• ΕΛ
  • EN
  • 20 Χρόνια ΤΕΠΑΚ
  • myUni
  • Βιβλιοθήκη
Τμήμα Γεωπονικών
Επιστημών, Βιοτεχνολογίας
και Επιστήμης Τροφίμων
  • Φοιτητές/τριες
    • Πληροφορίες φοίτησης
    • Φοιτητική Ζωή
    • Εξεύρεση Διαμονής
    • Αθλητισμός
    • Σταδιοδρομία
    • Στήριξη φοιτητών/τριών
    • Συμβουλευτική και Ανάπτυξη Φοιτητών/τριών
    • Κέντρο Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης
    • ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ των φοιτητ(ρι)ών
    • Νέα & Εκδηλώσεις
  • Σπουδές
    • Οι σπουδές στο ΤΕΠΑΚ
    • Υποψήφιοι Φοιτητές/τριες
    • Προπτυχιακά Προγράμματα
    • Περιστασιακή και άλλη φοίτηση
    • Μεταπτυχιακά Προγράμματα Μάστερ
    • Επιτυχημένοι απόφοιτοι
    • Διδακτορικές Σπουδές
    • Εκδόσεις
  • Έρευνα
    • Ευκαιρίες χρηματοδότησης
      • Horizon 2020
      • Erasmus+
      • INTERREG IV
      • ΙΠΕ
    • Διεθνής Συνεργασία
      • Erasmus
      • Γραφείο Διασύνδεσης
      • Europe Direct Λεμεσού
    • Ερευνητικά Κέντρα
    • Χρηματοδοτούμενα Έργα
  • Το Πανεπιστήμιο
    • Γενικές Πληροφορίες
      • Προφίλ Πανεπιστημίου
      • Όραμα, Αποστολή και Αξίες
      • Μήνυμα από τον Πρύτανη
      • Νομοθεσία
      • Στρατηγικός Προγραμματισμός 2023-2030
      • Ετήσιες Εκθέσεις
      • Εκδόσεις
    • Διοίκηση
      • Συμβούλιο
      • Σύγκλητος
      • Πρυτανεία
      • Διοικητικές Υπηρεσίες
    • Σχολές
      • Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος
      • Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας
      • Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης
      • Σχολή Επιστημών Υγείας
      • Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
      • Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας
      • Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας
      • Κέντρο Γλωσσών
    • Οργανωμένες Οντότητες
    • hrs4r
    • Επικοινωνία
    • Εργοδότηση
    • GDPR
  • Απόφοιτοι
  1. Σχολές
  2. Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος
  3. Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων
  4. Προσωπικό Τμήματος
  5. Χρυσούλα Δρούζα
  1. Σχολές
  2. Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος
  3. Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων
  4. Προσωπικό Τμήματος
  5. Χρυσούλα Δρούζα

Χρυσούλα Δρούζα

Χρυσούλα  Δρούζα

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Τμημα Γεωπονικων Επιστημων, Βιοτεχνολογιασ και Επιστημησ Τροφιμων

chryssoula.drouza@cut.ac.cy

2500 2503

CV



Η Δρ Χρυσούλα Δρούζα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (CUT) στο τμήμα Αγροτικής Παραγωγής, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων από το 2023. Αποφοίτησε από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1991. Εργάστηκε ως επισκέπτρια επιστήμονας στο τμήμα Χημείας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κολοράντο στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που εμφανίζουν αντιδιαβητικές ιδιότητες. Στη συνέχεια, η Δρούζα μετακόμισε στην Κύπρο όπου εγγράφηκε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου και απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα (2003). Διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τη σύνθεση, τον χαρακτηρισμό και τη σταθερότητα οξειδοαναγωγής μεταλλικών συμπλεγμάτων μετάλλων μετάπτωσης με «non innocent» (οξειδοαναγωγικά ενεργούς) υποκαταστάτες, [...]διερευνώντας τους μηχανισμούς δράσης του διοξυγόνου και την εφαρμογή στη χρήση υποκαταστατών τύπου διοξαλενίου για την απομάκρυνση τοξικών μετάλλων από το νερό, το ανθρώπινο σώμα και την τροφή. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο ίδιο Τμήμα διεξάγοντας έρευνα για πολλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα. Από το 2007 κατέχει ακαδημαϊκή θέση στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα πεδία: (α) Αλληλεπίδραση μετάλλων μετάπτωσης με «non innocent» υποκαταστάτες προς την ενεργοποίηση διοξυγόνου (β) Χρήση μεταλλο-οργανικών καταλυτών για την ανάπτυξη νέων μεθόδων για τον χαρακτηρισμό των τροφίμων και την παρακολούθηση των οξειδοαναγωγικών αντιδράσεων στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία ή/και την αποθήκευση (γ) Χρήση παραμαγνητικών ανιχνευτών για την ανάλυση τροφίμων (δ) Μελέτη των μηχανισμών οξείδωσης λιπιδίων και της παλαίωσης του οίνου (ε) Διερεύνηση για τον προσδιορισμό δεικτών για τη διάκριση/γνησιότητα των τροφίμων (στ) Αντιοξειδωτική περιεκτικότητα των τροφίμων

