Σημαντικότατες παρουσίες υψηλόβαθμων στελεχών των κυβερνήσεων των δύο χωρών
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο διακρατικό διαδικτυακό Forum, εθνικής σημασίας, διοργανώθηκε την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 και ώρες 11.00 έως 18.00, με πρωτοβουλία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του 2/βάθμιου Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «Περραιβία», υπό την Αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, με σημείο αναφοράς τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Ο τίτλος της σημαντικής αυτής συνάντησης, που προάγει και εμβαθύνει τη συνεργασία των δύο χωρών, ήταν: «Ελλάδα-Κύπρος 2021-2027: Διμερής συνεργασία στον Τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιφερειακή Ανάπτυξη -Νέες προκλήσεις, νέες προοπτικές».
Στη συνάντηση αυτή, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων επιστημόνων και από τις δύο χώρες και διήρκεσε επτά (7) ώρες, εξετάστηκαν επίκαιρα θέματα, που απασχολούν τις δύο χώρες, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, όπως: 1. Πολιτιστική Διπλωματία 2. Πολιτισμός –Τουρισμός, 3. Νέες Τεχνολογίες στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και 4. Κλιματική Αλλαγή στην Πολιτιστική Κληρονομιά.
Στο διακρατικό Forum συμμετείχαν πολύ σημαντικοί παράγοντες των δύο χωρών ,όπως υπουργοί των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος, πρυτάνεις, εκπρόσωποι παγκόσμιων επιστημονικών οργανισμών, πανεπιστημιακοί καθηγητές και εκπρόσωποι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, που ανέλυσε σε βάθος τα θέματα του Forum, προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινή πολιτική, προς όφελος των δύο χωρών, δεδομένου πως ο Ψηφιακός Πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην αναπτυξιακή δυναμική των δύο χωρών, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Σχεδιασμός της επόμενης μέρας στη διμερή συνεργασία Ελλάδας –Κύπρου
Στη συνάντηση τονίστηκε απ’ όλους πως η διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω της ψηφιοποίησης, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για την Πολιτεία, όσο και για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών, γι’ αυτό και πρέπει να συμπράξουν.
Στην εκδήλωση αποτυπώθηκε η σημερινή υπάρχουσα κατάσταση, στη συνεργασία των δύο χωρών και αναζητήθηκε η επόμενη μέρα της συνεργασίας αυτής, με αντικείμενο την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά και τη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών μέσω αυτής.
Κοινή επιθυμία η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
Εκφράστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις όπως η ανάγκη της δημιουργίας Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου και εθνικής επιτροπής για την ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της σύστασης Διακρατικής Επιτροπής Ελλάδας- Κύπρου για την ψηφιοποίηση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος, η δημιουργία μόνιμου διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών (μόνιμων επιτροπών) με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και γόνιμου προβληματισμού για την αντιμετώπιση των τωρινών, αλλά και μελλοντικών προκλήσεων ( κλιματική αλλαγή, πολιτιστικός τουρισμός, διπλωματία, Νέες Τεχνολογίες κ.ά.) και η επέκταση της συνεργασίας, με κέντρο τον πολιτισμό, με άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου ή και ευρύτερα (Σύσταση ειδικής Ομάδας έργου).
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως οι διοργανωτές, ήδη, σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις πρωτοβουλίες αυτές δηλ. των επιστημονικών και θεσμικών συναντήσεων και με άλλες χώρες της Μεσογείου, ιδιαίτερα της ΝΑ , όπως είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ κ.ά., έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια μόνιμη διεθνής επιστημονική συνεργασία των χωρών αυτών και ένα μόνιμο Forum ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων, γνώσεων και πρακτικών, στο θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ψηφιοποίησής της, συμβάλλοντας στην αλληλοκατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των λαών.
