Με κάθε επισημότητα και με την παρουσία εκπροσώπων της Κυπριακής Κυβέρνησης , της ΟΥΝΕΣΚΟ ,της Ευρωπαϊκής Ένωσης , διεθνών επιστημονικών οργανισμών και της ακαδημαϊκής κοινότητας από την Κύπρο και πολλές χώρες του εξωτερικού, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης , αλλά και εθνικής υπερηφάνειας, την Τρίτη 8 Μαΐου 2018 το πρωΐ, στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λεμεσό , η επίσημη έναρξη της λειτουργίας της Έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Digital Heritage / Cultural Informatics).
Η ιστορική και λαμπρή αυτή μέρα για το ΤΕΠΑΚ ,αλλά και την Κύπρο ,ήταν το τέλος μιας ιδιαίτερα επίπονης και πλήρως ανταγωνιστικής διαδικασίας, με δεκάδες άλλους υποψήφιους Φορείς, από όλη την υφήλιο, μέσα από την οποία επιλέχθηκε το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (www.digitalheritagelab.eu), για να δοθεί η μια και μοναδική έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την Πολιτιστική Κληρονομιά .
Είναι σημαντικό ,επίσης να αναφερθεί ότι μετά την ΟΥΝΕΣΚΟ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την προσφορά του ΤΕΠΑΚ στον Πολιτισμό και του ανέθεσε ,επίσης, τη μοναδική Έδρα Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (EU ERA Chair) στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά.
Κατά συνέπεια, για έναν ακόμα σημαντικό λόγο, με τη σφραγίδα αυτή τη φορά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καρδιά της παγκόσμιας Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα χτυπάει δυνατά στο μέλλον ,από την Λεμεσό της Κύπρου, αφού στο πρωτοπόρο και πολυβραβευμένο Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, πάνω στον συγκεκριμένο τομέα, εμπιστεύονται τις εξελίξεις της Έρευνας, Ανάπτυξης, Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Ψηφιοποίησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο η ΟΥΝΕΣΚΟ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 21/3/2018.
Η ανάθεση της παγκόσμιας Έδρας της UNESCO στο ΤΕΠΑΚ , το καθιστά αυτόματα εθνικό ,περιφερειακό , Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κέντρο, από όπου θα καθορίζεται η πολιτική και οι εξελίξεις στον ευαίσθητο αυτό τομέα της ψηφιακής πολιτιστικής μας κληρονομιάς(Knowledge-Hub) ,ενώ στον σχεδιασμό είναι η δημιουργία νέων -πρωτοπόρων, καινοτόμων και μοναδικών σε όλο τον κόσμο -κλάδων μεταπτυχιακών σπουδών ,στον τομέα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ,υπό την Αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Αμέριστη στήριξη του ΤΕΠΑΚ από την Κυπριακή Δημοκρατία
Στην ομιλία του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Δρ κ. Κώστας Χαμπιαούρης δήλωσε ότι : "Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της Κύπρου είναι πολύ υπερήφανοι για τα τελευταία επιτεύγματα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα εργασίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της τρέχουσας περιόδου του Έτους της ΕΕ. Το βραβείο για την ίδρυση ενός μοναδικού κέντρου αριστείας στον τομέα της ψηφιακής κληρονομιάς, δείχνει ότι το ΤΕΠΑΚ έχει το δυναμικό, την ικανότητα και τις γνώσεις του για να δημιουργήσει ένα περιφερειακό και διεθνές κέντρο δραστηριοτήτων για να προστατεύσει την ιστορία του και το παρελθόν. Μέσα σε αυτό το πνεύμα, είναι βέβαιος ότι αυτά τα βραβεία θα ενισχύσουν τη διεθνή και περιφερειακή συνεργασία και θα προωθήσουν την ευαισθητοποίηση για τη μελλοντική καινοτόμο έρευνα στο αδιάσπαστο ταξίδι διατήρησης και τεκμηρίωσης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.Τέλος, έδωσε τα θερμά του συγχαρητήριαστο Ερευνητικό Εργαστήριο Ψηφιακής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και συμπλήρωσε: . “Οι εναρμονισμένες προσπάθειές σας, αντικατοπτρίζουν την αφοσίωσή σας στην πολιτιστική κληρονομιά και χάρη στα επιτεύγματά σας έχουμε το δικαίωμα να αισθανόμαστε υπερήφανοι σήμερα ως οικοδεσπότες της έδρας της UNESCO για την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά. Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Έδρα της UNESCOτου ΤΕΠΑΚ για την εκπλήρωση των οραματικών και προκλητικών δεσμεύσεών της.”
Ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Καθηγητής κ. Ανδρέας Αναγιώτος, κατά την υποδοχή των επίσημων προσκεκλημένων ,δήλωσε ότι:
Πρόκειται, για μια πολύ σπάνια και τιμητική ανάθεση, την οποία η ΟΥΝΕΣΚΟ δίνει μόνο σε έναν Φορέα από όλο τον κόσμο, ως επιβράβευση της Αριστείας στην Επιστήμη, στην Έρευνα, στην Εκπαίδευση και στην κοινωνική προσφορά και μάλιστα, στην περίπτωση του ΤΕΠΑΚ πρόκειται για την αναγνώριση της πολύ σημαντικής εργασίας του, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ότι αφορά την έρευνα, τη μελέτη, την εκπαίδευση, την επιστήμη, την ανάπτυξη, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, την ψηφιοποίηση, την διάσωση και την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου.
Έτσι το ΤΕΠΑΚ αναβαθμίζεται σε πρότυπο και το σημείο αναφοράς από όπου θα καθορίζονται οι εξελίξεις στον ευαίσθητο τομέα της ψηφιακής πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο .
Για τον παραπάνω, ιδιαίτερα τιμητικό και εθνικής σημασίας, λόγο, το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (DigitalHeritage Research Lab του Τμήματος ΗΜΗΠΛΗ), μετονομάστηκε σε Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομία (UNESCO Chair on Digital Heritage).
Έτσι καθίσταται η Κύπρος ως ένας σημαντικός παράγοντας στο παγκόσμιο σκηνικό, που επηρεάζει την πολιτική για την διάσωση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και τις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτό ".
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Βουλή των Αντιπροσώπων Δρ. Κυριάκος Χατζηγιάννης τόνισε ότι :
….Κατά τη διάρκεια αυτού του σύντομου χρονικού διαστήματος, το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ , έχει καθιερωθεί όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και συμβάλει δυναμικά στην εκκίνηση και το συντονισμό ερευνητικών έργων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτό.
Το βραβείο αυτό αποτελεί τιμή και κίνητρο για την Κύπρο στο σύνολό της, καθώς επιδιώκει να προωθήσει, να προστατεύσει και να ενισχύσει την πρόσβαση στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της.
Το Εργαστήριο ΨΠΚ του ΤΕΠΑΚ διαδραματίζει σημαντικό εθνικό ρόλο στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου , επηρεάζει τη στρατηγική της ΕΕ για την έξυπνη εξειδίκευση, αναδεικνύει τον ρόλο του πολιτισμού και τις επιπτώσεις του στην οικονομία, την εκπαίδευση και τον τουρισμό, επηρεάζει θετικά το στρατηγικό σχέδιο της Κύπρου εν γένει και ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, πρωτοστάτησε στη δημιουργία εθνικής επιτροπής για την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά και διαφύλαξη και επηρεάζει θετικά την ποιότητα της εκπαίδευσης ,της κατάρτισης , της προστασίας και της διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου σε παγκόσμιο επίπεδο .
