Ένα ολοκαίνουριο, καινοτόμο ευρωπαϊκό έργο που στοχεύει στην πρόκληση των έμφυλων στερεοτύπων, την ενίσχυση της ποικιλομορφίας του εργατικού δυναμικού και την αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού στον τομέα της μακροχρόνιας φροντίδας.
Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη του έργου Open CARE, ενός πρωτοποριακού ευρωπαϊκού έργου αφιερωμένου στη διεύρυνση επαγγελματικών ευκαιριών για τους άνδρες στον τομέα της μακροχρόνιας φροντίδας (LTC). Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην αντιμετώπιση των επίμονων έμφυλων στερεοτύπων και στη συμβολή της άμβλυνσης της τρέχουσας έλλειψης προσωπικού στον τομέα της μακροχρόνιας φροντίδας – έναν κρίσιμο παράγοντα για την υποστήριξη της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο Open CARE έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις διαχρονικές έμφυλες ανισότητες στην πρόσβαση και διατήρηση της απασχόλησης στον τομέα της μακροχρόνιας φροντίδας. Αναγνωρίζοντας το στίγμα και τα στερεότυπα που συχνά αποθαρρύνουν τους άνδρες από το να εισέλθουν στον συγκεκριμένο τομέα, το έργο αποσκοπεί στην αύξηση του αριθμού των καταρτισμένων επαγγελματιών μακροχρόνιας φροντίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η προσπάθεια αυτή συμβάλλει όχι μόνο στην προώθηση της έμφυλης ισότητας και ποικιλομορφίας στο επάγγελμα της φροντίδας, αλλά και στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης για ποιοτικές υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας στην Ευρώπη.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
- Προώθηση της ισότητας των φύλων και καταπολέμηση των διακρίσεων στην πρόσβαση και παραμονή στην εργασία, ανεξαρτήτως φύλου.
- Καλλιέργεια μιας πιο συμπεριληπτικής και δίκαιης εργασιακής κουλτούρας που αναγνωρίζει και εκτιμά όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτως φύλου.
- Αναγνώριση της φροντίδας ως πολύτιμης επαγγελματικής δραστηριότητας, με στόχο τη μείωση του στίγματος που σχετίζεται με την παροχή φροντίδας από άνδρες και αύξηση της ζήτησης για άνδρες στην αγορά εργασίας.
- Υποστήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης και της ικανοποίησης από την εργασία μέσω της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος που εκτιμά και στηρίζει τους άνδρες νοσηλευτές και φροντιστές, αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε ιδρύματα, καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης, της απουσίας από την εργασία και του φαινομένου της παρουσιοθηρίας.
- Ενίσχυση της ποικιλομορφίας απόψεων και εμπειριών, μέσω της αναγνώρισης της συμβολής των ανδρών στον χώρο της μακροχρόνιας φροντίδας. Η παρουσία τους ενισχύει την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων και μεθοδολογιών, που προάγουν τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας φροντίδας και την καινοτομία στους φορείς παροχής υπηρεσιών.
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Κατά τη διάρκεια του 24μηνου χρονοδιαγράμματος του έργου (1η Ιανουαρίου 2025 – 31η Δεκεμβρίου 2026), το έργο Open CARE αναμένεται να παραδώσει μια σειρά από παραδοτέα υψηλής προστιθέμενης αξίας και ουσιαστικού κοινωνικού αντίκτυπου:
- Μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή έκθεση (οδηγός πρακτικών) που εξετάζει τα στερεότυπα, το στίγμα και τις διακρίσεις σε βάρος των ανδρών φροντιστών.
- Τη περιγραφή της καινοτόμου μεθοδολογικής προσέγγισης του του έργου Open CARE και της λύσης που προτείνεται για την προώθηση της ισότητας των φύλων στον τομέα φροντίδας.
- Τον οδηγό ευαισθητοποίησης του έργου Οpen CARE, ένα εργαλείο για την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων γύρω από τους άνδρες φροντιστές στον τομέα της μακροχρόνιας φροντίδας.
- Το εργαλείο (Toolkit) του έργου Open CARE, ένα πακέτο παρέμβασης, σχεδιασμένο να ενισχύει τις επαγγελματικές ευκαιρίες για άνδρες φροντιστές και να προωθεί την ισότητα και ποικιλομορφία στον χώρο της φροντίδας.
Συλλογική προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Το έργο συντονίζεται από την Anziani e non solo, Ιταλία και υποστηρίζεται από μια διεθνή κοινοπραξία εταίρων, η οποία περιλαμβάνει:
- AFEJI, Γαλλία
- Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κύπρος
- Aproximar, Πορτογαλία
- European Association for Social Innovation, Ρουμανία
- The Portuguese Association for Diversity and Inclusion (APPDI), Πορτογαλία
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε:
Επιστημονική Υπεύθυνη του Έργου: Δρ. Θεολογία Τσίτση, Λέκτορας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
theologia.tsitsi@cut.ac.cy | ☎️ +357 25002148 Ερευνητική ομάδα: Δρ. Κατερίνα Φιλίππου, Δρ. Ραφαήλια Ζαβρού, Κα Κατερίνα Χριστοφίδου.