Ο Δρ. Φαίδων Κυριακίδης είναι Καθηγητής Γεωπληροφορικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Κατά το παρελθόν, έχει διατελέσει μέλος ΔΕΠ στο Department of Geography του University California Santa Barbara (UCSB) των ΗΠΑ -- Επίκουρος Καθηγητής Επιστήμης Γεωγραφικής Πληροφορίας (2001-05), Αναπληρωτής Καθηγητής (2005-12) και Καθηγητής (2012-15), καθώς και στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ελλάδα (2009-15) ως Καθηγητής Χωρικής Ανάλυσης. Διετέλεσε, επίσης, Adjunct Professor (2015-18) και Affiliated Professor (2018-20) στο Department of Geography of UCSB. Ο Δρ. Κυριακίδης έλαβε πτυχίο Γεωλογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1994, και διδακτορικό δίπλωμα -- με εξειδίκευση Γεωστατιστική στις Γεωεπιστήμες (Geostatistics in the Earth Sciences) -- από το Department of Geological and Environmental Sciences του Stanford University των ΗΠΑ το 1999. Διετέλεσε, επίσης, Μεταδιδακτορικός Υπότροφος Έρευνας στο Earth Sciences Division του Berkeley National Laboratory των ΗΠΑ κατά το διάστημα 1999-2000, κατέχοντας στη συνέχεια (2001-13) και άμισθη σύμβαση στο εν λόγω ίδρυμα όντας καθηγητής στο UCSB. Στο ΤΕΠΑΚ, ο Δρ. Κυριακίδης διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας, Συντονιστής Έρευνας του Κέντρου Αριστείας Ερατοσθένης (2020-21), και Πρόεδρος (2016-17) του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρα Κυριακίδη άπτονται της Γεωστατιστικής, της Γεωϋπολογιστικής, και της Γεωπληροφορικής γενικότερα, καθώς και των εφαρμογών αυτών στα GIS και την Τηλεπισκόπηση, τις Γεωεπιστήμες, τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες, καθώς και τη Δημόσια Υγεία και την Αρχαιολογία. Ο Δρ. Κυριακίδης είναι (συν)συγγραφέας περισσότερων των 70 δημοσιεύσεων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, κι έχει συνεισφέρει σε πληθώρα εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Είναι (συν)συγγραφέας μαζί με τον Καθηγητή Andre Journel από το Stanford University του βιβλίου «Evaluation of Mineral Reserves: A Simulation Approach» που εκδόθηκε το 2004 από το Oxford University Press. Έχει ευρέως αναγνωρισμένο δημοσιευμένο επιστημονικό έργο, όπως προκύπτει και από το πλήθος των σχετικών ετεροαναφορών (h-index: 34 στο Google Scholar, 29 στο Scopus, και 27 στο Web of Science, με καταγραφή τον Ιούνιο του 2022). Απέσπασε το βραβείο καλύτερου άρθρου στο συνέδριο AGILE 2017 για το άρθρο “Beyond pairs: Generalizing the geo-dipole for quantifying spatial patterns in geographic fields”, καθώς και το βραβείο καλύτερης εργασίας για τη δημοσίευσή του: Kyriakidis, P.C., and Gaganis, P. (2013): Efficient simulation of (log)normal random fields for hydrogeological applications, Mathematical Geosciences, 45(6): 531-556. Έχει προσκληθεί ως Βασικός Ομιλητής (Keynote Speaker) σε διάφορα διεθνή συνέδρια/σεμινάρια σχετικά με τη Γεωστατιστική και τη Γεωπληροφορική, όπως το «Scale and Spatial Analytics Workshop» που διοργανώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 από το Spatial Analysis Research Center του Arizona State University των ΗΠΑ. Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει χρηματοδοτηθεί από το US National Science Foundation, τη NASA, τη NOAA, την Ελληνική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, και πιο πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου (ΙδΕΚ).
Ο Δρ. Κυριακίδης έχει διατελέσει μέλος πληθώρας Επιστημονικών Επιτροπών διεθνών συνεδρίων κι έχει αξιολογήσει άρθρα και ερευνητικές προτάσεις για μια ευρεία γκάμα έγκριτων επιστημονικών περιοδικών και διεθνών χρηματοδοτικών φορέων, αντίστοιχα. Ο Δρ. Κυριακίδης είναι μέλος του Editorial Board των επιστημονικών περιοδικών Spatial Statistics (από το 2012) και Cartographica (από το 2018). Έχει διατελέσει Associate Editor του επιστημονικού περιοδικού Geographical Analysis (2014-17), μέλος του Editorial Board του περιοδικού International Journal of Geographical Information Science (2007-17), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της HellasGIS, της Ελληνικής Εταιρείας Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (2015-16), και εκλεγμένο μέλος (2018-22) του Συμβουλίου του Association of Geographic Information Laboratories in Europe (AGILE). Ο Δρ. Κυριακίδης διετέλεσε Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του διεθνούς συνεδρίου AGILE 2019, του 22ου Συνεδρίου AGILE on Geoinformation Science που διοργανώθηκε στο ΤΕΠΑΚ τον Ιούνιο του 2019, και ήταν μέλος του αντίστοιχου Προεδρείου του συνεδρίου AGILE 2021 που διεξήχθη διαδικτυακά. Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του διεθνούς συνεδρίου CAA 2021 (που διεξήχθη διαδικτυακά), του ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου του διεθνούς οργανισμού Computer Applications and Quantitative Methods in Archaeology (CAA).