Αυτή η Έδρα UNESCO φέρνει μαζί της τεράστιες ευκαιρίες για να επηρεάσουν τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στην υπηρεσία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ευρύτερων στρατηγικών πρωτοβουλιών της UNESCO,
Η σπουδαία αυτή Έδρα της UNESCO θα λειτουργεί ως κέντρο αριστείας και κατάρτισης στην πολιτιστική πληροφορική. Ωστόσο, το πρόγραμμα για την Έδρα τα επόμενα χρόνια δεν θα τελειώσει με αυτό. Θα αποτελέσει επίσης το κέντρο γνώσεων της UNESCO σε αυτόν τον τομέα για ολόκληρο τον κόσμο και θα υποστηρίξει όλα τα κράτη μέλη της με δραστηριότητες μεταφοράς γνώσης και χάραξης πολιτικής.
Είμαστε επίσης πολύ περήφανοι που το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω του Εργαστηρίου Ερευνών Ψηφιακής Κληρονομιάς έλαβε επίσης την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας για τη χορήγηση ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. Ευρώ. Αυτή είναι η αναγνώριση της υψηλής ποιότητας και των εξαιρετικών αποτελεσμάτων του Εργαστηρίου και του Πανεπιστημίου. Η Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Κύπρου, τιμά πολύ που το ΤΕΠΑΚ δείχνει τη σημαία του στον Ορίζοντα της Ευρώπης και ταυτόχρονα στον κόσμο.
Η Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού του Κοινοβουλίου της Κύπρου υιοθετεί χωρίς επιφυλάξεις τις δύο νέες Έδρες (της ΟΥΝΕΣΚΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο) και προσβλέπει στην υποστήριξη του έργου τους με κάθε δυνατό τρόπο τα επόμενα χρόνια".
Ο αντιπρύτανης του ΤΕΠΑΚ για Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά θέματα, καθηγητής Διόφαντος Χατζημιτσής
υπογράμμισε την σημασία που έχει η συγκεκριμένη Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ σε περιφερειακό επίπεδο και ότι το ΤΕΠΑΚ συμπεριλαμβάνεται από σήμερα στο παγκόσμιο χάρτη των Πανεπιστημίων της ΟΥΝΕΣΚΟ όπου έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σπουδαίο ρόλο με τον σχεδιασμό και την δημιουργία των σχετικών νέων κλάδων σπουδών και του κέντρου αριστείας στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά. Ο περιφερειακός ρόλος του ΤΕΠΑΚ αναβαθμίζεται και πρωτοπορεί στο να συντονίζει σε παγκόσμιο επίπεδο την Εκπαίδευση, την Ερεύνα και την Ανάπτυξη με την ίδρυση ακόμη δυο κέντρων Αριστείας σε συνάρτηση με τα δυο έργα Teaming MedStach και Excelsior που έχει βραβευτεί πρόσφατα το ΤΕΠΑΚ.
Ο Προέδρος του ΙΚΟΜΟΣ Κύπρου κ. Χρύσανθος Πισσαρίδης
τόνισε την σημασία της νέοσυσταθείσας Έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Κύπρο, την Κυβέρνηση, τον κύπριο Αρχαιολόγο και Μηχανικό της Πολιτιστικής Κληρονομίας και ότι το ΙΚΟΜΟΣ είναι πολύ περήφανο για την απόφαση αυτή της ΟΥΝΕΣΚΟ και προσδοκά σε μια μακρόχρονη, στενή και εποικοδομητική συνεργασία. Η επιβράβευση του ΤΕΠΑΚ από την ΕΕ με ακόμη μια Έδρα στον ίδιο τομέα με το ποσό των 2.5 Εκ. Ευρώ αποδεικνύει απερίφραστά την σημασία που δείχνει ο κόσμος στην Κύπρο και ιδιαίτερα στους συγκεκριμένους Επιστήμονες και το ΤΕΠΑΚ. Ο κ. Πισσαρίδης τόνισε την ετοιμότητα της διεθνούς επιτροπής και οργανισμού για πλήρη συνεργασία με την νέοσυσταθείσα Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Τους επίσημους προσκεκλημένους από την Κύπρο και το εξωτερικό ,εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ, υποδέχτηκαν οι κ.κ. : Ανδρέας Αναγιωτός, Πρύτανης και Διόφαντος Χατζημιτσής Αντιπρύτανης .