Συμμετοχές από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, πανεπιστημίων και θεσμικών Φορέων
Την υποδοχή επισήμων, εισηγητών και συνέδρων εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, έκανε ο κ. Κώστας Σκριάπας-Οικονομολόγος-Σύμβουλος Ανάπτυξης- Πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», ο Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης Διευθυντής της Έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ και της αντίστοιχης Έδρας του Ερευνητικού Χώρου της Ε.Ε. στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά στο ΤΕΠΑΚ και ο κ. Κυρ. Κενεβέζος, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που είχε θέσει υπό την Αιγίδα του την εκδήλωση.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου κ. Αδάμος Αδάμου, Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκ. Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου (Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος), Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδος-Εκπρόσωπος Υπουργού Εξωτερικών κ. Νικ. Δένδια ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης -Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου, Διευθυντής Οικονομικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπ. Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Παντιάς Ηλιάδης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας –Μήνυμα εκ μέρους του ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα–Ευθ. Μπακογιάννης, ΓΓ ΧΣΑΠ-ΥΠΕΝ-Ελλάδα, Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου κ. Πρ. Προδρόμου, Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Κύπρου κ. Ιωάννης Καρούσος, Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου- κ. Θεοφάνης Τρύφωνος -Γενικός Διευθυντής, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρήστος Δήμας, Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Γενικός Διευθυντής κ. Στέλιος Χειμώνας –Κύπρος, Πρύτανης Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Π. Ζαφείρης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής Π. Καλδής, Ελλάδα, ICOMOS Ελλάδας κ. Νικ. Λιανός, Αντιπρόεδρος ΔΣ και το ICOMOS Κύπρου κ. Χρύσανθος Πισσαρίδης, Πρόεδρος ΔΣ.
Σημαντικοί ομιλητές από την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία
1η συνεδρία:
Πολιτιστική διπλωματία, πολιτισμός-τουρισμός-πολιτιστικές διαδρομές
(Προεδρεύων ο καθηγητής κ. Θεόδ. Γκανέτσος)
Στη Συνεδρία αυτή συμμετείχαν οι εξής Φορείς:
Υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου, Διευθυντής Οικονομικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπ. Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Παντιάς Ηλιάδης, Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου, κ. Θεοφάνης Τρύφωνος-Γενικός Διευθυντής, Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, εκπρόσωπος κ. Δημήτριος Νικολάου, Διευθυντής Κυπριακής Βιβλιοθήκης, Εκκλησία της Ελλάδος, - Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού), Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, ICOMOS Κύπρου κ. Χρύσανθος Πισσαρίδης, Πρόεδρος, ICOMOS Ελλάδος κ. Νικόλαος Λιανός, Αντιπρόεδρος και Πολιτιστικό ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς κ. Ρίγγας Χριστόδουλος
2η συνεδρία: Νέες τεχνολογίες στην ψηφιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς-Κλιματική αλλαγή και πολιτιστική κληρονομιά (προεδρεύων: καθηγητής κ. Μαρ. Ιωαννίδης/Unesco Chair)
Στη Συνεδρία αυτή συμμετείχαν οι εξής Φορείς:
- κ. Ι. Καρούσος, Υπουργείο περιβάλλοντος και Ενέργειας - Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθ. Μπακογιάννης –Ελλάδα, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού-Προϊστ. Διεύθυνσης Διαχ. Εθνικού Αρχείου Μνημείων κ. Ευγενία Γερούση –Ελλάδα, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου κ. Παρασκευή Σαχίνη, Διευθύντρια ΕΚΤ, κ. Χρ. Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής Παν/μίου Αιγαίου, Διευθυντής του εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων, κ. Ηλίας Νομπιλάκης, τ. Αν. Καθηγητής Παν/μιου Δυτικής Αττικής, Ειδ. Σύμβουλος Δικτύου Πανεπιστημιακών Θεσμοθετημένων Εργαστηρίων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.
