Η Μαρία Δημητρίου είναι κάτοχος πτυχίου Λογοθεραπείας από το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου η διατριβή της διερεύνησε τον (ημι)αυθόρμητο λόγο ατόμων με ρέουσα και μη ρέουσα αφασία, καθώς και των υγειών φυσικών ομιλητών της νεοελληνικής γλώσσας.
Η ακαδημαϊκή διαδρομή της Μαρίας περιλαμβάνει επίσης την ολοκλήρωση ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στη Δυσφαγία από το Τμήμα Κλινικών Σπουδών Ομιλίας και Λόγου του Trinity College του Δουβλίνου. Η διατριβή της, “Investigating what bolus items are used internationally by clinicians during VFSS and how contrast agent weight-to-volume (w/v) is calculated: An International Survey”, αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή της για την περαιτέρω εξέλιξη του επιστημονικού τομέα.
Η Μαρία έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης παιδιατρικών περιστατικών με επίκεντρο τον αυτισμό, τις διαταραχές λόγου και ομιλίας, τις νοητικές αναπηρίες και τις διαταραχές ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας στην Πανεπιστημιακή Κλινική Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. Διεξήγαγε επίσης λογοθεραπευτικές συνεδρίες για ενήλικες με άνοια και ήπια γνωστική διαταραχή στο Φιλανθρωπικό Σύνδεσμο Στήριξης Ατόμων με Άνοια "Ιθάκη".
Η κλινική πρακτική άσκηση σε ιδρύματα υψηλού κύρους, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Tallaght και το Νοσοκομείο Beacon στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, προσέθεσε επίσης στην εμπειρία και τις γνώσεις της. Κατά τη διάρκεια αυτών των τοποθετήσεων, η Μαρία συνεργάστηκε με ενήλικες εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς με νευρολογικές και αναπνευστικές παθήσεις, εστιάζοντας στην αξιολόγηση, τη διάγνωση και τη διαχείριση των διαταραχών σίτισης - κατάποσης και των διαταραχών της επικοινωνίας.
Από τον Νοέμβριο του 2023, εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα στο εργαστήριο "The Cyprus Rehabilitating Aphasia & Dysphagia (C-RAD) Lab".
Η Μαρία έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων που αφορούν διάφορες πτυχές της Λογοθεραπείας. Η επαγγελματική της επιμόρφωση περιλαμβάνει πιστοποιητικά σε τομείς όπως "Ο ρόλος των μυών της στοματικής κοιλότητας στην κατάποση και τα θεραπευτικά οφέλη του Iowa Oral Performance Instrument (IOPI)", "Η ηλεκτρική διέγερση στη φυσιολογική και εξασθενημένη κατάποση" και "Εκπαίδευση MBSImP".
Η Μαρία είναι πιστοποιημένη αξιολογητής και μέλος του οργανισμού MoCA - Cognitive Assessment, καθώς και ενεργό μέλος άλλων επαγγελματικών φορέων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το Συμβούλιο Εγγραφής Λογοπαθολόγων Κύπρου, ο Συλλογος Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Διαταραχών Κατάποσης.