Η Ελπίδα Γεωργίου είναι Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Το 2023 ήταν Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στην ερευνητική ομάδα Γεωτεχνικής στο Τμήμα Γεωεπιστημών και Μηχανικής στο Delft University of Technology (TU Delft). Επιπλέον, η Ελπίδα είναι Επισκέπτρια Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου. Κατέχει διδακτορικό με τίτλο «Σεισμική Ενίσχυση Πλαισίων ΟΣ με Τοιχώματα ΟΣ» από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ. Ολοκλήρωσε το πτυχίο της στην Πολιτική Μηχανική στο ΤΕΠΑΚ το 2011 και απέκτησε το μεταπτυχιακό της στην Αντισεισμική Μηχανική και Διαχείριση Επικινδυνότητας από το
[...]University College London (UCL) το 2012. Στα πλαίσια της διδακτορικής της έρευνας, μελέτησε αριθμητικά τη συμβολή των βλήτρων που συνδέουν το τοίχωμα ΟΣ με το υφιστάμενο πλαίσιο για την σεισμική ενίσχυση των πλαισίων ΟΣ με τοιχώματα ΟΣ μέσω αναλύσεων μη γραμμικής απόκρισης-χρονοϊστορίας. Πραγματοποίησε αριθμητικές προσομοιώσεις μεταβάλλοντας τον αριθμό και τη διάταξη των βλήτρων που συνδέουν το τοίχωμα με το πλαίσιο. Ανέπτυξε ένα μοντέλο πεπερασμένων στοιχείων για αριθμητικές προσομοιώσεις που βαθμονομήθηκε χρησιμοποιώντας τα πειραματικά αποτελέσματα ενός δείγματος πλήρους κλίμακας υπό το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SERIES. Κατά τη διάρκεια της μεταδιδακτορικής της έρευνας, συμμετείχε στην αξιολόγηση της τρωτότητας των υφιστάμενων κτηρίων στην Κύπρο και τη διαχείριση κινδύνων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών που επηρεάζουν το δομικό περιβάλλον στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ISTOS. Μοντελοποίησε και μελέτησε αριθμητικά τη συμπεριφορά των υφιστάμενων πλαισιωτών κτηρίων ΟΣ που ενισχύθηκαν με τοιχώματα ΟΣ σε διαφορετικά επίπεδα επικινδυνότητας σεισμού και διάφορα επίπεδα επιτάχυνσης, για να εξετάσει την επίδραση στις καμπύλες τρωτότητας. Επιπλέον, πραγματοποίησε αριθμητική μοντελοποίηση και παρακολούθηση σε υπεράκτιων κατασκευών στο πλαίσιο του EMERGE Research Centre. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ολλανδικού έργου “Protecting Heritage from Space” αξιολόγησε πολιτιστική κληρονομιά υποκείμενη σε καθίζηση εδάφους χρησιμοποιώντας υπολογιστική μοντελοποίηση και τηλεπισκόπηση για την προστασία της δομημένης κληρονομιάς.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αξιολόγηση σεισμικού κινδύνου και την ενίσχυση υφιστάμενων κατασκευών, την αριθμητική προσομοίωση κατασκευών χρησιμοποιώντας ανάλυση πεπερασμένων στοιχείων, και τη μείωση κινδύνου από καταστροφές. Επιπλέον, οι ερευνητικοί της στόχοι περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση της τηλεπισκόπησης με την αριθμητική προσομοίωση κτηρίων για μια δυνητική τεχνική παρακολούθησης για κτήρια και τη μοντελοποίηση αλληλεπίδρασης εδάφους-κατασκευής.
Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), του Society of Earthquake and Civil Engineering Dynamics στο Λονδίνο (SECED), και του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ).