Ο Γιώργος Μπότσαρης έχει δίπλωμα από το Harper Adams University College (UK) και πτυχίο από το Manchester Metropolitan University (UK) στην Τεχνολογία Τροφίμων. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MSc από το University of London – Imperial Collage (UK) στη Διεύθυνση της Διατροφικής Αλυσίδας και κάτοχος Διδακτορικού PhD από το University of Nottingham (UK) στη Μικροβιολογία Τροφίμων. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Τεχνολογίας και Μικροβιολογίας Τροφίμων στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Διετέλεσε επισκέπτης Λέκτορας στην Κτηνιατρική Σχολή του University of Nottingham. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τρεις αλληλένδετους τομείς της Τεχνολογίας /Βιοτεχνολογίας και Μικροβιολογίας Τροφίμων: (i)
[...]Χρήση βακτηριοφάγων για ανίχνευση και βιολογική καταπολέμηση τοφιμογενών παθογόνων, (ii) Επιπολασμός τροφιμογενών παθογόνων και άλλων σημαντικών μικροοργανισμών στη διατροφική αλυσίδα και (iii) Ανάπτυξη νέων λειτουργικών τροφίμων και αξιολόγηση της διατηρησιμότητας και λειτουργικότητας τους. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν νέους τρόπους ανίχνευσης βακτηρίων από το τροφικό σύμπλεγμα και από κλινικά δείγματα, τη μελέτη της δράσης των βακτηριοφάγων κατά ζωονοσογόνων βακτηρίων και μελέτες διατηρησιμότητας συμβατικών και λειτουργικών προϊόντων. Έχει εκλεγεί μέλος του Institute of Food Science and Technology (UK), Microbiology Society (UK) και Society for Applied Microbiology (UK).