The second round of application submissions has started. Application deadline for the second round: Until June 30, 2024.

MSc in Energy Systems

Structure and content

Πρόγραμμα Μάστερ (MSc) σε Ενεργειακά Συστήματα

 (Σεπτέμβρης 2024)

Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα Master στον τομέα της Μηχανολογικής Μηχανικής και στον τομέα των Ενεργειακών Συστημάτων. Προσφέρεται επίσης στους φοιτητές η δυνατότητα επιλογής Προγράμματος Μάστερ με διατριβή, υπό την επίβλεψη του ακαδημαϊκού προσωπικού του τμήματος ή Προγράμματος Μάστερ χωρίς διατριβή, παρακολουθώντας πέντε (5) επιπλέον μεταπτυχιακά μαθήματα.

Το πρόγραμμα Master of Science (MSc) (με διατριβή) απευθύνεται κυρίως σε άτομα που ενδιαφέρονται να σταδιοδρομήσουν σε τομείς έρευνας και ανάπτυξης. Σημαντικό ποσοστό των αποφοίτων συνεχίζουν τις σπουδές τους για απόκτηση διδακτορικού τίτλου. Οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται μέσω της παρακολούθησης οκτώ (8) μεταπτυχιακών μαθημάτων, συμμετοχής σε επιστημονικά σεμινάρια και εκπόνησης κατάλληλης διατριβής. Η κανονική διάρκεια του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι 13 μήνες (καθεστώς πλήρους φοίτησης) αλλά σε περίπτωση μερικής φοίτησης το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί εντός 48 μηνών. 

Το πρόγραμμα Master of Science (MSc) (χωρίς διατριβή) απευθύνεται κυρίως σε άτομα που στοχεύουν στην εμβάθυνση και διεύρυνση των γνώσεων τους, πέραν αυτών που αποκτούνται σε προπτυχιακό επίπεδο, σε τομείς της μηχανικής και τεχνολογίας.  Οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται μέσω της παρακολούθησης δεκατριών (13) μεταπτυχιακών μαθημάτων και συμμετοχής σε επιστημονικά σεμινάρια. Η κανονική διάρκεια του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι 18 μήνες (καθεστώς πλήρους φοίτησης) αλλά σε περίπτωση μερικής φοίτησης το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί εντός 48 μηνών. 

 

Πρόγραμμα MSc σε Ενεργειακά Συστήματα (Με Διατριβή)

Εισαγωγή

Το πρόγραμμα Μάστερ σε Ενεργειακά Συστήματα αποσκοπεί στην υψηλού επιπέδου επιμόρφωση σε θέματα μηχανικής ενέργειας και ενεργειακών υλικών. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ώστε να ανταποκρίνεται τόσο στις υφιστάμενες όσο και στις μελλοντικές ανάγκες της βιομηχανίας ενέργειας και της έρευνας σε ενεργειακά θέματα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σε βάθος μελέτη και εμβάθυνση σε προηγμένα θέματα ενέργειας/θερμοδυναμικής, ηλιομηχανικής, ρευστομηχανικής, υδρογονάνθρακες, χαρακτηρισμού υλικών και φυσικής στερεάς κατάστασης, καθώς και σε επιλεγμένα θέματα μοριακών ηλεκτρονικών, νανοτεχνολογίας, αυτόματου ελέγχου και άλλων. Παράλληλα, οι φοιτητές θα εξειδικευτούν σε τομείς σύγχρονης τεχνολογικής αιχμής με την εκπόνηση διατριβής Μάστερ, υπό την επίβλεψη ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος. Οι απόφοιτοι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις σε θέματα ενέργειας, καθώς επίσης και να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο. Το Μάστερ απευθύνεται σε απόφοιτους αναγνωρισμένου ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης που προέρχονται από τους Κλάδους Μηχανικής και Φυσικών Επιστημών. Προτεραιότητα θα δοθεί σε απόφοιτους Μηχανολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υλικών.

 

Στόχοι του Μεταπτυχιακού Προγράμματος

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

  1. Να μπορούν οι απόφοιτοι να συνεχίζουν με ευκολία σε μεταπτυχιακό διδακτορικού επιπέδου και σε αυτοδύναμη έρευνα.
  2. Να αναπτυχθούν και εμπεδωθούν σε ανώτατο επίπεδο οι θεμελιώδεις έννοιες και γνώσεις σε θέματα βασικής μηχανικής υποδομής καθώς και σε θέματα ενέργειας.
  3. Να αναπτυχθούν και εμπεδωθούν σε ανώτατο επίπεδο οι θεμελιώδεις έννοιες της δομής των υλικών, των ιδιοτήτων τους και των προηγμένων εφαρμογών τους σε θέματα ενέργειας.
  4. Να ενισχυθεί η δυνατότητα επικέντρωσης σε εξειδικευμένα θέματα υδρογονανθράκων, φωτοβολταϊκών,  αυτοματοποίησης, υλικών, και ενέργειας.
  5. Να αναπτυχθεί η ικανότητα για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας ανώτατου επιπέδου.
  6. Να αναπτυχθεί η ικανότητα για συγγραφή και δημοσίευση εργασιών.
  7. Να αναπτυχθεί η ικανότητα για ανεξάρτητη και εφευρετική προσέγγιση σε θέματα προτυποποίησης και σχεδιασμού ενεργειακών μηχανολογικών συστημάτων.

