ΤΕΠΑΚ: Έναρξη του έργου NOVAFOODIES, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Νέα-Ανακοινώσεις

Στις 18 και 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου NOVAFOODIES "DemoNstratiOn of innoVative Functional fOOD productIon systEmS based on a sustainable value chain of marine and freshwater raw materials for conscientious European consumers”, στο οποίο συμμετέχει  το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα: "HORIZON-CL6-2022-FARM2FORK-02-05-two-stage".

Το NOVAFOODIES, διάρκειας 36 μηνών και προϋπολογισμού περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ένα φιλόδοξο έργο που στοχεύει στον μετασχηματισμό της αλυσίδας παραγωγής προϊόντων από θαλάσσιους αλλά και πόρους γλυκού νερού.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι του έργου είναι:

  1. Δραστηριότητες πειραματικής ανάπτυξης στα επίπεδα τεχνολογικής ωριμότητας (TRL -Technology Readiness Levels) TRL6-7 που αφορούν  στη βιώσιμη παραγωγή μακρο- και μικροφυκών, καθώς και διάφορων ειδών ψαριών, σε διάφορες περιπτωσιολογικές μελέτες οικοσυστημάτων σε όλη την Ευρώπη, το Ισραήλ και την Κίνα, για μεγαλύτερη χρήση τοπικών πόρων και οικοσυστημικών υπηρεσιών καθώς και προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων σε ένα σενάριο αμοιβαίου οφέλους.
  2. Δραστηριότητες πειραματικής ανάπτυξης στα επίπεδα τεχνολογικής ωριμότητας TRL6-7 που αφορούν την οικονομική αξιοποίηση των αποβλήτων, για μια πιο κυκλική και βιώσιμη οικονομία, καθώς και τη βιώσιμη επεξεργασία και βιοδιύλιση.
  3. Η διαμόρφωση και η ανάπτυξη νέων προϊόντων για  ανθρώπινη κατανάλωση.
  4. Η διασφάλιση της ανταγωνιστικής εισόδου νέων προϊόντων στην αγορά κερδίζοντας την  εμπιστοσύνη των καταναλωτών, μέσω της διαφάνειας και της επίδειξης.
  5. Η ένταξη διάφορων κοινωνικών ομάδων και εργασιακών συμφερόντων, ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης σε ευάλωτες ομάδες, επαγγελματίες και εκπαιδευτές, βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού

Για την επίτευξη των φιλόδοξων αυτών στόχων, το έργο συγκεντρώνει 28 εταίρους (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οργανισμούς έρευνας και τεχνολογίας, πανεπιστήμια, ΜΚΟ, μεγάλες εταιρείες, οργανισμοί) από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και το Ισραήλ και την Κίνα.

«Η καλλιέργεια φυκών είναι αναπτυσσόμενο κομμάτι της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων φαρμάκων, βιοπλαστικών και βιοκαυσίμων. Ταυτόχρονα προσφέρει μια σειρά ευκαιριών για μετριασμό και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τα φύκη μπορούν να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απορροφώντας και ‘κλειδώνοντας’ τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Μπορούν να συμβάλουν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μειώνοντας και τις επιπτώσεις της όξυνσης των ωκεανών. Απώτερος στόχος μας είναι η ανάπτυξη βιομηχανιών γαλάζιας μεγέθυνσης και η προώθηση των φυκών εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και όχι μόνο’, ανάφερε η Δρ. Ολυμπία Νησιφόρου, μέλος της επιστημονικής ομάδας του ΤΕΠΑΚ πίσω από τον εν λόγω έργο.

Για περισσότερες πληροφορίες για τo έργο NOVAFOODIES, παρακαλώ επικοινωνήστε με τους επιστημονικούς υπευθύνους του έργου: Δρ. Ολυμπία Νησιφόρου (olympia.nisiforou@cut.ac.cy) ή Αναπληρωτή Καθηγητή Αλέξανδρο Χαραλαμπίδη (a.charalambides@cut.ac.cy).