Η Κύπρος παγκόσμιο Κέντρο για την διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου
Μετά από τις δύο παραπάνω σημαντικές αναθέσεις, παγκόσμιας σημασίας και εμβέλειας για την Κύπρο, που σπάνια συναντά κανείς, σε έναν μόνο Φορέα, όπως το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, που οφείλει την παγκόσμια φήμη του στον Διευθυντή του Δρ Μαρίνο Ιωαννίδη ( Marinos Ioannides) και στις πρωτοβουλίες του σε επιστημονικό επίπεδο, η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται στον παγκόσμιο χάρτη της επιστήμης της Ψηφιοποίησης του πολιτιστικού μας αποθέματος και έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διεθνή πολιτική και επιστήμη στο συγκεκριμένο τομέα, ιδιαίτερα με την έναρξη του έτους 2018, που για την ΕΕ είναι αφιερωμένο στην Πολιτιστική Κληρονομιά (https://europa.eu/cultural-heritage/) .
Για τον λόγο αυτό οι πρυτανικές αρχές, ο Διευθυντής του πολυβραβευμένου Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Μαρίνος Ιωαννίδης, και όλα τα στελέχη του ΤΕΠΑΚ, έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται υπερήφανοι για τις μεγάλες αυτές Ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αναγνωρίσεις τόσο από την ΟΥΝΕΣΚΟ, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποδεικνύουν την τεράστια συνεισφορά του ΤΕΠΑΚ στις Επιστήμες υψηλής εξειδίκευσης στο Τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομίας.
Μοναδική σε όλο τον κόσμο η Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ για την Πολιτιστική Κληρονομιά
Η ΟΥΝΕΣΚΟ είναι ο Εκπαιδευτικός (Educational), Επιστημονικός (Scientific) και Πολιτιστικός Οργανισμός (Cultural Heritage) των Ηνωμένων Εθνών (www.unesco.org). Το σημαντικότερο πρόγραμμα στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ΟΥΝΕΣΚΟ είναι οι Έδρες UNITWIN / UNESCO (UNESCO Chairs - https://en.unesco.org/unitwin-unesco-chairs-programme), οι οποίες ξεκίνησαν το 1992 και έγιναν ευρέως γνωστές ως έδρες της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας, της κοινής ερευνητικής δραστηριότητας και η ενθάρρυνση των ανταλλαγών σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Σήμερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερα από 650 ιδρύματα σε 124 χώρες.
Εκτός από τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες (new curricula, new courses, joint degrees, etc) που αναλαμβάνουν, οι Έδρες της ΟΥΝΕΣΚΟ παρέχουν εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε τομείς που εμπίπτουν στην εντολή του Οργανισμού και αντικατοπτρίζουν τα συγκεκριμένα θέματα (όπως την προώθηση της Εκπαίδευσης και Έρευνας στην ψηφιοποίηση, διαφύλαξη και προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομίας) που κάθε κράτος μέλος που έχει την προεδρία έχει και την ευθύνη να προωθήσει.
Επίσης οι Έδρες διοργανώνουν και συμμετέχουν σε συνέδρια και δραστηριότητες που οργανώνονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα άλλων κρατών-μελών που φιλοξενούν εκπροσώπους της ΟΥΝΕΣΚΟ και αξιολογούνται (accreditation) και παρακολουθούνται (monitoring) για το έργο τους από την ίδια την ΟΥΝΕΣΚΟ.
