Ο Δρ. Άθως Αγαπίου είναι από το 2021 Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι κάτοχος της έδρας «Γεωπληροφορική και Παρατήρηση Γης» και συντονίζει τις ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου EOCult (Earth Observation Cultural Heritage Lab).
Ο Δρ. Αγαπίου απέκτησε το δίπλωμα του από τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2005). Το 2007 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα (MSc) στη Γεωπληροφορική από το ίδιο ίδρυμα και το 2010 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές (MA) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το 2013 αναγορεύθηκε διδάκτορας (PhD) στον τομέα της αρχαιοτηλεπισκόπησης.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, διακρίθηκε με βραβεία και υποτροφίες από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος, και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε πολλά ερευνητικά έργα, τόσο ευρωπαϊκά και περιφερειακά (Horizon Europe, H2020, JPI, Interreg) όσο και εθνικά, χρηματοδοτούμενα από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).
Από το 2022 είναι Υποδιευθυντής της Έδρας UNESCO στον τομέα της «Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Η Έδρα UNESCO προάγει την συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς εταίρους, συμβάλλοντας στις εξελίξεις στον τομέα της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Από το 2021 είναι Εθνικός Αντιπρόσωπος της Κύπρου για το πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη (Cluster 4 – “Digital, Industry and Space”), ενώ από το 2017 έως το 2021 διετέλεσε Εθνικός Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο πρόγραμμα «Διάστημα (Space)» του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Επιπλέον, μεταξύ 2018 και 2021, υπήρξε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού «Εφαρμογές Πληροφορικής και Ποσοτικές Μέθοδοι στην Αρχαιολογία» (CAA-GR). Την περίοδο 2019-2021, διετέλεσε αξιολογητής του μεταδιδακτορικού προγράμματος της NASA (NASA Postdoctoral Program) ενώ συμμετέχει ως επιστημονικός αξιολογητής σε διάφορα εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.
Από το 2022, ο Δρ. Αγαπίου είναι επιστημονικός υπεύθυνος του ευρωπαϊκού έργου «Civil Engineering and Geomatics Innovative Research on Heritage» (ENGINEER), το οποίο χρηματοδοτείται από το πλαίσιο Ορίζοντας Ευρώπης. Το έργο ENGINEER επικεντρώνεται σε καινοτόμα ερευνητικά πεδία που αφορούν την τεκμηρίωση, την ψηφιοποίηση, την οπτικοποίηση, την ανταλλαγή δεδομένων, τη δομική μελέτη, τη σεισμική ανάλυση και τη μηχανική συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων μνημείων και τοπίων. Είναι επίσης συντονιστής της στρατηγικής ερευνητικής υποδομής CONNECTING.
Για το σύνολο του ερευνητικού του έργου, το 2018 τιμήθηκε με το βραβείο «Νέος Ερευνητής» από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ). Το όνομά του περιλαμβάνεται συστηματικά στις ετήσιες εκθέσεις του Πανεπιστημίου Stanford μεταξύ των κορυφαίων 2% ερευνητών παγκοσμίως στο πεδίο του. Το 2023 έλαβε το 1ο Βραβείο Νέων Επιστημόνων από το Δίκτυο Καινοτομίας Επιστημόνων (Young Scientist Innovation Network - YSIN) της Διεθνούς Εταιρείας για την Ψηφιακή Γη (ISDE), για τις καινοτόμες ερευνητικές του ιδέες που βελτιώνουν την κοινωνία και το περιβάλλον.
Πρόσφατη παγκόσμια βιβλιομετρική μελέτη (2024), που δημοσιεύθηκε στο Heritage Science (Springer), τον κατατάσσει μεταξύ των τριών κορυφαίων ερευνητών παγκοσμίως για τις εφαρμογές Γεωπληροφορικής στην πολιτιστική κληρονομιά. Σε αντίστοιχη μελέτη (2022) αναγνωρίστηκε ως ένας από τους δέκα επιστήμονες παγκοσμίως με σημαντική επιρροή στον τομέα των εφαρμογών της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης στην πολιτιστική κληρονομιά.
Από το 2024 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νέων κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Επιτροπής Επιλογής της Ακαδημίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά του στον τομέα της επιστήμης και την ενεργή συμμετοχή του σε ερευνητικές δράσεις.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη Γεωπληροφορική και την Παρατήρηση Γης, εστιάζοντας στην αρχαιολογική έρευνα και τα τοπία πολιτιστικής κληρονομιάς. Περισσότερες πληροφορίες για τις επιστημονικές του δημοσιεύσεις είναι διαθέσιμες στο Scopus, Web of Science, Google Scholar και το Research Gate.