Σε μια εποχή έντονων προκλήσεων για την επιστήμη της επικοινωνίας, στις 29 & 30 Ιουνίου 2024 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το τρίτο Ετήσιο Ελληνόφωνο Συνέδριο Εργαστηρίων Επικοινωνίας CCLabs2024 (http://www.cclabs.gr/) με βασική θεματική «Δημοσιογραφία, Μέσα και Επικοινωνία: Σύγχρονες προκλήσεις στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης». Σας προσκαλούμε να υποβάλετε τις εργασίες σας για παρουσίαση στο Συνέδριο από τις 1/3/2024 μέχρι τις 31/3/2024 (https://cmt3.research.microsoft.com/CCLABS2024).
Συνδιοργανωτές
Τα Εργαστήρια Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ και Ηλεκτρονικών ΜΜΕ του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναλαμβάνουν για το 2024 τη διοργάνωση του CCLabs. To CCLabs είναι μια σύμπραξη 12 Εργαστηρίων από 7 Πανεπιστημιακά Τμήματα Επικοινωνίας της Ελλάδας και της Κύπρου. Συνδιοργανωτές του CCLabs είναι τα ακόλουθα Εργαστήρια:
● Εργαστήριο «Νέων Μέσων Επικοινωνίας και Ευχρηστίας» (Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο)
● Εργαστήριο «Νέα Μέσα, Νόηση και Μάθηση» (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου)
● Εργαστήριο «Εφαρμογών Πληροφορικής στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας» (Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
● Εργαστήριο «Ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε.» (Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής
Επικοινωνίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
● Εργαστήριο «Εικόνας, Ήχου και Πολιτιστικής Αναπαράστασης» (Τμήμα Πολιτισμικής
Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
● Εργαστήριο «Τεχνολογιών Προστασίας της Ιδιωτικότητας και Εφαρμογών Πληροφορικής στις Κοινωνικές Επιστήμες» (Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
● Εργαστήριο «Κοινωνικής Έρευνας στα Μ.Μ.Ε» (Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
● Εργαστήριο «Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών» (Τμήμα
Επικοινωνίας & ΜΜΕ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
● Εργαστήριο «Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα Μ.Μ.Ε.»
(Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
● Εργαστήριο «Ψηφιακών Μέσων & Στρατηγικής Επικοινωνίας» (Τμήμα Επικοινωνίας &
Ψηφιακών Μέσων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)
● Εργαστήριο «Δημοσιογραφίας» (Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων & Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο), και το
● Εργαστήριο «Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού»(Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων & Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο).
Σκοπός του Συνεδρίου και Θεματικές
Το Συνέδριο CCLabs παρέχει μια διεπιστημονική πλατφόρμα σε ερευνήτριες και ερευνητές, επαγγελματίες και εκπαιδευτικούς ώστε να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις πιο πρόσφατες καινοτομίες και τάσεις, τις αναδυόμενες προκλήσεις και πιθανές λύσεις, στους τομείς της επικοινωνίας, της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης. Σκοπός του Συνεδρίου είναι να προωθήσει τον γόνιμο και δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στα Εργαστήρια Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ελληνόφωνων πανεπιστημίων, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας σχετικά με τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι αναδυόμενες τεχνολογίες και την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν υπεύθυνα για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου μέλλοντος.
Το Συνέδριο CCLabs2024 θα δώσει για μια ακόμα χρονιά την ευκαιρία για συνάντηση ερευνητ(ρι)ών και επιστημόνων στο σύνολο του φάσματος του αντικειμένου της Δημοσιογραφίας και της Επικοινωνίας, με στόχο τη χαρτογράφηση, σε διεπιστημονικό επίπεδο, της υπάρχουσας κατάστασης σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από ραγδαίες αλλαγές μέσα στο πλαίσιο της εισαγωγής της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης επηρεάζει το παρόν και διαμορφώνει το μέλλον της επικοινωνίας, μετασχηματίζοντας τομείς όπως η δημοσιογραφία, η επικοινωνία, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η υγεία, η επικοινωνία για το περιβάλλον, κ.ά.
Ενδεικτικές ειδικότερες θεματικές του CCLabs2024:
❖ Η χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στις αίθουσες ειδήσεων για τη δημιουργία περιεχομένου και την ανάλυση δεδομένων.
❖ Οι ηθικές επιπτώσεις της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στη δημοσιογραφία, όπως η μεροληψία στους αλγόριθμους, τα θέματα του απορρήτου και η υπευθυνότητα στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο ρεπορτάζ ειδήσεων.
❖ Πώς η τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνει τις αλληλεπιδράσεις και την εμπλοκή του κοινού μέσω εξατομικευμένων συστάσεων περιεχομένου, chatbots και άλλων εργαλείων επικοινωνίας.
❖ Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει την παραγωγή και τη διανομή περιεχομένου.
❖ Οι μεταβαλλόμενοι ρόλοι των δημοσιογράφων για έρευνα, επαλήθευση γεγονότων και αφήγηση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
❖ Οι προκλήσεις που προκύπτουν με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημοσιογραφία, καθώς και οι ευκαιρίες για καινοτομία και αποτελεσματικότητα.
❖ Οι αναδυόμενες τάσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και πώς θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το μέλλον της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας.
Κόστος συμμετοχής
Το Συνέδριο CCLabs2024 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, χωρίς κόστος συμμετοχής για τους/τις εισηγητές/-τριες ή για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες.
Υποβολή εργασιών
Οι εργασίες θα υποβληθούν μέσω της σελίδας του Συνεδρίου στην πλατφόρμα CONFERENCE MANAGEMENT TOOLKIT (CMT) (https://cmt3.research.microsoft.com/CCLABS2024) και θα κριθούν ανώνυμα πριν από την τελική αποδοχή για παρουσίαση στο συνέδριο.
Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τη δήλωση συμμετοχής είναι διαθέσιμα στο διαδικτυακό τόπο του συνεδρίου http://www.cclabs.gr
Πρακτικά συνεδρίου
Θα εκδοθούν πρακτικά με ISBN και DOI για κάθε άρθρο που θα υποβληθεί στα πρακτικά. Επιλεγμένες εργασίες δύναται να υποβληθούν σε συνεργαζόμενα περιοδικά για αξιολόγηση και δημοσίευση.
Βραβείο καλύτερης εργασίας
Με τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου θα δοθεί βραβείο καλύτερης εργασίας.
Σημαντικές ημερομηνίες
Υποβολή εργασιών: 1/3/2024-31/3/2024
Ενημέρωση αποδοχής εργασιών: 1/5/2024
Παρουσίαση εργασιών/διεξαγωγή Συνεδρίου: 29 & 30 Ιουνίου 2024
Υποβολή εργασιών για τα πρακτικά: 15/9/2024
Επικοινωνία
Για διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις/τους διοργανώτριες/ωτές στο cclabs2024@jour.auth.gr