«STM Nordic testbed meets Mediterranean testbed» Επίσκεψη ερευνητών του ΤΕΠΑΚ στο λιμάνι του Stavanger της Νορβηγίας
Με κάθε επισημότητα και με την παρουσία εκπροσώπων της Κυπριακής Κυβέρνησης , της ΟΥΝΕΣΚΟ ,της Ευρωπαϊκής Ένωσης , διεθνών επιστημονικών οργανισμών και της ακαδημαϊκής κοινότητας από την Κύπρο και πολλές χώρες του εξωτερικού, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης , αλλά και εθνικής υπερηφάνειας, την Τρίτη 8 Μαΐου 2018 το πρωΐ, στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λεμεσό , η επίσημη έναρξη της λειτουργίας της Έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Digital Heritage / Cultural Informatics).
Η ιστορική και λαμπρή αυτή μέρα για το ΤΕΠΑΚ ,αλλά και την Κύπρο ,ήταν το τέλος μιας ιδιαίτερα επίπονης και πλήρως ανταγωνιστικής διαδικασίας, με δεκάδες άλλους υποψήφιους Φορείς, από όλη την υφήλιο, μέσα από την οποία επιλέχθηκε το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (www.digitalheritagelab.eu), για να δοθεί η μια και μοναδική έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την Πολιτιστική Κληρονομιά .
Είναι σημαντικό ,επίσης να αναφερθεί ότι μετά την ΟΥΝΕΣΚΟ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την προσφορά του ΤΕΠΑΚ στον Πολιτισμό και του ανέθεσε ,επίσης, τη μοναδική Έδρα Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (EU ERA Chair) στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά.
Κατά συνέπεια, για έναν ακόμα σημαντικό λόγο, με τη σφραγίδα αυτή τη φορά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καρδιά της παγκόσμιας Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα χτυπάει δυνατά στο μέλλον ,από την Λεμεσό της Κύπρου, αφού στο πρωτοπόρο και πολυβραβευμένο Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, πάνω στον συγκεκριμένο τομέα, εμπιστεύονται τις εξελίξεις της Έρευνας, Ανάπτυξης, Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Ψηφιοποίησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο η ΟΥΝΕΣΚΟ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 21/3/2018.
Η ανάθεση της παγκόσμιας Έδρας της UNESCO στο ΤΕΠΑΚ , το καθιστά αυτόματα εθνικό ,περιφερειακό , Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κέντρο, από όπου θα καθορίζεται η πολιτική και οι εξελίξεις στον ευαίσθητο αυτό τομέα της ψηφιακής πολιτιστικής μας κληρονομιάς(Knowledge-Hub) ,ενώ στον σχεδιασμό είναι η δημιουργία νέων -πρωτοπόρων, καινοτόμων και μοναδικών σε όλο τον κόσμο -κλάδων μεταπτυχιακών σπουδών ,στον τομέα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ,υπό την Αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Αμέριστη στήριξη του ΤΕΠΑΚ από την Κυπριακή Δημοκρατία
Στην ομιλία του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Δρ κ. Κώστας Χαμπιαούρης δήλωσε ότι : "Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της Κύπρου είναι πολύ υπερήφανοι για τα τελευταία επιτεύγματα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα εργασίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της τρέχουσας περιόδου του Έτους της ΕΕ. Το βραβείο για την ίδρυση ενός μοναδικού κέντρου αριστείας στον τομέα της ψηφιακής κληρονομιάς, δείχνει ότι το ΤΕΠΑΚ έχει το δυναμικό, την ικανότητα και τις γνώσεις του για να δημιουργήσει ένα περιφερειακό και διεθνές κέντρο δραστηριοτήτων για να προστατεύσει την ιστορία του και το παρελθόν. Μέσα σε αυτό το πνεύμα, είναι βέβαιος ότι αυτά τα βραβεία θα ενισχύσουν τη διεθνή και περιφερειακή συνεργασία και θα προωθήσουν την ευαισθητοποίηση για τη μελλοντική καινοτόμο έρευνα στο αδιάσπαστο ταξίδι διατήρησης και τεκμηρίωσης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.Τέλος, έδωσε τα θερμά του συγχαρητήριαστο Ερευνητικό Εργαστήριο Ψηφιακής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και συμπλήρωσε: . “Οι εναρμονισμένες προσπάθειές σας, αντικατοπτρίζουν την αφοσίωσή σας στην πολιτιστική κληρονομιά και χάρη στα επιτεύγματά σας έχουμε το δικαίωμα να αισθανόμαστε υπερήφανοι σήμερα ως οικοδεσπότες της έδρας της UNESCO για την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά. Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Έδρα της UNESCOτου ΤΕΠΑΚ για την εκπλήρωση των οραματικών και προκλητικών δεσμεύσεών της.”
Ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Καθηγητής κ. Ανδρέας Αναγιώτος, κατά την υποδοχή των επίσημων προσκεκλημένων ,δήλωσε ότι:
Πρόκειται, για μια πολύ σπάνια και τιμητική ανάθεση, την οποία η ΟΥΝΕΣΚΟ δίνει μόνο σε έναν Φορέα από όλο τον κόσμο, ως επιβράβευση της Αριστείας στην Επιστήμη, στην Έρευνα, στην Εκπαίδευση και στην κοινωνική προσφορά και μάλιστα, στην περίπτωση του ΤΕΠΑΚ πρόκειται για την αναγνώριση της πολύ σημαντικής εργασίας του, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ότι αφορά την έρευνα, τη μελέτη, την εκπαίδευση, την επιστήμη, την ανάπτυξη, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, την ψηφιοποίηση, την διάσωση και την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου.
Έτσι το ΤΕΠΑΚ αναβαθμίζεται σε πρότυπο και το σημείο αναφοράς από όπου θα καθορίζονται οι εξελίξεις στον ευαίσθητο τομέα της ψηφιακής πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο .
Για τον παραπάνω, ιδιαίτερα τιμητικό και εθνικής σημασίας, λόγο, το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (DigitalHeritage Research Lab του Τμήματος ΗΜΗΠΛΗ), μετονομάστηκε σε Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομία (UNESCO Chair on Digital Heritage).
Έτσι καθίσταται η Κύπρος ως ένας σημαντικός παράγοντας στο παγκόσμιο σκηνικό, που επηρεάζει την πολιτική για την διάσωση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και τις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτό ".
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Βουλή των Αντιπροσώπων Δρ. Κυριάκος Χατζηγιάννης τόνισε ότι :
….Κατά τη διάρκεια αυτού του σύντομου χρονικού διαστήματος, το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ , έχει καθιερωθεί όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και συμβάλει δυναμικά στην εκκίνηση και το συντονισμό ερευνητικών έργων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτό.
Το βραβείο αυτό αποτελεί τιμή και κίνητρο για την Κύπρο στο σύνολό της, καθώς επιδιώκει να προωθήσει, να προστατεύσει και να ενισχύσει την πρόσβαση στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της.
Το Εργαστήριο ΨΠΚ του ΤΕΠΑΚ διαδραματίζει σημαντικό εθνικό ρόλο στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου , επηρεάζει τη στρατηγική της ΕΕ για την έξυπνη εξειδίκευση, αναδεικνύει τον ρόλο του πολιτισμού και τις επιπτώσεις του στην οικονομία, την εκπαίδευση και τον τουρισμό, επηρεάζει θετικά το στρατηγικό σχέδιο της Κύπρου εν γένει και ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, πρωτοστάτησε στη δημιουργία εθνικής επιτροπής για την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά και διαφύλαξη και επηρεάζει θετικά την ποιότητα της εκπαίδευσης ,της κατάρτισης , της προστασίας και της διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου σε παγκόσμιο επίπεδο .
