Η διαδικασία επιλογής μεταπτυχιακού προγράμματος πρέπει να αρχίσει περίπου δυο με τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα πριν την αναμενόμενη ημερομηνία εισαγωγής.
Προκειμένου να προχωρήσετε στην καταλληλότερη για σας επιλογή, είναι σηµαντικό να ενηµερωθείτε για τη δοµή του προγράµµατος µεταπτυχιακών σπουδών που επιθυµείτε να παρακολουθήσετε, τους τοµείς εξειδίκευσης των καθηγητών του τµήµατος που σας ενδιαφέρει, την επάρκεια του εξοπλισµού και των εγκαταστάσεων του πανεπιστηµίου. καθώς και για θέματα που αφορούν πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, φοιτητικές εστίες, σίτιση, ιατρική ασφάλιση κλπ.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να αξιολογήσετε το κατά πόσο υπάρχει συνάφεια µεταξύ των δικών σας ενδιαφερόντων και προσδοκιών και των δυνατοτήτων που προσφέρονται από το πανεπιστήµιο που σας ενδιαφέρει, ώστε να µπορέσετε να πετύχετε την πιο καλή δυνατή αξιοποίηση του χρόνου που θα διαθέσετε για µεταπτυχιακές σπουδές. Αν και δεν υπάρχουν απόλυτα κριτήρια για την αξιολόγηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων ή σχολών που μπορούν να θεωρηθούν κατάλληλα για όλους τους φοιτητές, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καταλληλότερη για τον κάθε υποψήφιο επιλογή. Αυτοί οι παράγοντες αφορούν τα εξής θέματα:
- Ζήτηση του προγράμματος στην αγορά εργασίας: Θα πρέπει να έχετε επαρκή πληροφόρηση σχετικά µε το πώς θα µπορέσετε να αξιοποιήσετε τη μεταπτυχιακή σας ειδίκευση στον εργασιακό χώρο που σας ενδιαφέρει. Είναι καλό να πληροφορηθείτε σχετικά με τις τάσεις της αγοράς εργασίας σε σχέση με την ειδικότητα που προσφέρει το πρόγραμμα. Τι ποσοστό των αποφοίτων του τμήματος επιτυγχάνει στο να βρει εργασία; Σε ποιο βαθμό βοηθά το τμήμα ή το πανεπιστήμιο να βρουν οι απόφοιτοί του εργασία;
- Αναγνώριση τίτλου σπουδών: Είναι ο τίτλος του προγράμματος αναγνωρισμένος στην Κύπρο;
- Αξιολογήσεις Πανεπιστημίων: Θα πρέπει όμως να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτές τις αξιολογήσεις. Όσον αφορά δε τις αξιολογήσεις των πανεπιστημίων από τον τύπο, αυτές δεν αποτελούν επίσημη πηγή πληροφόρησης. Αν τις συμβουλευθείτε, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχει σημαντική διαφορά στα κριτήρια αξιολόγησης και στις σχετικές πληροφορίες που χρησιμοποιούνται σε κάθε αξιολογική κατάταξη. Στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχει επίσημη κατάταξη πανεπιστημίων. Σε αρκετές περιπτώσεις επίσημοι κρατικοί φορείς αξιολογούν σε τακτά χρονικά διαστήματα κυρίως την έρευνα σε επιμέρους τμήματα των πανεπιστημίων, όπως π.χ. ο φορέας RAE (Research Assessment Exercise) για τα Βρετανικά Πανεπιστήμια.
- Κόστος σπουδών και διαβίωσης: Οι Κύπριοι σπουδαστές πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα που πληρώνουν και τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόστος των διδάκτρων και τα έξοδα διαβίωσης διαφέρουν ανάλογα µε τη χώρα, την τοποθεσία του πανεπιστημίου και την κατεύθυνση μεταπτυχιακών σπουδών που θέλετε να ακολουθήσετε. Σημειώνεται ότι για την Αγγλία το κόστος των διδάκτρων κυμαίνεται από 3000 αγγλικές λίρες μέχρι και 16000+ αγγλικές λίρες ενώ για τις ΗΠΑ 11000 – 35000$ το έτος.
- Πηγές Χρηματοδότησης: Το συνηθέστερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές κατά τις σπουδές τους είναι το πρόβλημα των οικονομικών πόρων. Γι’ αυτόν τον λόγο ενημερωθείτε έγκαιρα για τις υποτροφίες που χορηγούνται σε υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές στην Κύπρο και το εξωτερικό, τις δυνατότητες απασχόλησης εντός και εκτός του πανεπιστημίου της επιλογής σας και για άλλες διαθέσιµες πηγές χρηματοδότησης ώστε να µπορέσετε να αντεπεξέλθετε οικονοµικά στις απαιτήσεις του προγράµµατος που σας ενδιαφέρει. Διάφορες πηγές υποτροφιών και χορηγημάτων μπορεί να είναι υπουργεία, ιδιωτικά ιδρύματα, ξένες κυβερνήσεις, πανεπιστήμια, διεθνείς οργανισμοί.