 

Οι Εταίροι στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου NOVAFOODIES στη Σεβίλλη στις 18-19 Μαΐου 2023

        

Πρόσφατα άρθρα

ΤΕΠΑΚ: Έναρξη του έργου NOVAFOODIES, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΤΕΠΑΚ: Έναρξη του έργου NOVAFOODIES, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΤΕΠΑΚ/Ημερίδα Διάχυσης των Τελικών Αποτελεσμάτων του έργου ‘’Gazelle: Organizing acceleration for high-potential innovative SME’s’’

ΤΕΠΑΚ/Ημερίδα Διάχυσης των Τελικών Αποτελεσμάτων του έργου ‘’Gazelle: Organizing acceleration for high-potential innovative SME’s’’

“Ηράκλειτος” – ΤΕΠΑΚ: πιλοτικό σεμινάριο για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

“Ηράκλειτος” – ΤΕΠΑΚ: πιλοτικό σεμινάριο για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

“Ηράκλειτος” – ΤΕΠΑΚ: πιλοτικό σεμινάριο για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Στις 18 και 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου NOVAFOODIES "DemoNstratiOn of innoVative Functional fOOD productIon systEmS based on a sustainable value chain of marine and freshwater raw materials for conscientious European consumers”, στο οποίο συμμετέχει  το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα: "HORIZON-CL6-2022-FARM2FORK-02-05-two-stage".

Το NOVAFOODIES, διάρκειας 36 μηνών και προϋπολογισμού περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ένα φιλόδοξο έργο που στοχεύει στον μετασχηματισμό της αλυσίδας παραγωγής προϊόντων από θαλάσσιους αλλά και πόρους γλυκού νερού.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι του έργου είναι:

  1. Δραστηριότητες πειραματικής ανάπτυξης στα επίπεδα τεχνολογικής ωριμότητας (TRL -Technology Readiness Levels) TRL6-7 που αφορούν  στη βιώσιμη παραγωγή μακρο- και μικροφυκών, καθώς και διάφορων ειδών ψαριών, σε διάφορες περιπτωσιολογικές μελέτες οικοσυστημάτων σε όλη την Ευρώπη, το Ισραήλ και την Κίνα, για μεγαλύτερη χρήση τοπικών πόρων και οικοσυστημικών υπηρεσιών καθώς και προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων σε ένα σενάριο αμοιβαίου οφέλους.
  2. Δραστηριότητες πειραματικής ανάπτυξης στα επίπεδα τεχνολογικής ωριμότητας TRL6-7 που αφορούν την οικονομική αξιοποίηση των αποβλήτων, για μια πιο κυκλική και βιώσιμη οικονομία, καθώς και τη βιώσιμη επεξεργασία και βιοδιύλιση.
  3. Η διαμόρφωση και η ανάπτυξη νέων προϊόντων για  ανθρώπινη κατανάλωση.
  4. Η διασφάλιση της ανταγωνιστικής εισόδου νέων προϊόντων στην αγορά κερδίζοντας την  εμπιστοσύνη των καταναλωτών, μέσω της διαφάνειας και της επίδειξης.
  5. Η ένταξη διάφορων κοινωνικών ομάδων και εργασιακών συμφερόντων, ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης σε ευάλωτες ομάδες, επαγγελματίες και εκπαιδευτές, βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού

Για την επίτευξη των φιλόδοξων αυτών στόχων, το έργο συγκεντρώνει 28 εταίρους (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οργανισμούς έρευνας και τεχνολογίας, πανεπιστήμια, ΜΚΟ, μεγάλες εταιρείες, οργανισμοί) από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και το Ισραήλ και την Κίνα.

«Η καλλιέργεια φυκών είναι αναπτυσσόμενο κομμάτι της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων φαρμάκων, βιοπλαστικών και βιοκαυσίμων. Ταυτόχρονα προσφέρει μια σειρά ευκαιριών για μετριασμό και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τα φύκη μπορούν να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απορροφώντας και ‘κλειδώνοντας’ τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Μπορούν να συμβάλουν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μειώνοντας και τις επιπτώσεις της όξυνσης των ωκεανών. Απώτερος στόχος μας είναι η ανάπτυξη βιομηχανιών γαλάζιας μεγέθυνσης και η προώθηση των φυκών εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και όχι μόνο’, ανάφερε η Δρ. Ολυμπία Νησιφόρου, μέλος της επιστημονικής ομάδας του ΤΕΠΑΚ πίσω από τον εν λόγω έργο.

Για περισσότερες πληροφορίες για τo έργο NOVAFOODIES, παρακαλώ επικοινωνήστε με τους επιστημονικούς υπευθύνους του έργου: Δρ. Ολυμπία Νησιφόρου (olympia.nisiforou@cut.ac.cy) ή Αναπληρωτή Καθηγητή Αλέξανδρο Χαραλαμπίδη (a.charalambides@cut.ac.cy).

 

Οι Εταίροι στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου NOVAFOODIES στη Σεβίλλη στις 18-19 Μαΐου 2023