Αυτή η Έδρα UNESCO φέρνει μαζί της τεράστιες ευκαιρίες για να επηρεάσουν τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στην υπηρεσία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ευρύτερων στρατηγικών πρωτοβουλιών της UNESCO,
Η σπουδαία αυτή Έδρα της UNESCO θα λειτουργεί ως κέντρο αριστείας και κατάρτισης στην πολιτιστική πληροφορική. Ωστόσο, το πρόγραμμα για την Έδρα τα επόμενα χρόνια δεν θα τελειώσει με αυτό. Θα αποτελέσει επίσης το κέντρο γνώσεων της UNESCO σε αυτόν τον τομέα για ολόκληρο τον κόσμο και θα υποστηρίξει όλα τα κράτη μέλη της με δραστηριότητες μεταφοράς γνώσης και χάραξης πολιτικής.
Είμαστε επίσης πολύ περήφανοι που το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω του Εργαστηρίου Ερευνών Ψηφιακής Κληρονομιάς έλαβε επίσης την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας για τη χορήγηση ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. Ευρώ. Αυτή είναι η αναγνώριση της υψηλής ποιότητας και των εξαιρετικών αποτελεσμάτων του Εργαστηρίου και του Πανεπιστημίου. Η Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Κύπρου, τιμά πολύ που το ΤΕΠΑΚ δείχνει τη σημαία του στον Ορίζοντα της Ευρώπης και ταυτόχρονα στον κόσμο.
Η Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού του Κοινοβουλίου της Κύπρου υιοθετεί χωρίς επιφυλάξεις τις δύο νέες Έδρες (της ΟΥΝΕΣΚΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο) και προσβλέπει στην υποστήριξη του έργου τους με κάθε δυνατό τρόπο τα επόμενα χρόνια".
Ο αντιπρύτανης του ΤΕΠΑΚ για Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά θέματα, καθηγητής Διόφαντος Χατζημιτσής
υπογράμμισε την σημασία που έχει η συγκεκριμένη Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ σε περιφερειακό επίπεδο και ότι το ΤΕΠΑΚ συμπεριλαμβάνεται από σήμερα στο παγκόσμιο χάρτη των Πανεπιστημίων της ΟΥΝΕΣΚΟ όπου έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σπουδαίο ρόλο με τον σχεδιασμό και την δημιουργία των σχετικών νέων κλάδων σπουδών και του κέντρου αριστείας στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά. Ο περιφερειακός ρόλος του ΤΕΠΑΚ αναβαθμίζεται και πρωτοπορεί στο να συντονίζει σε παγκόσμιο επίπεδο την Εκπαίδευση, την Ερεύνα και την Ανάπτυξη με την ίδρυση ακόμη δυο κέντρων Αριστείας σε συνάρτηση με τα δυο έργα Teaming MedStach και Excelsior που έχει βραβευτεί πρόσφατα το ΤΕΠΑΚ.
Ο Προέδρος του ΙΚΟΜΟΣ Κύπρου κ. Χρύσανθος Πισσαρίδης
τόνισε την σημασία της νέοσυσταθείσας Έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Κύπρο, την Κυβέρνηση, τον κύπριο Αρχαιολόγο και Μηχανικό της Πολιτιστικής Κληρονομίας και ότι το ΙΚΟΜΟΣ είναι πολύ περήφανο για την απόφαση αυτή της ΟΥΝΕΣΚΟ και προσδοκά σε μια μακρόχρονη, στενή και εποικοδομητική συνεργασία. Η επιβράβευση του ΤΕΠΑΚ από την ΕΕ με ακόμη μια Έδρα στον ίδιο τομέα με το ποσό των 2.5 Εκ. Ευρώ αποδεικνύει απερίφραστά την σημασία που δείχνει ο κόσμος στην Κύπρο και ιδιαίτερα στους συγκεκριμένους Επιστήμονες και το ΤΕΠΑΚ. Ο κ. Πισσαρίδης τόνισε την ετοιμότητα της διεθνούς επιτροπής και οργανισμού για πλήρη συνεργασία με την νέοσυσταθείσα Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Τους επίσημους προσκεκλημένους από την Κύπρο και το εξωτερικό ,εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ, υποδέχτηκαν οι κ.κ. : Ανδρέας Αναγιωτός, Πρύτανης και Διόφαντος Χατζημιτσής Αντιπρύτανης .
