Την Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2024, η Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ διοργανώνει στη Λεμεσό ένα ξεχωριστό συνέδριο, με θέμα τον Οινοτουρισμο.
Ο τουριστικός τομέας είναι ένας από τους πιο κρίσιμους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας. Ο οινοτουρισμός αναδεικνύεται ως μια καινοτόμος μορφή εναλλακτικού τουρισμού, η οποία εστιάζει αποκλειστικά στην τέχνη της παραγωγής κρασιού, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο του κρασιού, συνδυάζοντας την εμπειρία αυτή με τις διακοπές τους.
Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, διαθέτει μια πλούσια ιστορία αιώνων στην καλλιέργεια της αμπέλου, γεγονός που την καθιστά προορισμό με σημαντικά στοιχεία που προσελκύουν το οινοτουριστικό ενδιαφέρον. Οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής κρασιού, οι μοναδικές ποικιλίες σταφυλιών και οι γραφικές αμπελοκαλλιέργειες συνθέτουν ένα ελκυστικό σκηνικό για τους επισκέπτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν την πολιτιστική κληρονομιά και τις γεύσεις της περιοχής.
Η πανδημία του COVID-19 υπήρξε μία από τις πιο σοβαρές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, επηρεάζοντας σε παγκόσμιο επίπεδο διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και τα οινοποιεία, με άμεσες συνέπειες στον Οινοτουρισμο.
Διοργανωτής του συνεδρίου είναι ο Δρ Στέλιος Μαρνέρος, Λέκτορας στη Διοίκηση Ξενοδοχείων στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας. Το Συνέδριο θα επικεντρωθεί στην ανάλυση των τρόπων/μεθόδων που τα Οινοποιεία που σχετίζονται με τον τουρισμό στην Κύπρο, χειρίστηκαν την κρίση και τις επιπτώσεις της πανδημίας, μέσα από την ανάλυση των απόψεων των επιχειρηματιών των Οινοποιείων.
Προσκεκλημένοι ομιλητές από την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στους τομείς του οίνου, της εξαγωγικής δραστηριότητας και του οινοτουρισμού θα εξετάσουν σημαντικά θέματα, όπως «Ο οινοτουρισμός στην Κρήτη» από τον Νίκο Μηλιαράκη ιδρυτικό Πρόεδρο του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου και κεντρικό Συντονιστή του Wines of Crete, ο οποίος θα αναλύσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή.
Επιπλέον, θα συζητηθούν ζητήματα βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας του οινοτουρισμού παρέχοντας κατευθυντήριες αρχές για επιχειρήσεις και προορισμούς, με την Μαρία Αλεμπάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με αντικείμενο θέσης τον Τουρισμό Υπαίθρου συνεισφέροντας παραδείγματα καλών πρακτικών από ευρωπαϊκές χώρες.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα γίνουν επίσης εισηγήσεις από τον Στέλιο Μπουτάρη Οινοποιό 5ης γενιάς και CEO του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με τη σύνδεση του οινοτουρισμού με τη βιώσιμη ανάπτυξη, εστιάζοντας στη δυναμική και τις προοπτικές του τομέα.
Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με δεξίωση που θα περιλαμβάνει κυπριακά κρασιά, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γευτούν την πλούσια οινική παράδοση της Κύπρου.
Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
Ώρα 2:30-7:30μμ
Κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος, Αμφιθέατρο 1, ΤΕΠΑΚ Λεμεσός.
Για επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με την εκδήλωση: https://www.oenognosia.cy/synedrio/
Για να παρακολουθήσετε το συνέδριο, παρακαλούμε εγγραφείτε μέσω του συνδέσμου δωρεάν: https://oenoticket.com/etn/3%ce%bf-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%b4%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d/
Συμμετοχή του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ στο 37th Annual Congress ESICM LIVES 2024 στη Βαρκελώνη
Την Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2024, η Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΠΑΚ διοργανώνει στη Λεμεσό ένα ξεχωριστό συνέδριο, με θέμα τον Οινοτουρισμο.
Ο τουριστικός τομέας είναι ένας από τους πιο κρίσιμους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας. Ο οινοτουρισμός αναδεικνύεται ως μια καινοτόμος μορφή εναλλακτικού τουρισμού, η οποία εστιάζει αποκλειστικά στην τέχνη της παραγωγής κρασιού, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο του κρασιού, συνδυάζοντας την εμπειρία αυτή με τις διακοπές τους.
Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, διαθέτει μια πλούσια ιστορία αιώνων στην καλλιέργεια της αμπέλου, γεγονός που την καθιστά προορισμό με σημαντικά στοιχεία που προσελκύουν το οινοτουριστικό ενδιαφέρον. Οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής κρασιού, οι μοναδικές ποικιλίες σταφυλιών και οι γραφικές αμπελοκαλλιέργειες συνθέτουν ένα ελκυστικό σκηνικό για τους επισκέπτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν την πολιτιστική κληρονομιά και τις γεύσεις της περιοχής.
Η πανδημία του COVID-19 υπήρξε μία από τις πιο σοβαρές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, επηρεάζοντας σε παγκόσμιο επίπεδο διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και τα οινοποιεία, με άμεσες συνέπειες στον Οινοτουρισμο.
Διοργανωτής του συνεδρίου είναι ο Δρ Στέλιος Μαρνέρος, Λέκτορας στη Διοίκηση Ξενοδοχείων στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας. Το Συνέδριο θα επικεντρωθεί στην ανάλυση των τρόπων/μεθόδων που τα Οινοποιεία που σχετίζονται με τον τουρισμό στην Κύπρο, χειρίστηκαν την κρίση και τις επιπτώσεις της πανδημίας, μέσα από την ανάλυση των απόψεων των επιχειρηματιών των Οινοποιείων.
Προσκεκλημένοι ομιλητές από την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στους τομείς του οίνου, της εξαγωγικής δραστηριότητας και του οινοτουρισμού θα εξετάσουν σημαντικά θέματα, όπως «Ο οινοτουρισμός στην Κρήτη» από τον Νίκο Μηλιαράκη ιδρυτικό Πρόεδρο του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου και κεντρικό Συντονιστή του Wines of Crete, ο οποίος θα αναλύσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή.
Επιπλέον, θα συζητηθούν ζητήματα βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας του οινοτουρισμού παρέχοντας κατευθυντήριες αρχές για επιχειρήσεις και προορισμούς, με την Μαρία Αλεμπάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με αντικείμενο θέσης τον Τουρισμό Υπαίθρου συνεισφέροντας παραδείγματα καλών πρακτικών από ευρωπαϊκές χώρες.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα γίνουν επίσης εισηγήσεις από τον Στέλιο Μπουτάρη Οινοποιό 5ης γενιάς και CEO του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με τη σύνδεση του οινοτουρισμού με τη βιώσιμη ανάπτυξη, εστιάζοντας στη δυναμική και τις προοπτικές του τομέα.
Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με δεξίωση που θα περιλαμβάνει κυπριακά κρασιά, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γευτούν την πλούσια οινική παράδοση της Κύπρου.
Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
Ώρα 2:30-7:30μμ
Κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος, Αμφιθέατρο 1, ΤΕΠΑΚ Λεμεσός.
Για επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με την εκδήλωση: https://www.oenognosia.cy/synedrio/
Για να παρακολουθήσετε το συνέδριο, παρακαλούμε εγγραφείτε μέσω του συνδέσμου δωρεάν: https://oenoticket.com/etn/3%ce%bf-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%b4%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d/