Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών
Το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου προσφέρει Πτυχίο (Bachelor of Arts) στο αντικείμενο «Επικοινωνία και Σπουδές Διαδικτύου». Το Πτυχίο απονέμεται με τη συμπλήρωση 240 ECTS (τυπικά 48 μαθημάτων των 5 ECTS).
Κατευθύνσεις και Θεματικές Περιοχές
Οι φοιτήτριες/ητές επιλέγουν μία από δύο Κατευθύνσεις με την έναρξη των σπουδών τους. Εντός της κάθε Κατεύθυνσης υπάρχουν δύο Θεματικές Περιοχές (ΘΠ) και ο/η κάθε φοιτητής/ήτρια θα πρέπει να συμπληρώσει τις απαιτήσεις τουλάχιστον μίας από αυτές. Οι Κατευθύνσεις είναι πεδία εντός του ευρύτερου χώρου των σπουδών επικοινωνίας και οι Θεματικές Περιοχές είναι δεσμίδες μαθημάτων που συγκλίνουν θεματικά σε μία συγκεκριμένη περιοχή εντός της κάθε Κατεύθυνσης. Οι Κατευθύνσεις και οι Θεματικές Περιοχές είναι οι εξής:
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Ι – Διαδίκτυο και Κοινωνία
ΘΠ I.Α. – Διαδίκτυο και Εξουσία
ΘΠ I.Β. – Δημοσιογραφία και Ψηφιακά Μέσα
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΙΙ – Τεχνολογίες Πληροφορικής
ΘΠ II.A. – Σχεδιασμός για Κοινωνική Επίδραση
ΘΠ II.B. – Τεχνολογίες Διαδικτύου και Παγκόσμιου Ιστού
Η Κατεύθυνση Ι (Διαδίκτυο και Κοινωνία) εστιάζει στη μελέτη του διαδικτύου ως σφαίρας επικοινωνίας και κοινωνικής (πολιτισμικής, οικονομικής, πολιτικής, κ.λπ.) δραστηριότητας κατά τρόπο διεπιστημονικό. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κοινωνική επιστήμη του διαδικτύου, με ερευνητικούς προσανατολισμούς που κινούνται, μεταξύ άλλων, στον χώρο της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, της πολιτικής επιστήμης, της δημοσιογραφίας και των πολιτισμικών σπουδών.
Η Θεματική Περιοχή Ι.Α. – Διαδίκτυο και Εξουσία πραγματεύεται τις κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις του διαδικτύου ως παγκόσμιου μέσου επικοινωνίας και διαχείρισης πληροφορίας, με σύγκλιση στη μελέτη των δομών και σχέσεων εξουσίας που διέπουν τη σύγχρονη ψηφιακή πραγματικότητα. Σε αυτήν τη θεματική περιοχή η διδασκαλία εστιάζει στις επιπτώσεις του διαδικτύου στη δημοκρατία και στην πολιτική και εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν μετασχηματίσει τις ανθρώπινες κοινωνίες. Η θεματική περιοχή στοχεύει να συγκεράσει ειδικά θέματα της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, των σπουδών επικοινωνίας και της διαμεσολαβημένης επικοινωνίας αναφορικά με τη διακυβέρνηση, τη συμμετοχή των πολιτών, την πολιτειότητα, τα κοινωνικά κινήματα, τη σύγκρουση και την αλλαγή. Οι φοιτητές/ήτριες που θα επιλέξουν αυτήν τη θεματική ενότητα θα διδαχθούν επίσης βασικές έννοιες αναφορικά με τον ρόλο και τη χρήση των νέων τεχνολογιών ως μέσων εκδημοκρατισμού. Η θεματική ενότητα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη ανεξάρτητης και κριτικής σκέψης μέσω της αξιοποίησης διεπιστημονικής ερευνητικής μεθοδολογίας και τη χρήση ιστορικών παραδειγμάτων και σύγχρονων εμπειρικών ερευνών. Στοχεύει, δε, να εφοδιάσει τους απόφοιτους με εξειδικευμένες γνώσεις για τις πολιτισμικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις των ψηφιακών τεχνολογιών σε πεδία όπως η ιδιωτικότητα και η επιτήρηση, η πολιτική οικονομία του διαδικτύου, η ψηφιακή πολιτική, η άυλη/ψηφιακή εργασία, η ταυτότητα και η αναπαράσταση στο υπολογιστικό περιβάλλον κ.λπ.
Η Θεματική Περιοχή Ι.Β. – Δημοσιογραφία και Ψηφιακά Μέσα περιλαμβάνει γνωστικά αντικείμενα που καλύπτουν τη σύγχρονη δημοσιογραφία, τόσο ως πρακτική όσο και ως αντικείμενο επιστημονικής μελέτης. Έχει σχεδιαστεί με βασικό γνώμονα ότι οι σπουδές Δημοσιογραφίας και Ψηφιακών Μέσων σήμερα απαιτούν έκθεση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επιστημονικών γνώσεων συνδυασμένο με τη δυνατότητα απόκτησης δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν την υπεύθυνη και αποτελεσματική άσκηση επαγγελματικού έργου. Η θεματική περιοχή αποσκοπεί στην παροχή επιστημονικής γνώσης και επαγγελματικών δεξιοτήτων με στόχο την κατάρτιση επιστημόνων ικανών να κατανοούν τον ρόλο και τη λειτουργία της δημοσιογραφίας και των ψηφιακών μέσων, ώστε αφενός να προάγουν την επιστημονική μελέτη και διερεύνηση της εξέλιξης και του ρόλου τους στη σύγχρονη κοινωνία και κουλτούρα, αφετέρου να διακρίνονται στην επαγγελματική τους ενασχόληση. Συνδυάζοντας θεωρία και πρακτική, επιστημονική γνώση και επαγγελματικές δεξιότητες, διεπιστημονική προσέγγιση και καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, η θεματική περιοχή αποβλέπει σε μαθησιακά αποτελέσματα που συντελούν στην παραγωγική, κοινωνικά υπεύθυνη και δημιουργική παρουσία των αποφοίτων στους ποικίλους τομείς της δημόσιας επικοινωνίας και ενημέρωσης.
Η Κατεύθυνση ΙΙ (Τεχνολογίες Πληροφορικής) εστιάζει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας και στην εφαρμογή τους για επίλυση κοινωνικών προκλήσεων ή ικανοποίηση αναγκών σε επίπεδο ατομικό ή συλλογικό (επιχειρήσεων, οργανισμών, κ.λπ.).
Η Θεματική Περιοχή ΙΙ.Α. – Σχεδιασμός για Κοινωνική Επίδραση ξεκινά από την παραδοχή ότι οι Τεχνολογίες Πληροφορικής, Διαδικτύου και του Παγκόσμιου Ιστού έχουν σχεδιαστεί ως απάντηση σε συγκεκριμένα κοινωνικά προβλήματα, και ότι ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να αναθεωρηθεί αν οι λύσεις δεν είναι ικανοποιητικές ή κοινωνικά αποδεκτές. Ως εκ τούτου, η θεματική περιοχή, με τα μαθήματα που προσφέρονται σε αυτήν, πραγματεύεται θέματα που εκθέτουν τις/τους φοιτήτριες/ητές στην ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων για δημιουργία τεχνολογικών εφαρμογών ως μια προσπάθεια η οποία χρήζει και επιτρέπει ανθρώπινης παρέμβασης για τη βελτιστοποίηση των ωφελημάτων της τελικής λύσης. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη της σχεδιαστικής σκέψης για την προσέγγιση της τεχνολογίας και στη συνδυασμένη μελέτη της θεωρίας και της πρακτικής εφαρμογής διαφόρων τεχνολογιών για την προαγωγή θεμάτων όπως η μάθηση και η υγεία. Δίνεται επίσης έμφαση στην κριτική διάσταση του σχεδιασμού, ως μέσου ενδυνάμωσης ή αποδυνάμωσης, στο πλαίσιο δυναμικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ του ατόμου, του κοινωνικού συνόλου και των χαρακτηριστικών της τεχνολογίας. Οι φοιτητές/ήτριες που θα επιλέξουν αυτήν τη θεματική θα αποκτήσουν εφόδια που θα τους βοηθήσουν να συμμετέχουν ουσιαστικά στο σχεδιασμό κοινωνικο-τεχνικών προτάσεων, οι οποίες μπορεί να υλοποιούνται μέσω ενός λογισμικού ή μέσω συνδυασμού τεχνολογικών και μη λύσεων, για την επίλυση κοινωνικών προκλήσεων, όπως είναι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, η οικολογική προσέγγιση περιβαλλοντικών ζητημάτων ή η απόκτηση δεξιοτήτων μάθησης για τον 21ο αιώνα.
Η Θεματική Περιοχή IΙ.Β. – Τεχνολογίες Διαδικτύου και Παγκόσμιου Ιστού εξετάζει τις Τεχνολογίες Διαδικτύου και Παγκόσμιου Ιστού από πρακτική σκοπιά. Ο στόχος είναι οι φοιτήτριες/ητές να αποκτήσουν προγραμματιστικές δεξιότητες και ικανότητες ανάπτυξης διαδικτυακών εφαρμογών σε μια ευρεία γκάμα περιοχών ενδιαφέροντος. Πέρα από τις βασικές προγραμματιστικές αρχές και την ικανότητα σχεδιασμού για την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών, εξετάζονται σύγχρονες τεχνολογίες, προγραμματιστικά εργαλεία και λογισμικό για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την ανάκτηση και ανάλυση δεδομένων από Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τη δημιουργία και τη διαμόρφωση διαδραστικού Ψηφιακού Περιεχομένου πολυμεσικής μορφής. Τα εφόδια αυτά δεν είναι μόνο απαραίτητα για την επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών/ριών σε συναφείς κλάδους αλλά και για τη διεκπεραίωση πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας στη βάση εμπειρικών μελετών.