Η Κύπρος παγκόσμιο Κέντρο για την διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου
Μετά από τις δύο παραπάνω σημαντικές αναθέσεις, παγκόσμιας σημασίας και εμβέλειας για την Κύπρο, που σπάνια συναντά κανείς, σε έναν μόνο Φορέα, όπως το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, που οφείλει την παγκόσμια φήμη του στον Διευθυντή του Δρ Μαρίνο Ιωαννίδη ( Marinos Ioannides) και στις πρωτοβουλίες του σε επιστημονικό επίπεδο, η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται στον παγκόσμιο χάρτη της επιστήμης της Ψηφιοποίησης του πολιτιστικού μας αποθέματος και έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διεθνή πολιτική και επιστήμη στο συγκεκριμένο τομέα, ιδιαίτερα με την έναρξη του έτους 2018, που για την ΕΕ είναι αφιερωμένο στην Πολιτιστική Κληρονομιά (https://europa.eu/cultural-heritage/) .
Για τον λόγο αυτό οι πρυτανικές αρχές, ο Διευθυντής του πολυβραβευμένου Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Μαρίνος Ιωαννίδης, και όλα τα στελέχη του ΤΕΠΑΚ, έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται υπερήφανοι για τις μεγάλες αυτές Ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αναγνωρίσεις τόσο από την ΟΥΝΕΣΚΟ, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποδεικνύουν την τεράστια συνεισφορά του ΤΕΠΑΚ στις Επιστήμες υψηλής εξειδίκευσης στο Τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομίας.
Μοναδική σε όλο τον κόσμο η Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ για την Πολιτιστική Κληρονομιά
Η ΟΥΝΕΣΚΟ είναι ο Εκπαιδευτικός (Educational), Επιστημονικός (Scientific) και Πολιτιστικός Οργανισμός (Cultural Heritage) των Ηνωμένων Εθνών (www.unesco.org). Το σημαντικότερο πρόγραμμα στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ΟΥΝΕΣΚΟ είναι οι Έδρες UNITWIN / UNESCO (UNESCO Chairs - https://en.unesco.org/unitwin-unesco-chairs-programme), οι οποίες ξεκίνησαν το 1992 και έγιναν ευρέως γνωστές ως έδρες της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας, της κοινής ερευνητικής δραστηριότητας και η ενθάρρυνση των ανταλλαγών σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Σήμερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερα από 650 ιδρύματα σε 124 χώρες.
Εκτός από τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες (new curricula, new courses, joint degrees, etc) που αναλαμβάνουν, οι Έδρες της ΟΥΝΕΣΚΟ παρέχουν εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε τομείς που εμπίπτουν στην εντολή του Οργανισμού και αντικατοπτρίζουν τα συγκεκριμένα θέματα (όπως την προώθηση της Εκπαίδευσης και Έρευνας στην ψηφιοποίηση, διαφύλαξη και προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομίας) που κάθε κράτος μέλος που έχει την προεδρία έχει και την ευθύνη να προωθήσει.
Επίσης οι Έδρες διοργανώνουν και συμμετέχουν σε συνέδρια και δραστηριότητες που οργανώνονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα άλλων κρατών-μελών που φιλοξενούν εκπροσώπους της ΟΥΝΕΣΚΟ και αξιολογούνται (accreditation) και παρακολουθούνται (monitoring) για το έργο τους από την ίδια την ΟΥΝΕΣΚΟ.