποσοτικοποίησης της τοξικότητας, τοξικοκινητική, βιοχημική δράση των δηλητηρίων. Οξείες και χρόνιες επιδράσεις των διαφόρων κατηγοριών δηλητήριών (π.χ., τα φυτοφάρμακα, φαρμακευτικές ουσίες, τα μέταλλα, και βιομηχανικών ρύπων) σε σχέση με τις τυπικές οδούς έκθεσης και των μεθόδων αξιολόγησης για την αδειοδότηση τους.
Το εργαστήριο τοξικολογίας Ι εισάγει τον μαθητή στα εργαστηριακά όργανα, διαδικασίες και πειραματικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση και την ποσοτικοποίηση των τοξικών ουσιών και τα προϊόντα μετασχηματισμού τους σε περιβαλλοντικά και βιολογικά δείγματα. Εφαρμογή των μεθόδων αυτών για την απομόνωση, την ανίχνευση και την ποσοτικοποίηση τοξικών ουσιών στα δείγματα.
Το μάθημα έχει ως στόχο την κατανόηση εκ μέρους του μαθητή εννοιών όπως Βιοχημική τοξικολογία, έλεγχος, ρύθμιση και δραστηριότητα των μεταβολικών ενζύμων. Μοριακοί και κυτταρικοί μηχανισμοί της τοξικής δράσης ουσιών. Τρόπος δράσης και κινητική των αναστολέων της χολινεστεράσης. Βιοχημικοί και μοριακοί βιοδείκτες σε επίπεδο οργανισμού. Επιπτώσεις των μιγμάτων χημικών στα οικοσυστήματα.
Το εργαστήριο τοξικολογίας Ι έχει σκοπό την εισάγει το μαθητή στις δοκιμασίες τοξικότητας και στις μεθόδους αξιολόγησης των αποτελεσμάτων τους. Τα αντικείμενα του εργαστηρίου περιλαμβάνουν: Αξιολόγηση τοξικότητας χρησιμοποιώντας την μέθοδο Microtox (Vibrio fischeri) σε δείγματα νερού και εδάφους, Αξιολόγηση τοξικότητας σε έδαφός ή ιζήματα με την χρήση οργανισμών. Αξιολόγηση τοξικότητας σε νερό με την χρήση του οργανισμού Daphnia magna.
Εισαγωγή στις αρχές της οικονομικής επιστήμης: Προσφορά, ζήτηση, πλεόνασμα παραγωγού και καταναλωτή, ισορροπία σε περιπτώσεις τέλειου ανταγωνισμού ή μονοπωλίου. Ανάλυση κόστους-οφέλους: Βασικές αρχές και πρακτικά παραδείγματα. Οικονομική ανάλυση αντιρρυπαντικών στρατηγικών: Νομοθεσίες, περιβαλλοντικοί φόροι και εμπορεύσιμες άδειες εκπομπών. Τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής. Διεθνές εμπόριο, οικονομική μεγέθυνση και περιβάλλον. Εξέλιξη της περιβαλλοντικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μάθημα περιλαμβάνει σύντομη ιστορική αναδρομή στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Παρούσα κατάσταση και ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα. Ανασκόπηση κύριων αέριων ρύπων, των πηγών προέλευσης τους και των επιδράσεων τους στην ανθρώπινη υγεία. Ορισμός αντιρρυπαντικών τεχνολογιών και τεχνολογιών αντιρρύπανσης. Βασικές αρχές σχεδιασμού συστημάτων αντιρρύπανσης. Κατηγορίες συστημάτων και τεχνολογιών αντιρρύπανσης. Ανάλυση κύριων συστημάτων και τεχνολογιών αντιρρύπανσης συμπεριλαμβανομένων των πλυντηρίδων, θάλαμων βαρύτητας, κυκλώνων, ηλεκτροστατικών φίλτρων, καταλυτικών συστημάτων, συστημάτων αποθείωσης, καυστήρες χαμηλών εκπομπών NOx, καινοτόμες τεχνολογίες. Πηγές και χαρακτηριστικά κύριων ρυπαντών εσωτερικού χώρου. Το σύνδρομο του άρρωστου κτηρίου. Κατηγορίες μεθόδων ελέγχου και πρόληψης της ρύπανσης εσωτερικού χώρου.
