Η Μαιευτική αποτελεί αυτοδύναμο επάγγελμα και στοχεύει στην παροχή ολιστικής φροντίδας στη γυναίκα/έμβρυο/νεογνό/οικογένεια κατά τη διάρκεια της αναπαραγω-γικής ηλικίας και ειδικότερα της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Ως Επιστήμη και Τέχνη έχει το δικό της επιστημονικό γνωσιολογικό υπόβαθρο και κατοχυρώνεται από τους Νόμους Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής 154 (Ι) 2003 ως 2017 και την Οδηγία 2013/55/ΕΚ όπου καθορίζουν τις ελάχιστες προδιαγραφές για τη μαιευτική εκπαίδευση και αυτοδύναμη άσκηση της μαιευτικής.
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μαιευτικής (διάρκειας 2 ετών) είναι σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/55/ΕΚ και τους Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμους 1988-2017 και οδηγεί σε εγγραφή στο Μητρώο μαιών/μαιευτών με αυτόματη αναγνώριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μαιευτικής έχει αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) το 2016. Οι απόφοιτοι/ες του Μεταπτυχιακού προγράμματος Μαιευτικής θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ποιοτική Μαιευτική φροντίδα, θα βελτιώσουν την υγεία της γυναίκας, του νεογνού, της οικογένειας και της κοινωνίας και θα εμπλέκονται ενεργά στη χάραξη στρατηγικών σχεδιασμών και σε σειρά ερευνητικών μελετών. Το πρόγραμμα πέραν από την ανάπτυξη της μαιευτικής επιστήμη και μαιευτικών ικανότητων, στοχεύει στην καλλιέργεια ερευνητικής συνείδησης και των απαραίτητων ερευνητικών και ηγετικών δεξιοτήτων. Οι απόφοιτοι/ες αναμένεται να έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να διαμορφώνουν καίρια ερευνητικά ερωτήματα, να αναζητούν τα καταλληλότερα ερευνητικά δεδομένα ή/και κατευθυντήριες οδηγίες, να διαπραγματεύονται κριτικά τη δημοσιευμένη πληροφορία στη επιστημονική βιβλιογραφία, και να διαμορφώνουν αποφάσεις ως προς τη βέλτιστη πρακτική και την ορθή εκπαίδευση.
Η διδασκαλία των μαθημάτων είναι ερευνοκεντρική (research-oriented) όσον αφορά στην επιλογή και διαμόρφωση του διδακτικού υλικού πέραν των βασικών συγγραμ-μάτων στη βάση νέων και σημαντικών εξελίξεων τόσο στη μαιευτική έρευνα και πρακτική όσο και στην ευρύτερη έρευνα στη περιγεννητική, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία γενικότερα. Οι φοιτητές/τριες του προγράμματος έρχονται από νωρίς σε επαφή με μαθήματα με ερευνητικό προσανατολισμό (Μεθοδολογία της έρευνας) όσο και κατά τη διάρκεια του προγράμματος (Επιδημιολογία και Βιοστατιστική, Ερευνητικές εξελίξεις στη Μαιευτική, Συγγραφή ερευνητικού πρωτοκόλλου, Δεξιότητες συγγραφής και πα-ρουσίασης) ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες αναζήτησης της ερευνητικής βιβλιογραφίας και κριτικής αξιολόγησης τόσο για να είναι σε θέση να διαπραγματευτούν τα ερευνητικά ευρήματα στη δημοσιευμένη βιβλιογραφία όπως επίσης για να είναι οι ίδιοι σε θέση να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τη δική τους πρωτότυπη ερευνητική εργασία. Πέραν από τα μαθήματα με αμιγώς ερευνητικό προσανατολισμό, στα πλείστα μαθήματα υπάρχει έντονο το στοιχείο της διερευνητικής αυτοκατευθυνόμενης μάθησης όπου οι φοιτητές πρέπει να διαπραγματευτούν την ερευνητική βιβλιογραφία στο πλαίσιο των εργασιών τους.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν κάτοχοι αναγνωρισμένου Πτυχίου Νοσηλευτικής, που είναι εγγεγραμμένοι/ες στο Μητρώο Νοσηλευτών και κατέχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος στη Νοσηλευτική.