Ο Δρ Νεόφυτος Λοφίτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (στο οποίο εντάχθηκε τον Ιούλιο του 2024), με ειδίκευση στη Μετατροπή Ηλεκτρικής Ενέργειας και τις τεχνολογίες Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η έρευνά του καλύπτει τα Συστήματα Ηλεκτρονικών Ισχύος, τις Ηλεκτρικές Μηχανές και τις Μπαταρίες, με σημαντική συνεισφορά στα ημιαγώγιμα στοιχεία υψηλής τάσης πυριτίου, SiC και GaN. Έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξήγηση των μηχανισμών αποτυχίας και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών SiC και GaN.
Ο Δρ Λοφίτης έχει αποκτήσει όλα τα ακαδημαϊκά του προσόντα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, συμπεριλαμβανομένου του Διδακτορικού τίτλου το 2014. Έχει συγγράψει περισσότερες από 60 δημοσιεύσεις και κατέχει αρκετά διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Προτού αναλάβει τη σημερινή του θέση, είχε ακαδημαϊκές θέσεις στα Πανεπιστήμια Νότιγχαμ και Κόβεντρι, όπου συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση της έρευνας στα Συστήματα Ηλεκτρονικών Ισχύος. Επίσης, κατέχει την τιμητική θέση Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ και είναι Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Νότιγχαμ. Είχε προηγουμένως θέσεις επισκέπτη στο Πανεπιστήμιο Κόβεντρι και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Ο Δρ Λοφίτης είναι συν-ερευνητής σε αρκετά σημαντικά έργα που συγκεντρώνουν πολλούς βιομηχανικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους. Σεπτέμβριο του 2024, ξεκίνησε το έργο Horizon Europe "FLAGCHIP", με τον Δρ Λοφίτη να ηγείται των δραστηριοτήτων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Το FLAGCHIP στοχεύει στη βελτίωση της παρακολούθηση της κατάστασης υγείας των συσκευών ηλεκτρονικών ισχύος για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κατανομή ενέργειας, με πιλοτική εφαρμογή των τεχνολογιών που θα αναπτυχθούν από το πρόγραμμα στη Γαλλία και τη Νορβηγία.
Είναι επίσης ερευνητής στο έργο Horizon Europe "AdvanSiC", το οποίο ξεκίνησε το 2023 και στοχεύει στην ανάπτυξη οικονομικών συσκευών SiC MOSFET για δίκτυα μέσης τάσης, βελτιστοποιώντας τα συστατικά σε επίπεδο συστήματος για εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, ο Δρ Λοφίτης συνεισφέρει στο έργο χρηματοδοτούμενο από το UKRI EPSRC "Real-time Virtual Prototypes for the Power Electronics Supply Chain", το οποίο ξεκίνησε το 2022. Το έργο αυτό επικεντρώνεται στην ανάπτυξη προηγμένων μοντέλων προσομοίωσης για την επίτευξη ταχύτερου και πιο οικονομικού σχεδιασμού συστημάτων και αξιολογήσεων αξιοπιστίας.
Ανάμεσα στο 2018 και το 2021, ο Δρ Λοφίτης συνέβαλε στο έργο "Underpinning Power Electronics (UPE) 2: Switch Optimisation Theme", ένα έργο που επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη υπερυψηλής τάσης SiC IGBTs που ξεπερνούν τα 10 kV, ενισχύοντας την αποδοτικότητα σε εφαρμογές δικτύων. Προηγούμενη ερευνητική εργασία του περιλαμβάνει συνεργασία με το Aerospace Technology Institute για την αξιολόγηση των τεχνολογιών ημιαγωγών για εμπορικές πτήσεις μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε έρευνα και συμβουλευτική εργασία με την ABB Switzerland (τώρα Hitachi Energy) και την Cambridge Microelectronics.