Πρωτοποριακές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο
Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεργασία για τον Ψηφιακό Πολιτισμό μεταξύ ΤΕΠΑΚ, ΠΑΔΑ και Δικτύου «Περραιβία» ξεκίνησε το έτος 2013 και οι τρεις φορείς κατάφεραν, μέχρι σήμερα, να διοργανώσουν και να θεσμοθετήσουν για την Ελλάδα, ανά δύο χρόνια, παράλληλα με τα παγκόσμια συνέδρια της Κύπρου, τα μοναδικά και καινοτόμα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων, απ’ όλο τον κόσμο, (διοργανώθηκαν ήδη τα τρία πρώτα και ανακοινώθηκε το 4ο για τις 30/9-3/10/2021), να προωθήσουν αποτελεσματικά τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου στην ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της διοργάνωσης στρογγυλών τραπεζών, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα (2016 και 2018) και να δημιουργούν τη νέα γενιά επιστημόνων του μέλλοντος, με υψηλή εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες μελέτης, έρευνας, καταγραφής, συντήρησης, διάσωσης, ψηφιοποίησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του ανθρώπου, ενώ πρωτοστατούν σε διεθνές επίπεδο, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τη δημιουργία μεθόδων και πολιτικών σχετικά με τον ψηφιακό πολιτισμό.
Επισημαίνεται πως το ΤΕΠΑΚ, κατέχει επάξια τη, μοναδική σε όλο τον κόσμο, Έδρα της UNESCO και την EU-ERA Έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά (Διευθυντής Dr Μαρίνος Ιωαννίδης). Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Θεσμοθετημένο Εργαστήριο Μη-Καταστροφικών Ελέγχων και Μεθοδολογιών Διάγνωσης Συστημάτων-Διευθυντής ο Καθηγητής Θεόδ. Γκανέτσος), διοργάνωσε, με απόλυτη επιτυχία, τον Σεπτέμβριο 2020 το 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας και εκπαιδεύει επιστήμονες στις Μη Καταστροφικές Τεχνολογίες ψηφιοποίησης, σε όλη την Ελλάδα.Το πολυβραβευμένο Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» (Πρόεδρος ο οικονομολόγος Κώστας Σκριάπας), βραβεύτηκε το 2019 με τα βραβεία BRAVO του Quality Net Foundation σε πανελλήνια ανοιχτή ψηφοφορία, είναι Μέλος της Europa Nostra και αποτελεί Πρότυπο Καλών Πρακτικών στο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών, σε όλη την Ευρώπη, για το σημαντικότατο έργο που επιτελεί στο χώρο του Πολιτισμού, του περιβάλλοντος και των Επιστημών.
Έλαμψε ο Ελληνικός Πολιτισμός
Ήταν μια λαμπερή μέρα στην οποία έλαμψε οΕλληνικός πολιτισμός (Ελλαδικός και Κυπριακός), που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, στις οποίεςσυμμετείχαν όλοι εκείνοι οι κυβερνητικοί, αλλά και επιστημονικοί φορείς και από τις δύο χώρες, που προσεγγίζουν από διαφορετική σκοπιά την πολιτιστική κληρονομιά , η στενή συνεργασία , όμως, των οποίων, είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη, για τη διάσωση, ψηφιοποίηση, προστασία και ανάδειξή της σε όλο τον κόσμο.
Στο άμεσο μέλλον οι διοργανωτές, ήτοι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Δίκτυο «Περραιβία», θα ετοιμάσουν τα συμπεράσματα του Forum και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στα θεσμικά όργανα Ελλάδας και Κύπρου, προκειμένου να αναλυθούν, με απώτερο στόχο να θεσμοθετηθεί η συνεργασία και να αναδειχθεί η ψηφιακή πολιτιστική μας κληρονομιά και ο Ελληνικός πολιτισμός, σε έναν ισχυρό αναπτυξιακό μοχλό, για τις δύο χώρες.
