Εκπαίδευση:
Διδακτορικό στη Τηλεπισκόπηση: Πανεπιστήμιο του Surrey, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Ηνωμένο Βασίλειο. (1996-1999),
MPhil στη Τηλεπισκόπηση: Πανεπιστήμιο του Surrey, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Ηνωμένο Βασίλειο. (1996-1997),
BEng (Αριστεία) στη Πολιτική Μηχανική (First Class Award): Πανεπιστήμιο του Surrey, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Ηνωμένο Βασίλειο. (1994-1996),
Ανώτερο Εθνικό Δίπλωμα Πολιτικών Μηχανικών (Διάκριση): Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο, Κύπρος (1989-1992), MSc στη Διαχείριση Ακινήτων & Ακινήτων (Διάκριση): Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, Ηνωμένο Βασίλειο (2005-2007)
Επαγγελματικό υπόβαθρο:
Είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ / ERATOSTHENES CoE https://www.eratosthenes.org.cy. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Κυπριακής Υπηρεσίας Διασφάλισης Ποιότητας και Διαπίστευσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (CYQAA)» (https://www.dipae.ac.cy/). Ο Διοφάντος Γ. Χατζημιτσής διετέλεσε ως Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (2016-2019). Ήταν ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής από το 2011 έως το 2015. Ήταν μέλος των Εθνικών Εμπειρογνωμόνων που διορίστηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη διερεύνηση του δυναμικού της Κύπρου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) το 2009. Διορίστηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου ως εθνικός εκπρόσωπος / σημείο επαφής για το πλαίσιο του ΠΠ7 στο «SPACE» το 2011. Έχει διοριστεί και εκλεγεί ως μέλος του SPIE Senior 2014 για τα επιτεύγματά του στην τηλεπισκόπηση. Εργάστηκε στο παρελθόν στο Πανεπιστήμιο του Southampton (UK), στο University of Surrey (UK) και στο Frederick Institute of Technology (CY). Εργάστηκε επίσης στον κλάδο των κατασκευών (οδικά έργα, μηχανική αυτοκινητοδρόμων, διαχείριση έργων) σε ένα πηγάδι στη βιομηχανία τηλεπισκόπησης. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ETEK), EARSeL (εθνικός εκπρόσωπος), ISPRS, NEREUS. Είναι ο συντονιστής του Μεσογειακού Περιφερειακού Δικτύου Πληροφοριών (MedRIN) GOFC / GOLD / NASA.
Είναι ο πρώτος διορισμένος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής και διδάσκει διάφορες ενότητες σε προπτυχιακό επίπεδο (π.χ. Διαχείριση Κατασκευών, Διαχείριση Έργων, Τηλεπισκόπηση Ι, Τηλεπισκόπηση II, Γεωδαισία Ι, Γεωδαισία ΙΙ, Θερινές ασκήσεις πεδίου στην Ειδική Γεωπληροφορική: Τηλεπισκόπηση, Μηχανική Αυτοκινητοδρόμων, Σχεδιασμός Μεταφορών, Ραδιομετρία και Μικροκυματική Τηλεπισκόπηση και σε μεταπτυχιακό επίπεδο (π.χ. Τηλεπισκόπηση και Παρατήρηση Γης, Προηγμένες Εφαρμογές Τηλεπισκόπησης, Ερευνητικές Μέθοδοι & Εξειδικεύσεις στη Γεωπληροφορική κ.λπ.).
Έρευνα:
Έχει σημαντική εμπειρία σε ερευνητικά έργα που περιλαμβάνουν παρατήρηση της γης, τηλεπισκόπηση, GIS, φασματοσκοπία πεδίου, γεωματική και πολιτική μηχανική. Έχει περισσότερες από 450 δημοσιεύσεις σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και κεφάλαια σε βιβλία και μονογραφίες στον τομέα της τηλεπισκόπησης και του GIS. Έχει επιβλέψει 13 διδακτορικούς ερευνητές και 150 προγράμματα πτυχίου και μεταπτυχιακού τίτλου και διατριβές στους τομείς της τηλεπισκόπησης, των GIS, των πολιτικών μηχανικών, της μηχανικής επιθεώρησης και της γεωμετρικής. Είναι συν-συντονιστής του MSc στη Γεωπληροφορική και τις Γεωχωρικές Τεχνολογίες στο CUT. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 70 χρηματοδοτούμενα έργα και από το διορισμό του στο CUT (2007) (> 30 ερευνητικά έργα ως συντονιστής) με πηγές χρηματοδότησης από τα FP6, FP7, Horizon 2020, Interreg, ECHO, Eureka, Life +, MED, Marie Curie, ERASMUS +, COST, ESA, κοινοτικοί περιφερειακοί πόροι, εθνικοί πόροι όπως το Κυπριακό Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (CRPF) και η βιομηχανία. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας των «Open Geosciences» και MDPI Remote Sensing, MPPI Heritage, MDPI Sensors κ.λπ.
Είναι συντονιστής του έργου «EXCELSIOR» H2020 Teaming Project (https://www.excelsior2020.eu). Το EXCELSIOR (ERATOSTHENES: EXcellence Research Center for Earth Surveillance and Space-Based Monitoring of the Environment) είναι ένα πρόσφατα χρηματοδοτούμενο έργο από το πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» για την έρευνα και την καινοτομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αριθμός επιχορήγησης: 857510). Μέσω του προγράμματος EXCELSIOR Horizon 2020 Widespread Teaming Phase 2, αποσκοπείται η δημιουργία ενός νέου, αυτόνομου και αυτοσυντηρούμενου Κέντρου Αριστείας. Το εν λόγω Κέντρο Αριστείας ERATOSTHENES (ECoE) ιδρύθηκε με βάση τα υπάρχοντα 12 χρόνια της ερευνητικής ικανότητας της Τηλεπισκόπησης και του Geo - Εργαστήριο Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Γεωμετρικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η συνολική χρηματοδότηση του έργου EXCELSIOR H2020 Teaming είναι: 15 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ, 15 εκατομμύρια ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία και 8 εκατομμύρια ευρώ από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.