Η γεωπληροφορική είναι η επιστήμη της μηχανικής η οποία συνθέτει διάφορα άλλα επιστημονικά πεδία για την αποτύπωση, μελέτη και διαχείριση του τρισδιάστατου χώρου υπό τη μορφή γεωγραφικών και άλλων δεδομένων, με στόχο την υποστήριξη αποφάσεων σχετικά με αποφάσεις που αφορούν στην περιβαλλοντική και κοινωνική διαχείριση. Κορυφαίο χαρακτηριστικό της σύγχρονης μηχανικής της Γεωπληροφορικής είναι η συνδυαστική χρήση τεχνολογικών συστημάτων αιχμής όπως για παράδειγμα τα συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS), οι τεχνολογίες δορυφορικού εντοπισμού θέσης (GPS), οι τεχνολογίες ανάλυσης και επεξεργασίας αεροφωτογραφιών και δορυφορικών εικόνων κοκ. Οι εφαρμογές της Γεωπληροφορικής εκτείνονται σε ένα μεγάλο φάσμα λειτουργιών όπως για παράδειγμα στο σχεδιασμό και διαχείριση υποδομών, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην αρχαιολογία και την προστασία μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, στη χαρτογραφία, τη γαλάζια ανάπτυξη και τη δημόσια υγεία.
Το πρόγραμμα είναι τετραετές και περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα υποδομής και προχωρημένα μαθήματα ειδίκευσης, μαθήματα αγγλικής γλώσσας για ακαδημαϊκούς σκοπούς και μαθήματα επιλογής και εμβάθυνσης.
Το πρόγραμμα προσφέρει υψηλού επιπέδου θεωρητική επιστημονική γνώση μέσα από μαθήματα γεωδαισίας, γεωλογίας, στατικής μηχανικής, τηλεπισκόπισης, εδαφομηχανικής, φωτογραμμετρίας, χαρτογραφίας, γεωγραφίας και ανάλυσης χώρου, δορυφορικής γεωδαισίας, πολεοδομίας, ραδιομετρίας, εφαρμογών GIS κοκ. Κατά τις θερινές περιόδους, μετά το 4ο και το 6ο εξάμηνο σπουδών, όλοι οι φοιτητές τοποθετούνται για σκοπούς πρακτικής άσκησης (6 εβδομάδες ανά περίοδο) σε οργανισμούς σε συναφείς με τις σπουδές τους κλάδους. Επιπλέον, εκτελούν μεγάλες γεωδαιτικές ασκήσεις διάρκειας 100 ωρών και πρακτικές ασκήσεις σε ειδικά θέματα διάρκειας 2 εβδομάδων. Κατά το 4ο έτος σπουδών οι φοιτητές εκπονούν διπλωματική εργασία υπό την επίβλεψη ακαδημαϊκών του Τμήματος.
Τα μαθήματα του πρώτου έτους είναι κοινά με το πρόγραμμα Πολιτικών Μηχανικών. Στα επόμενα έτη σπουδών υπάρχει σταδιακά μειούμενη αλληλοεπικάλυψη, ενώ η ειδίκευση και η ευελιξία στην επιλογή εξειδικευμένων μαθημάτων αυξάνονται στα τελευταία έτη. Από το τρίτο έτος σπουδών τους, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να διαφοροποιήσουν την ειδίκευσή τους με την επιλογή διαφόρων μαθημάτων από τρεις ροές μαθημάτων. Αυτές οι ροές μαθημάτων καλύπτουν πλήρως τις βασικές γνώσεις της Μηχανικής Υποδομών (INFRA), της Δομοστατικής (DOMO) και της Γεωπληροφορικής (GEO).
Οι απόφοιτοι εγγράφονται ως μέλη του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) απολαμβάνοντας όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του Μηχανικού.