Times Higher Education: Το ΤΕΠΑΚ 54ο καλύτερο νέο πανεπιστήμιο διεθνώς
Σημαντικότατες παρουσίες υψηλόβαθμων στελεχών των κυβερνήσεων των δύο χωρών
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο διακρατικό διαδικτυακό Forum, εθνικής σημασίας, διοργανώθηκε την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 και ώρες 11.00 έως 18.00, με πρωτοβουλία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του 2/βάθμιου Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «Περραιβία», υπό την Αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, με σημείο αναφοράς τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Ο τίτλος της σημαντικής αυτής συνάντησης, που προάγει και εμβαθύνει τη συνεργασία των δύο χωρών, ήταν: «Ελλάδα-Κύπρος 2021-2027: Διμερής συνεργασία στον Τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιφερειακή Ανάπτυξη -Νέες προκλήσεις, νέες προοπτικές».
Στη συνάντηση αυτή, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων επιστημόνων και από τις δύο χώρες και διήρκεσε επτά (7) ώρες, εξετάστηκαν επίκαιρα θέματα, που απασχολούν τις δύο χώρες, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, όπως: 1. Πολιτιστική Διπλωματία 2. Πολιτισμός –Τουρισμός, 3. Νέες Τεχνολογίες στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και 4. Κλιματική Αλλαγή στην Πολιτιστική Κληρονομιά.
Στο διακρατικό Forum συμμετείχαν πολύ σημαντικοί παράγοντες των δύο χωρών ,όπως υπουργοί των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος, πρυτάνεις, εκπρόσωποι παγκόσμιων επιστημονικών οργανισμών, πανεπιστημιακοί καθηγητές και εκπρόσωποι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, που ανέλυσε σε βάθος τα θέματα του Forum, προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινή πολιτική, προς όφελος των δύο χωρών, δεδομένου πως ο Ψηφιακός Πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην αναπτυξιακή δυναμική των δύο χωρών, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Σχεδιασμός της επόμενης μέρας στη διμερή συνεργασία Ελλάδας –Κύπρου
Στη συνάντηση τονίστηκε απ’ όλους πως η διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω της ψηφιοποίησης, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για την Πολιτεία, όσο και για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών, γι’ αυτό και πρέπει να συμπράξουν.
Στην εκδήλωση αποτυπώθηκε η σημερινή υπάρχουσα κατάσταση, στη συνεργασία των δύο χωρών και αναζητήθηκε η επόμενη μέρα της συνεργασίας αυτής, με αντικείμενο την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά και τη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών μέσω αυτής.
Κοινή επιθυμία η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
Εκφράστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις όπως η ανάγκη της δημιουργίας Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου και εθνικής επιτροπής για την ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της σύστασης Διακρατικής Επιτροπής Ελλάδας- Κύπρου για την ψηφιοποίηση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος, η δημιουργία μόνιμου διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών (μόνιμων επιτροπών) με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και γόνιμου προβληματισμού για την αντιμετώπιση των τωρινών, αλλά και μελλοντικών προκλήσεων ( κλιματική αλλαγή, πολιτιστικός τουρισμός, διπλωματία, Νέες Τεχνολογίες κ.ά.) και η επέκταση της συνεργασίας, με κέντρο τον πολιτισμό, με άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου ή και ευρύτερα (Σύσταση ειδικής Ομάδας έργου).
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως οι διοργανωτές, ήδη, σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις πρωτοβουλίες αυτές δηλ. των επιστημονικών και θεσμικών συναντήσεων και με άλλες χώρες της Μεσογείου, ιδιαίτερα της ΝΑ , όπως είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ κ.ά., έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια μόνιμη διεθνής επιστημονική συνεργασία των χωρών αυτών και ένα μόνιμο Forum ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων, γνώσεων και πρακτικών, στο θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ψηφιοποίησής της, συμβάλλοντας στην αλληλοκατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των λαών.
