Περιγραφή Προγράμματος
Το νέο προπτυχιακό, τετραετές πρόγραμμα Εργοθεραπείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί το πρώτο δημόσιο πρόγραμμα σπουδών Εργοθεραπείας στην Κύπρο και έχει διαμορφωθεί με στόχο να προσφέρει μια σύγχρονη και καινοτόμα εκπαίδευση στον τομέα της Εργοθεραπείας.
Στόχος μας είναι η ανάπτυξη και προώθηση της Εργοθεραπείας στην Κύπρο, μέσω της παραγωγής και διάδοσης επιστημονικής γνώσης και τεχνογνωσίας, ώστε να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της κοινωνίας μας. Σκοπός του προγράμματος είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές Εργοθεραπείας με τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις ώστε να εξασφαλίσουν την ετοιμότητά τους για μια ολοκληρωμένη επαγγελματική σταδιοδρομία.
Μέσα από τη θεωρητική κατάρτιση υψηλού επιπέδου και την πρακτική εμπειρία, οι απόφοιτοι/-ες θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν άτομα που αντιμετωπίζουν λειτουργικές προκλήσεις στη καθημερινότητα τους λόγω σωματικών, ψυχικών, αναπτυξιακών ή κοινωνικών δυσκολιών, προσφέροντας ουσιαστική υποστήριξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Τι είναι η Εργοθεραπεία;
Είναι το επάγγελμα υγείας που επικεντρώνεται στο άτομο, με στόχο την προώθηση της υγείας και της ευημερίας του μέσω των έργων. Έργο είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα ή σύνολο δραστηριοτήτων οι οποίες δίνουν νόημα και σκοπό στην καθημερινή ζωή του ατόμου.
Δομή Προγράμματος και Μαθήματα
Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε οκτώ εξάμηνα. Τα πρώτα εξάμηνα επικεντρώνονται σε βασικά θεωρητικά μαθήματα γενικού υπόβαθρου και σε εξειδικευμένα για το έργο. Από το τρίτο εξάμηνο, η έμφαση μετατοπίζεται στη σχέση ατόμου-έργου, όπου εισάγονται μαθήματα που αφορούν διαφορετικούς πληθυσμούς και ηλικίες, στους οποίους παρέχονται εργοθεραπευτικές υπηρεσίες. Στα τελευταία έτη εισάγονται πιο προηγμένα και εξειδικευμένα μαθήματα, εκτεταμένες πρακτικές ασκήσεις σε ποικίλα περιβάλλοντα επαγγελματικής πρακτικής, με το πρόγραμμα να εστιάζει στη σχέση ατόμου-έργου-περιβάλλοντος
Προοπτικές Απασχόλησης
Οι απόφοιτοι/ες του προγράμματος θα μπορούν να εργαστούν σε κέντρα θεραπειών, σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, δομές ψυχικής και κοινοτικής υγείας και σε άλλους φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες αποκατάστασης και υποστήριξης. Η ευρεία φύση της Εργοθεραπείας ανοίγει δυνατότητες απασχόλησης τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο, καθώς και σε κλινικά ή ερευνητικά πεδία.
Σχεδιασμός Προγράμματος
- Το πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί, ώστε να διασφαλίσει την ευθυγράμμιση με τα διεθνή και τοπικά πρότυπα και να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες απαιτήσεις σχετικά με τα προγράμματα σπουδών Εργοθεραπείας. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την κάλυψη της ελάχιστης περιόδου σπουδών των 90 εβδομάδων και των προτεινόμενων 1000 ωρών πρακτικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τα πρότυπα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών - World Federation of Occupational Therapists (WFOT) Minimum Standards for the Education of Occupational Therapists (Revised 2016).
- Τα μαθησιακά αποτελέσματα των προσφερόμενων μαθημάτων είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις παγκόσμιες (WFOT) και ευρωπαϊκές (European Network of Occupational Therapists in Higher Education - ENOTHE) κατευθυντήριες γραμμές σύμφωνα με το «Tuning CALOHEE – Tuning Educational Structures in Europe: Guidelines and Reference Points for the Design and Delivery of Degree Programs in Occupational Therapy – Edition 2024» για αυτό παρουσιάζονται με την αντίστοιχη κωδικοποίηση του «Assessment Framework Occupational Therapy First Cycle – Bachelor -Level 6» στο Tuning CALOHEE.
- Επιπλέον, οι μέθοδοι διδασκαλίας και οι τρόποι αξιολόγησης έχουν σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω πλαίσιο (Tuning CALOHEE) καθώς και το «Εγχειρίδιο Διασφάλισης Ποιότητας για τη Διδασκαλία και τη Μάθηση» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
- Το πρόγραμμα έχει πιστοποιηθεί από τον Φορέα ΔΙΠΑΕ και θα ξεκινήσει σύντομα η διαδικασία αξιολόγησης για την έγκρισή του από τη WFOT.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με το πέρας των σπουδών, αναμένεται οι φοιτητές να αποκτήσουν τις παρακάτω γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις:
- Να αποκτήσουν κατάλληλη γνώση και κατανόηση αναφορικά με τη σχέση ατόμου, έργου και περιβάλλοντος, τη σχέση έργου με την υγεία και την ευημερία, τις πρακτικές και τους ρόλους ενός εργοθεραπευτή σε διαφορετικά πλαίσια εργοθεραπείας.
- Να είναι σε θέση να εργάζονται αποτελεσματικά με τους αποδέκτες υπηρεσιών εργοθεραπείας και τους σημαντικούς άλλους, καθώς και να προωθούν τη συνεργασία ως μέλη μιας ομάδας.
- Να επιδεικνύουν ολοκληρωμένη κατανόηση και επιδεξιότητα καθ’ όλη την εργοθεραπευτική διαδικασία, περιγράφοντας και εφαρμόζοντας θεωρίες, βασικές αρχές και αποτελέσματα ερευνών της επιστημονικά τεκμηριωμένης πρακτικής της εργοθεραπείας.
- Να διαθέτουν ενισχυμένες δεξιότητες κριτικής συλλογιστικής, στοχασμού και να εμπλέκονται σε συνεχή αξιολόγηση και βελτίωση των εργοθεραπευτικών υπηρεσιών που παρέχουν.
- Να επιδεικνύουν ικανότητα για κριτική αξιολόγηση, ανάλυση και ερμηνεία ερευνητικών δεδομένων στον τομέα της εργοθεραπείας και της αποκατάστασης.
- Να επιδεικνύουν ηθική σκέψη και στάση καθ΄ όλη την εργοθεραπευτική διαδικασία και έρευνα.
- Να αναγνωρίζουν την επάρκεια των γνώσεων και δεξιοτήτων τους και να προσπαθούν για την ανάπτυξη περαιτέρω προσόντων (π.χ. MSc) ή εξειδικευμένων κλινικών δεξιοτήτων.
- Να είναι σε θέση να διαχειριστούν τη δική τους εργασία καθώς και άλλων, κάνοντας αποτελεσματική διαχείριση των πόρων.
- Να προωθούν την ανάπτυξη υπηρεσιών και την παροχή υπηρεσιών εφαρμόζοντας αρχές ένταξης και καθολικής πρόσβασης.
- Να μπορούν να περιγράψουν την έρευνα της εργοθεραπείας και της επιστήμης έργου με επιστημονικό τρόπο, να ερμηνεύουν και να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα με επαγγελματικό τρόπο σε τρίτα ενδιαφερόμενα, να προσδιορίζουν την ανάγκη για έρευνα και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων γνώσεων.