Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής και το Τμήμα Γεωπονικών Σπουδών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοινώνουν την διοργάνωση του 1ου Παγκύπριου συνεδρίου για το κρασί με τίτλο: «Οινούσα Κύπρος», την Παρασκευή, 24η και Σάββατο, 25η Νοεμβρίου 2017 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό (Κτήριο (Στοά) Τάσσος Παπαδόπουλος, Αμφιθέατρο 1 και Στεγασμένος υπαίθριος χώρος, Θέμιδος και Ιφιγενείας).
Το συνέδριο τελεί υπό την υψηλή προστασία του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Νίκου Κουγιάλη, ο οποίος κατά την εναρκτήρια ημέρα θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει το συνέδριο.
Την Παρασκευή, 24η Νοεμβρίου, 17 οινοποιεία που συμμετέχουν στην διοργάνωση παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τοπικούς παραγωγούς και να απολαύσουν εκλεκτές ποικιλίες κρασιών. Η γνωστή οινολόγος κ. Μαριάννα Μακρυγιάννη (Dip WSET, AIWS), από την ομάδα του Master of Wines κ.Λαζαράκη και υπεύθυνη για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Πελοποννησιακών Οίνων, θα παρουσιάσει σεμινάριο σχετικό με τις γηγενείς ποικιλίες κρασιού και παράλληλα θα γίνει συζήτηση για τις βασικές αρχές συνδυασμού κρασιού με το φαγητό.
Κύριος ομιλητής θα είναι ο ειδικός για θέματα μάρκετινγκ του κρασιού και του οινοτουρισμού, καθηγητής Δημήτρης Κούτουλας, του οποίου η ανακοίνωση θα περιστραφεί στη σημασία των παραδόσεων, της ιστορίας και του πολιτισμού και πώς μπορούν να γίνουν εργαλεία marketing με εστίαση στην περίπτωση του οίνου. Με το πέρας της διάλεξης θα ακολουθήσει γευσιγνωσία κυπριακών κρασιών με τη συμμετοχή δεκαεπτά οινοποιείων.
Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί το επιστημονικό συνέδριο για τον οίνο της Οινούσας Κύπρου. Το συνέδριο προσεγγίζει πολυεπίπεδα το κρασί, κατεξοχήν προϊόν της κυπριακής γης, το αμπέλι και τα παράγωγα από αυτό. Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει πρωτότυπες εισηγήσεις από επτά καταξιωμένους επιστήμονες που θα καλύψουν ένα πλούσιο και ευρύ φάσμα για τον κυπριακό οίνο. Η δρ Νάσα Παταπίου θα παρουσιάσει ιστορικές ειδήσεις και αρχειακές μαρτυρίες για την άμπελο και τον οίνο, η Θεοφανώ Κυπρή θα μιλήσει για το κρασί στη λαϊκή παράδοση, ο δρ. Σοφοκλής Χατζησάββας θα αναφερθεί στον πολιτισμό του κρασιού κατά την αρχαιότητα, ο Γιάννης Βιολάρης θα αναπτύξει το θέμα για τα κρασοπίθαρα της Κύπρου. Ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Ιωαννίδης επέλεξε ως θέμα τον οίνο στην ορθόδοξη λειτουργική παράδοση και στα κυπριακά χειρόγραφα ευχολόγια, η δρ Ουρανία Περδίκη θα αναφερθεί στα αμπελοοινικά θέματα στη βυζαντινή τέχνη και τέλος η Μαρούλα Κάτζη θα μιλήσει για τα οινοποιεία του Κοιλανιού.