Συμμετοχές από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, πανεπιστημίων και θεσμικών Φορέων
Την υποδοχή επισήμων, εισηγητών και συνέδρων εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, έκανε ο κ. Κώστας Σκριάπας-Οικονομολόγος-Σύμβουλος Ανάπτυξης- Πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», ο Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης Διευθυντής της Έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ και της αντίστοιχης Έδρας του Ερευνητικού Χώρου της Ε.Ε. στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά στο ΤΕΠΑΚ και ο κ. Κυρ. Κενεβέζος, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που είχε θέσει υπό την Αιγίδα του την εκδήλωση.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου κ. Αδάμος Αδάμου, Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκ. Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου (Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος), Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδος-Εκπρόσωπος Υπουργού Εξωτερικών κ. Νικ. Δένδια ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης -Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου, Διευθυντής Οικονομικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπ. Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Παντιάς Ηλιάδης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας –Μήνυμα εκ μέρους του ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα–Ευθ. Μπακογιάννης, ΓΓ ΧΣΑΠ-ΥΠΕΝ-Ελλάδα, Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου κ. Πρ. Προδρόμου, Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Κύπρου κ. Ιωάννης Καρούσος, Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου- κ. Θεοφάνης Τρύφωνος -Γενικός Διευθυντής, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρήστος Δήμας, Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Γενικός Διευθυντής κ. Στέλιος Χειμώνας –Κύπρος, Πρύτανης Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Π. Ζαφείρης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής Π. Καλδής, Ελλάδα, ICOMOS Ελλάδας κ. Νικ. Λιανός, Αντιπρόεδρος ΔΣ και το ICOMOS Κύπρου κ. Χρύσανθος Πισσαρίδης, Πρόεδρος ΔΣ.
Σημαντικοί ομιλητές από την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία
1η συνεδρία:
Πολιτιστική διπλωματία, πολιτισμός-τουρισμός-πολιτιστικές διαδρομές
(Προεδρεύων ο καθηγητής κ. Θεόδ. Γκανέτσος)
Στη Συνεδρία αυτή συμμετείχαν οι εξής Φορείς:
Υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου, Διευθυντής Οικονομικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Υπ. Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Παντιάς Ηλιάδης, Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου, κ. Θεοφάνης Τρύφωνος-Γενικός Διευθυντής, Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, εκπρόσωπος κ. Δημήτριος Νικολάου, Διευθυντής Κυπριακής Βιβλιοθήκης, Εκκλησία της Ελλάδος, - Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού), Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, ICOMOS Κύπρου κ. Χρύσανθος Πισσαρίδης, Πρόεδρος, ICOMOS Ελλάδος κ. Νικόλαος Λιανός, Αντιπρόεδρος και Πολιτιστικό ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς κ. Ρίγγας Χριστόδουλος
2η συνεδρία: Νέες τεχνολογίες στην ψηφιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς-Κλιματική αλλαγή και πολιτιστική κληρονομιά (προεδρεύων: καθηγητής κ. Μαρ. Ιωαννίδης/Unesco Chair)
Στη Συνεδρία αυτή συμμετείχαν οι εξής Φορείς:
- κ. Ι. Καρούσος, Υπουργείο περιβάλλοντος και Ενέργειας - Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθ. Μπακογιάννης –Ελλάδα, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού-Προϊστ. Διεύθυνσης Διαχ. Εθνικού Αρχείου Μνημείων κ. Ευγενία Γερούση –Ελλάδα, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου κ. Παρασκευή Σαχίνη, Διευθύντρια ΕΚΤ, κ. Χρ. Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής Παν/μίου Αιγαίου, Διευθυντής του εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων, κ. Ηλίας Νομπιλάκης, τ. Αν. Καθηγητής Παν/μιου Δυτικής Αττικής, Ειδ. Σύμβουλος Δικτύου Πανεπιστημιακών Θεσμοθετημένων Εργαστηρίων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.
