Η Δέσποινα Μιλτιάδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων (ΓΕΒΕΤ). Απέκτησε το πτυχίο της από το τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διεξήγαγε έρευνα στη μοριακή ανοσογενετική μυρηκαστικών στα Ερευνητικά Ινστιτούτα Ρόσλιν και Μόρενταν για την απόκτηση του μεταπτυχιακού (MSc) και διδακτορικού (PhD) της διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών της σπουδών, της απονεμήθηκαν 16 υποτροφίες-βραβεία και διακρίσεις.
Εργάζεται στο ΓΕΒΕΤ από το 2008 και διδάσκει τα μαθήματα ‘Γενετική’, ‘Μοριακή Βιολογία και Βιοτεχνολογία’ και ‘Γενετική Βελτίωση Ζώων’ σε προπτυχιακό επίπεδο και τα μαθήματα ‘Βιοχημεία
[...]και Μοριακή Βιολογία’ και ‘Βιοτεχνολογία Ζώων σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ανίχνευση και εντοπισμός γενετικών τόπων που επηρεάζουν την παραγωγή και σύσταση του γάλακτος των μικρών μηρυκαστικών, μελέτη έκφρασης γονιδίων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό του λίπους και στη γαλακτοπαραγωγή, μελέτη του γενετικού υποβάθρου εγχώριων φυλών με στόχο τη διάσωση και γενετική τους βελτίωση και φυλογενετική ανάλυση γονιδίων του ανοσοποιητικού συστήματος των προβάτων και βοοειδών, καθώς και μελέτη της έκφρασης αυτών των γονιδίων.
Έχει δράσει ως επιστημονικός υπεύθυνος δύο ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) με τίτλους ‘Χρήση μοριακής και ποσοτικής γενετικής στη βελτίωση του προβάτου της φυλής Χίου’ και ‘Γενετικός χαρακτηρισμός και επίδραση της ιχθυοκαλλιέργειας στο εγχώριο λαυράκι’, διάρκειας 3.5 ετών το κάθε ένα και έχει συμμετάσχει ως συνεργάτης με ρόλο κύριας ερευνήτριας σε πακέτα εργασιών του χρηματοδοτούμενου από το ΙΠΕ προγράμματος ‘Βελτίωση του προφίλ λιπαρών οξέων του πρόβειου γάλακτος και του προερχόμενου από αυτό χαλουμιού στοχεύοντας στη δημιουργία υγιών τοπικών προϊόντων’, διάρκειας 2.5 ετών, ως συνεργάτης στο πρόγραμμα ‘Μελέτη της επίδρασης του βιολογικού ή συμβατικού τρόπου εκτροφής στην ποιότητα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων της Κύπρου’, διάρκειας 3 ετών, χρηματοδοτούμενο από την εταιρία Κρίστης-Χαραλαμπίδης και στο διεθνές πρόγραμμα χαρτογράφισης του γονιδιώματος του προβάτου ‘sheep Hapmap project’. Είναι μέλος του διεθνούς ομάδας για τη γονιδιωματική του προβάτου και μέλος της εθνικής επιτροπής για τους ζωικούς γενετικούς πόρους.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://ktisis.cut.ac.cy/cris/rp/rp00047