Το μάθημα εξετάζει θέματα όπως: πλεονεκτήματα της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ηλιακή ενέργεια, ηλιακοί θερμοσυλλέκτες, κατανάλωση και εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια, συστήματα μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, φωτοβολταϊκά συστήματα, ενέργεια ωκεανών και θαλασσών, αιολική ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια, βιομάζα, βιοκαύσιμα και πράσινα καύσιμα.
Ιστορική αναδρομή στα συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης: Σειρές ISO, EMAS. Εφαρμογές και η σημασία του Περιβαλλοντικού ελέγχου (auditing). Ανάλυση\εκτίμηση κύκλου ζωής. Περιβαλλοντική εκτίμηση. Εξέλιξη των προσπαθειών για περιβαλλοντική απορρύπανση: Carmand και Catrol; εθελοντικές συμφωνίες, οικονομικά εργαλεία συμπεριλαμβανομένου του εμπορείου άνθρακα (carbon trading). Καθαρές τεχνολογίες: αειφορική ανάπτυξη.
Ο φοιτητής καλείται να εκπονήσει Διπλωματική μελέτη υπό την επίβλεψη καθηγητών του Τμήματος. Το αντικείμενο της εργασίας πρέπει να είναι συναφές με την κύρια ειδικότητα του φοιτητή. Ο φοιτητής καλείται να προσδιορίσει το θέμα που επιθυμεί να εξετάσει και να προετοιμάσει μια λεπτομερή ερευνητική πρόταση. Στη συνέχεια, καλείται να συλλέξει και να αναλύσει τα στοιχεία της έρευνας, να συγγράψει την εργασία του και να την παρουσιάσει σε ακροατήριο αποτελούμενο από ακαδημαϊκό προσωπικό και φοιτητές.
Το μάθημα επικεντρώνεται στη μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν το κλίμα του πλανήτη μας (ανθρώπινη δραστηριότητα, ηλιακή δραστηριότητα, ηφαίστεια, καταστροφή δασών, κ.α.), τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο καθώς και τρόπους αντιμετώπισης της. Συγκεκριμένα, αναλύονται τα ακόλουθα κεφάλαια: (α) Τι είναι το κλίμα και ποιες οι αλλαγές που παρατηρούνται διαμέσου των αιώνων, (β) Αίτια των κλιματικών αλλαγών: Ανθρωπογενή (τρύπα όζοντος, φαινόμενο του θερμοκηπίου), (γ) Αίτια των κλιματικών αλλαγών: Φυσικά (ηλιακές κηλίδες, εκρήξεις ηφαιστείων, σεισμοί), (δ) Επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στο φυσικό περιβάλλον και στο ζωικό βασίλειο (αύξηση στάθμης θάλασσας, αύξηση παγκόσμιας θερμοκρασίας, τήξη πάγων, επιδημίες, έλλειψη πόσιμου νερού, ερημοποίηση) και (ε) Διαχείριση κλιματικών αλλαγών με την αρωγή όλων των κρατών του κόσμου (IPCC) αλλά και σε τοπικό επίπεδο.
Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Βιοτεχνολογία. Μικροβιακός μεταβολισμός και βιοχημεία κυττάρου. Τεχνικές ανασυνδυασμένου DNA. Περιβαλλοντικοί ρύποι και μικροβιακές μετατροπές. Διαλυτά μικροβιολογικά προϊόντα και ο ρόλος τους. Η αύξηση των μικροβιακών πληθυσμών σε κλειστά και ανοιχτά συστήματα καλλιέργειας. Βασικοί βιοαντιδραστήρες, εισαγωγή στο σχεδιασμό βιοαντιδραστήρα. Βιοαντιδραστήρες με μεμβράνη. Δημιουργία Βιοφίλμ και ο ρόλος του στους βιοαντιδραστήρες. Μελέτη διεργασιών: βιοεκχύλισης, αναερόβιας διεργασίας, παραγωγής βιοαιθανόλης και βιοντίζελ, παραγωγής βιοϋδρογόνου, βιομηχανίας τροφίμων.
Χαρακτηριστικά των παράκτιων ζωνών, βασικές αρχές για το σχεδιασμό, τη διαχείριση και τη βιωσιμότητα της παράκτιας ζώνης, παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των παράκτιων ζωνών, ανθρωπογενείς επιπτώσεις, σχεδιασμός και ανάπτυξη προγραμμάτων παρακολούθησης των παράκτιων ζωνών, πρακτικές και εργαλεία διαχείρισης, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ανάλυσης κινδύνου και οικονομικής ανάλυσης, μεθοδολογία για την ανάπτυξη διαχειριστικών σχεδίων για την προστασία των παράκτιων ζωνών.