Πρωτοποριακές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο
Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεργασία για τον Ψηφιακό Πολιτισμό μεταξύ ΤΕΠΑΚ, ΠΑΔΑ και Δικτύου «Περραιβία» ξεκίνησε το έτος 2013 και οι τρεις φορείς κατάφεραν, μέχρι σήμερα, να διοργανώσουν και να θεσμοθετήσουν για την Ελλάδα, ανά δύο χρόνια, παράλληλα με τα παγκόσμια συνέδρια της Κύπρου, τα μοναδικά και καινοτόμα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων, απ’ όλο τον κόσμο, (διοργανώθηκαν ήδη τα τρία πρώτα και ανακοινώθηκε το 4ο για τις 30/9-3/10/2021), να προωθήσουν αποτελεσματικά τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου στην ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της διοργάνωσης στρογγυλών τραπεζών, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα (2016 και 2018) και να δημιουργούν τη νέα γενιά επιστημόνων του μέλλοντος, με υψηλή εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες μελέτης, έρευνας, καταγραφής, συντήρησης, διάσωσης, ψηφιοποίησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του ανθρώπου, ενώ πρωτοστατούν σε διεθνές επίπεδο, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τη δημιουργία μεθόδων και πολιτικών σχετικά με τον ψηφιακό πολιτισμό.
Επισημαίνεται πως το ΤΕΠΑΚ, κατέχει επάξια τη, μοναδική σε όλο τον κόσμο, Έδρα της UNESCO και την EU-ERA Έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά (Διευθυντής Dr Μαρίνος Ιωαννίδης). Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Θεσμοθετημένο Εργαστήριο Μη-Καταστροφικών Ελέγχων και Μεθοδολογιών Διάγνωσης Συστημάτων-Διευθυντής ο Καθηγητής Θεόδ. Γκανέτσος), διοργάνωσε, με απόλυτη επιτυχία, τον Σεπτέμβριο 2020 το 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας και εκπαιδεύει επιστήμονες στις Μη Καταστροφικές Τεχνολογίες ψηφιοποίησης, σε όλη την Ελλάδα.Το πολυβραβευμένο Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» (Πρόεδρος ο οικονομολόγος Κώστας Σκριάπας), βραβεύτηκε το 2019 με τα βραβεία BRAVO του Quality Net Foundation σε πανελλήνια ανοιχτή ψηφοφορία, είναι Μέλος της Europa Nostra και αποτελεί Πρότυπο Καλών Πρακτικών στο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών, σε όλη την Ευρώπη, για το σημαντικότατο έργο που επιτελεί στο χώρο του Πολιτισμού, του περιβάλλοντος και των Επιστημών.
Έλαμψε ο Ελληνικός Πολιτισμός
Ήταν μια λαμπερή μέρα στην οποία έλαμψε οΕλληνικός πολιτισμός (Ελλαδικός και Κυπριακός), που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, στις οποίεςσυμμετείχαν όλοι εκείνοι οι κυβερνητικοί, αλλά και επιστημονικοί φορείς και από τις δύο χώρες, που προσεγγίζουν από διαφορετική σκοπιά την πολιτιστική κληρονομιά , η στενή συνεργασία , όμως, των οποίων, είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη, για τη διάσωση, ψηφιοποίηση, προστασία και ανάδειξή της σε όλο τον κόσμο.
Στο άμεσο μέλλον οι διοργανωτές, ήτοι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Δίκτυο «Περραιβία», θα ετοιμάσουν τα συμπεράσματα του Forum και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στα θεσμικά όργανα Ελλάδας και Κύπρου, προκειμένου να αναλυθούν, με απώτερο στόχο να θεσμοθετηθεί η συνεργασία και να αναδειχθεί η ψηφιακή πολιτιστική μας κληρονομιά και ο Ελληνικός πολιτισμός, σε έναν ισχυρό αναπτυξιακό μοχλό, για τις δύο χώρες.