Καταληκτήρια ομιλία του συνεδρίου, σχετική με τη σύζευξη της κυπριακής θυμοσοφίας και της εμπειρικής γνώσης, αποτελεί αναντίλεκτα η εισήγηση του κ. Κούτουλα με θέμα τις νέες τάσεις και εξελίξεις στον οινοτουρισμό. Τέλος, ακολουθεί πάνελ συζήτησης για τα επιστημονικά εργαλεία στην υπηρεσία του σύγχρονου μάρκετινγκ σχετικά με τον οίνο. Συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίων, ο πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων οίνων, εκπρόσωποι οινοποιείων και άλλοι ειδικοί επιστήμονες, όπως: Δημήτρης Τσάλτας, Μενέλαος Σταυρινίδης, Χριστίνα Αποστόλου - Μοχιανάκη, Δημήτρης Κούτουλας, δρ Θουκής Γεωργίου και συντονίζει ο Σάββας Μαλιώτης, Σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση βιβλίων για το κυπριακό κρασί στο χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής: bit.do/CYFOODMUSEUM-WINE
Κρατήσεις θέσεων στο: http://bit.do/WINE2017
________________________________________
Χορηγοί: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, Οίνου Γη ΟΜΟΔΟΣ (Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & ΣΙΑ ΔΕ.ΠΕ – Δικηγόροι), NESCAFE, Το ΚΥΠΡΙΑΚΟΝ, ΚΕΟ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Φυσικό Μεταλλικό Νερό, UNIQUE HoReCa professional equipment, COPY PASTE LTD, DALI copy center.
Συμμετέχουν τα οινοποιεία: Αντωνιάδης, Βασιλικό, Βλασίδης, Έζουσα, Εκφράσεις Βασιλειάδη, Ερημούδης, Ζαμπάρτας, ΚΕΟ, Κυπερούντα, Μακκάς, Νέλιον, Νικολαϊδης, Σιούφας, ΣΟΔΑΠ, Τσιάκκας, Φικάρδος, Χατζηαντωνάς.
Στηρίζουν: Σύνδεσμος Οινοποιών Κύπρου, Φιλαγροτική Συμβουλευτική Λτδ, Κυπριακό Οινομουσείο, Commandaria Orchestra
Χορηγός επικοινωνίας: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ
Στοιχεία επικοινωνίας:
Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, Χριστιάνας Χριστοφίδου 5, Έγκωμη, 2417, Λευκωσία, Κύπρος, Εmail: cyfoodmuseum@gmail.com, Τηλέφωνο: 99059820, 99295150, Φαξ: 22770676, http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 30, ΤΘ 50329, 3603 Λεμεσός, Email: sonia.pilatsi@cut.ac.cy, Τηλ. 25002436, http://www.cut.ac.cy
ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ “Η βρυσομάνα της ανοικτής ποιητικής διαλεκτικής του Βασίλη Μιχαηλίδη”
Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής και το Τμήμα Γεωπονικών Σπουδών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοινώνουν την διοργάνωση του 1ου Παγκύπριου συνεδρίου για το κρασί με τίτλο: «Οινούσα Κύπρος», την Παρασκευή, 24η και Σάββατο, 25η Νοεμβρίου 2017 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό (Κτήριο (Στοά) Τάσσος Παπαδόπουλος, Αμφιθέατρο 1 και Στεγασμένος υπαίθριος χώρος, Θέμιδος και Ιφιγενείας).
Το συνέδριο τελεί υπό την υψηλή προστασία του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Νίκου Κουγιάλη, ο οποίος κατά την εναρκτήρια ημέρα θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει το συνέδριο.
Την Παρασκευή, 24η Νοεμβρίου, 17 οινοποιεία που συμμετέχουν στην διοργάνωση παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τοπικούς παραγωγούς και να απολαύσουν εκλεκτές ποικιλίες κρασιών. Η γνωστή οινολόγος κ. Μαριάννα Μακρυγιάννη (Dip WSET, AIWS), από την ομάδα του Master of Wines κ.Λαζαράκη και υπεύθυνη για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Πελοποννησιακών Οίνων, θα παρουσιάσει σεμινάριο σχετικό με τις γηγενείς ποικιλίες κρασιού και παράλληλα θα γίνει συζήτηση για τις βασικές αρχές συνδυασμού κρασιού με το φαγητό.
Κύριος ομιλητής θα είναι ο ειδικός για θέματα μάρκετινγκ του κρασιού και του οινοτουρισμού, καθηγητής Δημήτρης Κούτουλας, του οποίου η ανακοίνωση θα περιστραφεί στη σημασία των παραδόσεων, της ιστορίας και του πολιτισμού και πώς μπορούν να γίνουν εργαλεία marketing με εστίαση στην περίπτωση του οίνου. Με το πέρας της διάλεξης θα ακολουθήσει γευσιγνωσία κυπριακών κρασιών με τη συμμετοχή δεκαεπτά οινοποιείων.
Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί το επιστημονικό συνέδριο για τον οίνο της Οινούσας Κύπρου. Το συνέδριο προσεγγίζει πολυεπίπεδα το κρασί, κατεξοχήν προϊόν της κυπριακής γης, το αμπέλι και τα παράγωγα από αυτό. Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει πρωτότυπες εισηγήσεις από επτά καταξιωμένους επιστήμονες που θα καλύψουν ένα πλούσιο και ευρύ φάσμα για τον κυπριακό οίνο. Η δρ Νάσα Παταπίου θα παρουσιάσει ιστορικές ειδήσεις και αρχειακές μαρτυρίες για την άμπελο και τον οίνο, η Θεοφανώ Κυπρή θα μιλήσει για το κρασί στη λαϊκή παράδοση, ο δρ. Σοφοκλής Χατζησάββας θα αναφερθεί στον πολιτισμό του κρασιού κατά την αρχαιότητα, ο Γιάννης Βιολάρης θα αναπτύξει το θέμα για τα κρασοπίθαρα της Κύπρου. Ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Ιωαννίδης επέλεξε ως θέμα τον οίνο στην ορθόδοξη λειτουργική παράδοση και στα κυπριακά χειρόγραφα ευχολόγια, η δρ Ουρανία Περδίκη θα αναφερθεί στα αμπελοοινικά θέματα στη βυζαντινή τέχνη και τέλος η Μαρούλα Κάτζη θα μιλήσει για τα οινοποιεία του Κοιλανιού.
Καταληκτήρια ομιλία του συνεδρίου, σχετική με τη σύζευξη της κυπριακής θυμοσοφίας και της εμπειρικής γνώσης, αποτελεί αναντίλεκτα η εισήγηση του κ. Κούτουλα με θέμα τις νέες τάσεις και εξελίξεις στον οινοτουρισμό. Τέλος, ακολουθεί πάνελ συζήτησης για τα επιστημονικά εργαλεία στην υπηρεσία του σύγχρονου μάρκετινγκ σχετικά με τον οίνο. Συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίων, ο πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων οίνων, εκπρόσωποι οινοποιείων και άλλοι ειδικοί επιστήμονες, όπως: Δημήτρης Τσάλτας, Μενέλαος Σταυρινίδης, Χριστίνα Αποστόλου - Μοχιανάκη, Δημήτρης Κούτουλας, δρ Θουκής Γεωργίου και συντονίζει ο Σάββας Μαλιώτης, Σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση βιβλίων για το κυπριακό κρασί στο χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής: bit.do/CYFOODMUSEUM-WINE
Κρατήσεις θέσεων στο: http://bit.do/WINE2017
________________________________________
Χορηγοί: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, Οίνου Γη ΟΜΟΔΟΣ (Χριστόδουλος Γ. Βασιλειάδης & ΣΙΑ ΔΕ.ΠΕ – Δικηγόροι), NESCAFE, Το ΚΥΠΡΙΑΚΟΝ, ΚΕΟ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Φυσικό Μεταλλικό Νερό, UNIQUE HoReCa professional equipment, COPY PASTE LTD, DALI copy center.
Συμμετέχουν τα οινοποιεία: Αντωνιάδης, Βασιλικό, Βλασίδης, Έζουσα, Εκφράσεις Βασιλειάδη, Ερημούδης, Ζαμπάρτας, ΚΕΟ, Κυπερούντα, Μακκάς, Νέλιον, Νικολαϊδης, Σιούφας, ΣΟΔΑΠ, Τσιάκκας, Φικάρδος, Χατζηαντωνάς.
Στηρίζουν: Σύνδεσμος Οινοποιών Κύπρου, Φιλαγροτική Συμβουλευτική Λτδ, Κυπριακό Οινομουσείο, Commandaria Orchestra
Χορηγός επικοινωνίας: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ
Στοιχεία επικοινωνίας:
Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, Χριστιάνας Χριστοφίδου 5, Έγκωμη, 2417, Λευκωσία, Κύπρος, Εmail: cyfoodmuseum@gmail.com, Τηλέφωνο: 99059820, 99295150, Φαξ: 22770676, http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 30, ΤΘ 50329, 3603 Λεμεσός, Email: sonia.pilatsi@cut.ac.cy, Τηλ. 25002436, http://www.cut.ac.cy