Ο Δρ. Στυλιανός Χατζηπέτρου εργάζεται αυτή την περίοδο στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) ως ερευνητικός συνεργάτης. Στον ρόλο αυτό, συντονίζει διάφορα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) στο πλαίσιο του Horizon Europe, εξασφαλίζοντας την ομαλή εκτέλεση και την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων. Παράλληλα με τα καθήκοντά του στη διαχείριση έργων, διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα στη γεωχωρική μοντελοποίηση και προσομοίωση, με έμφαση στην αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Ο Στυλιανός είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2015), όπου απέκτησε το πτυχίο του Μηχανικού (B.Eng.). Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε με άριστα το μεταπτυχιακό του (M.Sc.) στην «Χωρική Ανάλυση και Διαχείριση Περιβάλλοντος» από το ίδιο τμήμα. Ακολούθως, προχώρησε σε διδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Φαίδωνα Κυριακίδη. Στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής, με τίτλο «Γεωστατιστική και Χωρική Ανάλυση στη Μηχανική και τις Γεωεπιστήμες», ανέπτυξε ένα στοχαστικό πλαίσιο για την ανακατασκευή χρονοσειρών εικόνων ταχύτητας ανέμου από τον δορυφόρο Sentinel-1, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της Γεωστατιστικής Προσομοίωσης Πολλαπλών Σημείων (MPGS).
Η διδακτορική του εργασία ενίσχυσε το ενδιαφέρον του για τη γεωστατιστική μοντελοποίηση γεωγραφικών μεταβλητών και τις εφαρμογές της στη μηχανική, στις περιβαλλοντικές επιστήμες και στις γεωεπιστήμες. Επιπλέον, η έρευνά του κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του τον ώθησε να εξερευνήσει τη χρήση μεγάλων δεδομένων (big data) για μεταβλητές καιρού και κλίματος με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων προσομοίωσης για την πρόγνωση καιρού, με τη χρήση εργαλείων και τεχνικών μηχανικής μάθησης. Ως μέλος του Ερευνητικού Εργαστηρίου Γεωχωρικής Ανάλυσης στο ΤΕΠΑΚ, ο Στυλιανός έχει συμβάλει ενεργά σε μια σειρά έργων που σχετίζονται με τη γεωστατιστική, τη γεωπληροφορική και τη χωρική ανάλυση. Παράλληλα, διαθέτει πολύτιμη εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα, έχοντας εργαστεί ως Πολεοδόμος και Ειδικός σε θέματα GIS για περισσότερα από δύο χρόνια.
Ο Στυλιανός έχει εμπειρία στη διδασκαλία μαθημάτων GIS και Χωρικής Ανάλυσης σε προπτυχιακό επίπεδο ως βοηθός διδασκαλίας. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (ΙΚΥ) για το διδακτορικό του (2017–2020) και έχει λάβει την Υποτροφία Αριστείας της Ελβετικής Κυβέρνησης (FCS) για το ακαδημαϊκό έτος 2020–2021. Από τον Νοέμβριο του 2016, είναι μέλος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ).