H Δρ Μαρία Γ. Αντωνίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι πτυχιούχος Χημικός (Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2002) και κάτοχος Διδακτορικού τίτλου σπουδών στον “Έλεγχο της Ποιότητας του Πόσιμου Νερού” του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι (Μάρτιος 2010). Από το Νοέμβριο του 2004 μέχρι το Δεκέμβριο του 2009, κατείχε τη θέση της Επισκέπτριας Ερευνήτριας στην Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος στο παράρτημα του Σινσινάτι (United States Environmental Protection Agency, USEPA). Στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις της USEPA πραγματοποίησε μεγάλο μέρος των πειραμάτων της διδακτορικής της διατριβής, με θέμα την οξείδωση και διάσπαση επίμονων μικρορυπαντών (κυανοτοξίνες), μέσω υδροξυλικών και θειικών ριζών (ΗΟ•,
[...]SO4•). Η Δρ Αντωνίου έχει επίσης εργαστεί για δύο χρόνια, ως Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου της Δανίας (DTU-Environment). Κατά τη διάρκεια του Διδακτορικού και του Μεταδιδακτορικού της, χρησιμοποίησε Προχωρημένες Οξειδωτικές Μεθόδους Αντιρρύπανσης (ΠΟΜΑ), για την απομάκρυνση ξενοβιοτικών ουσιών από το πόσιμο νερό και τα υδατικά απόβλητα.
Αναπόσπαστο κομμάτι της ερευνητικής της δραστηριότητας είναι η ταυτοποίηση των χημικών δομών των ενδιάμεσων προϊόντων οξείδωσης διαφόρων επίμονων ρυπαντών (π.χ. μικροκυστίνης-LR, κυλινδροσπερμοψίνη και κρεατινίνη). Επίσης, στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η εφαρμογή των ΠΟΜΑ για την επεξεργασία του ποσίμου νερού, του νερού πισίνας και των υδατικών λυμάτων, η χρήση της φασματομετρίας μάζας για την ταυτοποίηση των ενδιάμεσων προϊόντων οξείδωσης που σχηματίζονται κατά την επεξεργασία των ΠΟΜΑ, και οι μελέτες τοξικότητας.
Το αποτέλεσμα της ερευνητικής της δραστηριότητας είναι 14 δημοσιεύσεις σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά, όπως Environmental Science and Technology, Water Research και Applied Catalysis B: Environmental.
Κατάλογος δημοσιεύσεων