Για να πετύχει αυτούς τους στόχους η Δρούζα έχει εξοπλίσει το εργαστήριό της με ακριβό εξοπλισμό προηγμένων τεχνικών όπως (i) φασματοσκοπικό: Φασματοφωτόμετρο παραμαγνητικού συντονισμού ηλεκτρονίων (EPR), φασματοφωτόμετρο UV-vis, FT-IR (ii) ηλεκτροχημικό: CV-βολταμετρία, (iii) χρωματογραφικό: GC- MS/FID, HPLC-PDA/φθορισμός/RI/UV. Στην έρευνά της χρησιμοποιεί επίσης 1H (1 και 2D), 13C, 51V, 19F, 31P Nuclear Magnetic spectroscopy (NMR) σε συνεργασία με τους συνεργάτες της.

Η έρευνα της Δρούζας έχει χρηματοδοτηθεί με περισσότερα από 19 χρηματοδοτικά ερευνητικά προγράμματα.

Η Δρούζα υπήρξε Συντονίστρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του χρηματοδοτούμενου ερευνητικού προγράμματος «New Markers for the Certification of Quality and Authenticity of Food by EPR», 395000 ευρώ, (2008-2012) συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τη Δημοκρατία της Κύπρου μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (Υποδομή) που χρηματοδότησε την αγορά εξοπλισμού Ηλεκτρονικού Παραμαγνητικού Συντονισμού.

Τα τρέχοντα/πρόσφατα ερευνητικά προγράμματα που συμμετέχει είναι τα ακόλουθα:

1. Προγράμματα Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία, Κύπρος, “RESTART 2016-2020” EXCELLENCE/0421/, “Uranium mining from the sea” SUSS, 200.000 ευρώ, 2022-2024. Συμμετοχή: Συνεργάτης

2. Προγράμματα Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία, Κύπρος, «RESTART 2016-2020» EXCELLENCE/1216/0508, «Νέα σύμπλοκα μετάλλων κινόνης/υδροκινης για την καταλυτική μετατροπή H2O/O2 σε H2O2 και την κατασκευή υδατικού φωτοσυνθετικού ηλιακού συστήματος», QUINSOL, Χρηματοδότηση: 250.000 ευρώ, 2019-2021. Συμμετοχή: Συνεργάτης

Η έρευνά της έχει δημοσιευτεί με 61 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, σε 6 κεφάλαια βιβλίων με κριτική και σε περισσότερα από 60 τοπικά και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει αναφερθεί σε άλλες δημοσιεύσεις περισσότερες από 955 φορές με h factor=19. Η ερευνητική της ομάδα αυτή τη στιγμή αποτελείται από 1 μεταδιδακτορικό ερευνητή, 2 διδακτορικές φοιτήτριες και 2 προπτυχιακούς φοιτητές διπλωματικής εργασίας. Μία Ph.D. φοιτήτρια και 2 μεταπτυχιακέςί φοιτήτριες έχουν αποφοιτήσει από την ομάδα της, ενώ έχει συνεπιβλέπει 1 διδακτορικό και 1 φοιτητές Msc.


Χρυσούλα Δρούζα
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Η Δρ Χρυσούλα Δρούζα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (CUT) στο τμήμα Αγροτικής Παραγωγής, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων από το 2023. Αποφοίτησε από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1991. Εργάστηκε ως επισκέπτρια επιστήμονας στο τμήμα Χημείας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κολοράντο στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που εμφανίζουν αντιδιαβητικές ιδιότητες. Στη συνέχεια, η Δρούζα μετακόμισε στην Κύπρο όπου εγγράφηκε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κύπρου και απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα (2003). Διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τη σύνθεση, τον χαρακτηρισμό και τη σταθερότητα οξειδοαναγωγής μεταλλικών συμπλεγμάτων μετάλλων μετάπτωσης με «non innocent» (οξειδοαναγωγικά ενεργούς) υποκαταστάτες, διερευνώντας τους μηχανισμούς δράσης του διοξυγόνου και την εφαρμογή στη χρήση υποκαταστατών τύπου διοξαλενίου για την απομάκρυνση τοξικών μετάλλων από το νερό, το ανθρώπινο σώμα και την τροφή. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο ίδιο Τμήμα διεξάγοντας έρευνα για πολλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα. Από το 2007 κατέχει ακαδημαϊκή θέση στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα πεδία: (α) Αλληλεπίδραση μετάλλων μετάπτωσης με «non innocent» υποκαταστάτες προς την ενεργοποίηση διοξυγόνου (β) Χρήση μεταλλο-οργανικών καταλυτών για την ανάπτυξη νέων μεθόδων για τον χαρακτηρισμό των τροφίμων και την παρακολούθηση των οξειδοαναγωγικών αντιδράσεων στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία ή/και την αποθήκευση (γ) Χρήση παραμαγνητικών ανιχνευτών για την ανάλυση τροφίμων (δ) Μελέτη των μηχανισμών οξείδωσης λιπιδίων και της παλαίωσης του οίνου (ε) Διερεύνηση για τον προσδιορισμό δεικτών για τη διάκριση/γνησιότητα των τροφίμων (στ) Αντιοξειδωτική περιεκτικότητα των τροφίμων

