Με μεγάλη επιτυχία οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετείχαν στο Τέταρτο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπισκόπησης και Γεωπληροφορικής του Περιβάλλοντος (RSCy 2016). Οι φοιτητές παρουσίασαν τις εργασίες τους στα πλαίσια του μαθήματος ‘Εφαρμογές GIS’ επιλέγοντας διάφορες θεματικές ενότητες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Μερικά από τα θεματικά πεδία που επιλέχθηκαν από τους φοιτητές ήταν:
- Η διερεύνηση αιτιών πρόκλησης θανατηφόρων ατυχημάτων με μηχανές και αυτοκίνητα και η συσχέτιση της συχνότητας ατυχημάτων με γεωγραφικά και γεωμετρικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με κακοτεχνίες και ιδιαιτερότητες στο οδικό δίκτυο στο κέντρο της πόλης της Πάφου (απότομες στροφές, κλίσεις οδοστρώματος, ολισθηρότητα κ.α.) και επίσης επίπεδα αλκοόλης, ηλικία οδηγών κ.α.
- Η διακύμανση των αντικειμενικών και αγοραίων αξιών των ακινήτων σε αστικές περιοχές και η συσχέτιση των τιμών σε σχέση με την απόσταση από τα αστικά κέντρα καθώς και από τις δραστηριότητες σε κάθε περιοχή
- Η διακύμανση των κοστών ενοικίασης ακινήτων σε σχέση με την απόστασή τους από αναπτυγμένες ή υπό ανάπτυξη περιοχές και η μελέτη παραγόντων που ενδέχεται να επηρεάσουν την αξία πχ. απόσταση από αστικά κέντρα και παρουσία άλλων δραστηριοτήτων στη περιοχή
- Η συσχέτιση πρόκλησης πυρκαγιών σε σχέση με την απόσταση τους από δρόμους, πυροσβεστικά φυλάκια, παρατηρητήρια κ.α. Επίσης μελετώντας το ψηφιακό μοντέλο εδάφους και τη θέση των παρατηρητηρίων ανέπτυξαν «θόλους ορατότητας» δηλαδή το οπτικό πεδίο του παρατηρητή και εντόπισαν τα τυφλά σημεία.
- Η επιλογή κατάλληλης τοποθεσίας για τη δημιουργία νέας επιχείρησης. Καταγράφηκαν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις και λήφθηκαν υπόψη η ακτίνα ύπαρξης άλλων σχετικών επιχειρήσεων καθώς και η συχνότητα επισκεψιμότητας της περιοχής.
- Η καταγραφή υπαρχόντων παροχών για άτομα με αναπηρίες πχ. ράμπες, χώροι στάθμευσης, αναπηρικές τουαλέτες κ.α. σε κέντρα αναψυχής, εστιατόρια, καφετέριες κ.α. και η συσχέτισή τους με το ενδιαφέρον κάλυψης ντόπιων και τουριστών με κατασκευές ράμπας και αναβατορίου σε σκάλα, συσχετισμό με την εμπορικότητα και την ποιότητα ζωής και υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρίες.
- Η διερεύνηση δυνατότητας εκμετάλλευσης ανεκμετάλλευτων πράσινων τεμαχίων και η παροχή κατάλληλων κινήτρων για την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων πράσινων τεμαχίων από τους Δήμους προς τους Δημότες για καλύτερη αξιοποίηση των χώρων πρασίνου στην πόλη.
- Καταγραφή ακριβούς θέσης διατηρητέων κτηρίων στο κέντρο της επαρχίας Λεμεσού καθώς και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης σε κλίμακα 1 εως 5 με βάσει κριτηρίων πχ. Απουσία στέγης, εγκαταλειμμένο, αναπαλαιωμένο κ.α. καθώς και καταγραφή της παρούσας χρήσης τους πχ. οικία, γραφεία κ.α.
- Διερεύνηση ανεύρεσης και επιλογής κατάλληλου χώρου και αξιολόγηση καταλληλότητας χώρου με στόχο την μέγιστη αξιοποίηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην επαρχία Πάφου