Φυσικοχημικές, χημικές και βιοχημικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και την αποκατάσταση ρυπασμένων υδάτινων αποδεκτών και εδαφών, in-situ και ex-situ τεχνικές αποκατάστασης ρυπασμένων εδαφών, διαδικασίες και τεχνικές για την παύση της λειτουργίας, την αποκατάσταση, τη φυσική επανένταξη και τη μετέπειτα φροντίδα χώρων τελικής διάθεσης αποβλήτων, διαδικασίες και τεχνικές για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ποιότητας υδάτων.
Ο φοιτητής πρέπει να κατανοήσει τις αρχές μοντελοποίησης Θερμικών συστημάτων, προσομοίωσης και βελτιστοποίησης του σχεδιασμού τους. Το μάθημα σκοπεύει στην αξιοποίηση προηγούμενης γνώσης απο κύρια μαθήματα με στόχο ο φοιτητής να έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τη γνώση αυτή σε πρακτικές εφαρμογές μηχανικού. Εισαγωγή στο σχεδιασμό ενεργειακών συστημάτων. Εφικτή και βέλτιστη σχεδίαση. Βασικές γνώσεις Θερμοδυναμικής Μετάδοσης θερμότητας και μηχανικής ρευστών. Ανάλυση συνιστωσών θερμικών συστημάτων. Μοντελοποίηση συνιστωσών θερμικών συστημάτων. Υπολογιστική προσομοίωση θερμικών συστημάτων. Εισαγωγή σε βασικά οικονομικά στοιχεία. Αρχικό κόστος και κόστος διάρκειας ζωής. Μοντελοποίηση κόστους θερμικών συστημάτων. Ο θερμοοικονομικός σχεδιασμός ως πρόβλημα βελτιστοποίησης. Υπολογιστικές μέθοδοι βελτιστοποίησης. Πρακτικές εφαρμογές.
Ευκλείδειοι χώροι, γραμμικά διαστήματα και εφαρμογές. Μήτρες, ορίζουσες, γραμμικά συστήματα εξισώσεων. Σειρές πραγματικών αριθμών. Βάσεις διανυσματικών χώρων. Εσωτερικό και εξωτερικό γινόμενο. Ορισμένα και αόριστα ολοκληρώματα. Ολοκλήρωση συνάρτησης. Εμβαδόν επίπεδων σχημάτων. Διαφορικές εξισώσεις. Εφαρμογή των διαφορικών εξισώσεων στη φυσική και τη βιολογία. Συναρτήσεις πολλών μεταβλητών. Μερικές παράγωγοι. Μέγιστα, ελάχιστα. ΕΤΠλά και πολλαπλά ολοκληρώματα: ορισμοί και παραδείγματα.
Το μάθημα αυτό εισάγει το φοιτητή στα διάφορα είδη διαφορικών εξισώσεων, μεθόδους λύσεων και σε εφαρμογές τους στη μηχανολογία και επιστήμη υλικών. Θέματα: Απλές διαφορικές εξισώσεις (ΔΕ) πρώτης τάξεως, εφαρμογές – Απλές ΔΕ δευτέρας τάξεως, εφαρμογές – Γενική μελέτη γραμμικών ΔΕ – Ειδικές μέθοδοι για εξισώσεις με σταθερούς συντελεστές– Ιδιοτιμές και ιδιοδιανύσματα μητρών – Συστήματα γραμμικών ΔΕ με σταθερούς συντελεστές, λύση με χρήση μητρών – Μερικές ΔΕ, προβλήματα συνοριακών τιμών – Γραμμικές ΔΕ με μεταβλητούς συντελεστές– Σταθερότητα λύσεων ΔΕ.
Μάθημα Γενικής Φυσικής ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες των φοιτητών του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων και Διαχείρισης Περιβάλλοντος. Διδάσκονται συνοπτικά επιλεγμένα θέματα από τους ακόλουθους κλάδους της Φυσικής: Μηχανική των Ρευστών, Θερμότητα και Θερμοδυναμική, Οπτική, Πυρηνική Φυσική. Το μάθημα περιλαμβάνει διαλέξεις, φροντιστήρια για επίλυση ασκήσεων και μικρό αριθμό εργαστηριακων ασκήσεων υπό μορφή επιδείξεων.