Για να πετύχει αυτούς τους στόχους η Δρούζα έχει εξοπλίσει το εργαστήριό της με ακριβό εξοπλισμό προηγμένων τεχνικών όπως (i) φασματοσκοπικό: Φασματοφωτόμετρο παραμαγνητικού συντονισμού ηλεκτρονίων (EPR), φασματοφωτόμετρο UV-vis, FT-IR (ii) ηλεκτροχημικό: CV-βολταμετρία, (iii) χρωματογραφικό: GC- MS/FID, HPLC-PDA/φθορισμός/RI/UV. Στην έρευνά της χρησιμοποιεί επίσης 1H (1 και 2D), 13C, 51V, 19F, 31P Nuclear Magnetic spectroscopy (NMR) σε συνεργασία με τους συνεργάτες της.

Η έρευνα της Δρούζας έχει χρηματοδοτηθεί με περισσότερα από 19 χρηματοδοτικά ερευνητικά προγράμματα.

Η Δρούζα υπήρξε Συντονίστρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του χρηματοδοτούμενου ερευνητικού προγράμματος «New Markers for the Certification of Quality and Authenticity of Food by EPR», 395000 ευρώ, (2008-2012) συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τη Δημοκρατία της Κύπρου μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (Υποδομή) που χρηματοδότησε την αγορά εξοπλισμού Ηλεκτρονικού Παραμαγνητικού Συντονισμού.

Τα τρέχοντα/πρόσφατα ερευνητικά προγράμματα που συμμετέχει είναι τα ακόλουθα:

1. Προγράμματα Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία, Κύπρος, “RESTART 2016-2020” EXCELLENCE/0421/, “Uranium mining from the sea” SUSS, 200.000 ευρώ, 2022-2024. Συμμετοχή: Συνεργάτης

2. Προγράμματα Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία, Κύπρος, «RESTART 2016-2020» EXCELLENCE/1216/0508, «Νέα σύμπλοκα μετάλλων κινόνης/υδροκινης για την καταλυτική μετατροπή H2O/O2 σε H2O2 και την κατασκευή υδατικού φωτοσυνθετικού ηλιακού συστήματος», QUINSOL, Χρηματοδότηση: 250.000 ευρώ, 2019-2021. Συμμετοχή: Συνεργάτης

Η έρευνά της έχει δημοσιευτεί με 61 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, σε 6 κεφάλαια βιβλίων με κριτική και σε περισσότερα από 60 τοπικά και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει αναφερθεί σε άλλες δημοσιεύσεις περισσότερες από 955 φορές με h factor=19. Η ερευνητική της ομάδα αυτή τη στιγμή αποτελείται από 1 μεταδιδακτορικό ερευνητή, 2 διδακτορικές φοιτήτριες και 2 προπτυχιακούς φοιτητές διπλωματικής εργασίας. Μία Ph.D. φοιτήτρια και 2 μεταπτυχιακέςί φοιτήτριες έχουν αποφοιτήσει από την ομάδα της, ενώ έχει συνεπιβλέπει 1 διδακτορικό και 1 φοιτητές Msc.

Κύπρος
chryssoula.drouza@cut.ac.cy
2500 2503

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

  • Ακαδημαϊκό Προσωπικό
  • Διοικητικό Προσωπικό

ΧΑΡΤΕΣ

  • Χάρτης Πανεπιστημίου
  • Χάρτης Πλοήγησης
  • Virtual Tour

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

  • Φοιτητικό Portal (SIS)
  • eLearning (Moodle)
  • CUT Mail (students and staff on Office365)
  • Επανέκδοση Κωδικού (Password Reset)
  • Multi Factor Authentication (MFA)
  • Απομακρυσμένη Πρόσβαση (VPN)
  • cut-radio
  • Intent
  • Europe Direct
  • green@cut
  • Δίκτυο Ενίσχυσης και Ανάπτυξης της Μάθησης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
  • Ενδοδικτυακή Ηλεκτρονική Σελίδα ΤΕΠΑΚ - Intranet
  • Χρήσιμα videos

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Αρχ. Κυπριανού 30
3036 Λεμεσός

2500 2500

2500 2750

administration@cut.ac.cy

Copyright © 2025 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

  • Επικοινωνία
  • Σχετικά με τον ιστότοπο
  • Cookie Policy
  • Ψηφιακά αρχεία λογότυπου
  • Επικοινωνία
  • Σχετικά με τον ιστότοπο
  • Cookie Policy
  • Ψηφιακά αρχεία λογότυπου

Copyright © 2025 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Βοηθήστε μας να γίνουμε καλύτεροι!

Ευχαριστούμε για τα σχόλια σας!
Αρ.Αναφ. 1751521659127



Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, όπως καθορίζεται εδώ.





Απαραίτητα cookies  

Analytics cookies  






Απαραίτητα cookies  

Analytics cookies