Η Μαρία Ασπρή έχει πτυχίο Επιστήμης Τροφίμων και Μικροβιολογίας από το University of Surrey στο Ηνωμένο Βασίλειο και μεταπτυχιακό τίτλο στη Μικροβιολογία Τροφίμων από το University College of Cork στην Ιρλανδία. Στην συνέχεια εκπόνησε το διδακτορικό της στο εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογία Γάλακτος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα την απομόνωση και ταυτοποιήση των οξυγαλακτικών βακτηρίων στο γάλα γαιδούρας με απότερο σκοπό την παραγωγή ενός βιο-λειτουργικού τρόφιμου και την μελέτη των ιδιοτήτων του μετά από την προσομοίωση της ανθρώπινης πέψης. Στην συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Επίσης, είχε
[...]εργαστεί ως Υπεύθυνη Διαχείρισης Ποιότητας σε ιδιωτικό εργαστήριο αναλύσεων τροφίμων και ποτών. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη νέων λειτουργικών τροφίμων με τη χρήση κυρίως προβιοτικών μικροοργανισμών και την μελέτη τους ως προς τις λειτουργικές ιδιότητες, την παραγωγή βακτηριοσίνων και την παραγωγή βιονεργών πεπτιδίων μετά από την διαδικασία της ανθρώπινης πέψης (in-vitro digestion). Επίσης ασχολείται με την χρήση μη θερμικών μεθόδων επεξεργασίας (UV-C), και την μελέτη τους ώς προς την μικροβιολογική και θρεπτική ποιότητα του τελικού προϊόντος.