H Δέσποινα Μιχαήλ-Γρηγορίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και έχει ιδρύσει και διευθύνει το ερευνητικό εργαστήριο GET Lab - Microsoft Computer Games and Emerging Technologies Research Lab (getlab.org). Η ίδρυση του GET Lab έχει υποστηριχτεί με χρηματοδότηση από την Microsoft. Είναι επιστημονική υπεύθυνη (Principal Investigator) του προγράμματος H2020-TEAMING-RISE, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό γύρω στα 50 εκατομ. ευρώ, και το οποίο έχει οδηγήσει στην δημιουργία του Κέντρου Αριστείας CYENS (cyens.org.cy). Εντός του κέντρου ηγείται του ερευνητικού πυλώνα των Οπτικών Επιστημών (Visual Science) καθώς και της ερευνητικής ομάδας `Virtual Reality for Well-Being’. ‘Εχει
[...]λάβει το διδακτορικό της στα Γραφικά Υπολογιστών από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου (2010) και έχει εργαστεί σαν μεταδιδακτορική επισκέπτρια στο ερευνητικό εργαστήριο EVENT Lab του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (2011) το οποίο εξειδικεύεται σε μελέτες μέσω συστημάτων Εικονικής Πραγματικότητας. Εργάζεται στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο από το 2012, με την εκλογή της αρχικά σαν Λέκτορας (2012-2015) και στη συνέχεια σαν Επίκουρη Καθηγήτρια (2016-2020). Πριν από αυτό κατείχε τη θέση Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (2009-2011).
Έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου της υποτροφίας ‘Anita Borg Scholarship’ από την Google (2008), βραβεία καλύτερων επιστημονικών δημοσιεύσεων (VSMM 2014 & VS-GAMES 2014), πιστοποιητικό για την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα άρθρου της σε επιστημονικό περιοδικό (top downloaded journal paper) (CAVW 2018-2019) και βραβείο καλύτερου poster επιλογής κοινού (ICAT-EGVE 2020). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην Εικονική Πραγματικότητα και εστιάζονται αυτή την περίοδο στο ευ-ζην. Είναι ενεργό μέλος της διεθνής επιστημονικής κοινότητας της Εικονικής Πραγματικότητας και στηρίζει την κοινότητα με διάφορους τρόπους. Διοργάνωσε (general chair) το διεθνές επιστημονικό συνέδριο ICAT-EGVE 2018, είναι μέλος της διευθύνουσας επιτροπής (steering committee) του ICAT (από το 2018), της ομάδας εργασίας (working group) Eurographics Virtual Environments (EGVE) (από το 2019) και άλλως επαγγελματικών/επιστημονικών σωμάτων. Είναι συχνά κριτής επιστημονικών άρθρων σε διεθνή και μεγάλου κύρους συνέδρια και περιοδικά (π.χ. επιστημονικό περιοδικό VIRE, επιστημονικό συνέδριο IEEE VR) και έχει εμπλακεί, συμμετέχοντας ή/και συντονίζοντας, σε περισσότερα από δεκαπέντε ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τοπικές πηγές ή/και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Links:
Personal website: http://getlab.org/despina/
Research Lab: http://getlab.org