 

Διάρκεια και Φοίτηση

Για την απόκτηση του μεταπτυχιακού προγράμματος απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση τουλάχιστον 90 ECTS συμπεριλαμβανομένης της εκπόνησης Διατριβής Μάστερ η οποία λαμβάνει 35 ECTS. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα και μαθήματα περιορισμένης επιλογής.

Το πρόγραμμα προσφέρεται σε πλήρη ή μερική φοίτηση. Στη πλήρη φοίτηση, ολοκληρώνεται σε δεκατρείς μήνες, στους οποίους περιλαμβάνονται δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα και η θερινή περίοδος (η οποία αρχίζει αμέσως μετά τη λήξη του δεύτερου εξαμήνου και περιλαμβάνει τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο). Η εκπόνηση της Διατριβής Μάστερ στην πλήρη φοίτηση ξεκινά κατά το δεύτερο εξάμηνο και ολοκληρώνεται με το τέλος της θερινής περιόδου, η οποία ακολουθεί τη λήξη του δεύτερου εξαμήνου, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία το διδακτικό μέρος του προγράμματος. Στην περίπτωση μερικής φοίτησης, το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί εντός 48 μηνών.

Συνθήκες για την απονομή του Μάστερ σε Ενεργειακά Συστήματα

Για την απονομή πτυχίου MSc στα Ενεργειακά Συστήματα οι φοιτητές πρέπει να συμπληρώσουν τουλάχιστον ενενήντα (90) ECTS ως ακολούθως:

α) Υποχρεωτικά μαθήματα:

ΜΜΥ 504    Ερευνητικές Μέθοδοι (5 ECTS)

MMY 505    Σεμινάριο (2 ECTS)

ΜΜΥ 532    Προχωρημένη Θερμοδυναμική (7 ECTS)

ΜΜΥ 533    Οργανικά Φωτοβολταϊκά (7 ECTS)

MMY 551    Προηγμένα Θέματα Έξυπνων Υλικών (7 ECTS)

MMY 537    Μηχανική Ηλιακής Ενέργειας (7 ECTS)

MMY 536    Προχωρημένη Ρευστομηχανική (7 ECTS)

MMY 539    Θερμοκινητική Υλικών: Ενεργειακή Προσέγγιση (7 ECTS)

 

β) Επιλογή 1 μαθήματος ειδίκευσης από τα πιο κάτω:

ΜΜΥ 552    Προχωρημένη Μηχανική Υδρογονανθράκων και Ταμιευτήρων (7 ECTS)

ΜΜΥ 553    Ενεργειακός Σχεδιασμός Κτηρίων (7 ECTS)

ΜΜΥ 514    Υπολογιστική Ρευστοδυναμική (7 ECTS)

MMY 561    Σχεδιασμός και Προσθετική Κατασκευή (7 ECTS)

(γ) Επιτυχής υποστήριξη διατριβής Μάστερ (35 ECTS)

 

Ενδεικτικό πρόγραμμα Μαθημάτων πλήρους φοίτησης

 

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ (1ο)

 

Κωδικός

Τίτλος Μαθήματος

ECTS

ΜΜΥ 532

Προχωρημένη Θερμοδυναμική  

7

ΜΜΥ 533

Οργανικά Φωτοβολταϊκά

7

MMY 551

Προηγμένα Θέματα Έξυπνων Υλικών

7

MMY 504

Ερευνητικές Μέθοδοι

5

ΜΜΥ 537

Μηχανική Ηλιακής Ενέργειας

7

Σύνολο

33

 

ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ  (2ο)

 

Κωδικός

Τίτλος Μαθήματος

ECTS

ΜΜΥ 582/583 

Διατριβή Μάστερ  

5

ΜΜΥ 505

Σεμινάριο  

2

ΜΕΜ 536

Προχωρημένη Ρευστομηχανική

7

ΜΕΜ 539

Θερμοκινητική Υλικών: Ενεργειακή Προσέγγιση

7

ΜΕΜ

Μάθημα Περιορισμένης Επιλογής (MΜΥ 552 Προχωρημένη Μηχανική Υδρογονανθράκων, ΜΜΥ 553 Ενεργειακός Σχεδιασμός Κτηρίων, ΜΜΥ 514 Υπολογιστική Ρευστοδυναμική, ΜΜΥ 561 Σχεδιασμός και Προσθετική Κατασκευή)

7

 

Σύνολο 

28

 

ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος)

Κωδικός

Τίτλος Μαθήματος

ECTS

ΜΜΥ 583

Διατριβή Μάστερ

30

 

Σύνολο 

91

 

Σημείωση:

  1. Απαλλαγή ή εξαίρεση μπορεί να δοθεί το πολύ σε δύο μαθήματα (μέχρι 14 ECTS), υπό την προϋπόθεση ότι ο φοιτητής θα έχει προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία στα οποία να αποδεικνύεται ότι έχει παρακολουθήσει στο παρελθόν ισότιμα και αντίστοιχα μαθήματα σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
  2. Το Τμήμα δεν είναι υποχρεωμένο να προσφέρει όλα τα μαθήματα επιλογής σε κάθε εξάμηνο.

 

Περιγραφή των μεταπτυχιακών μαθημάτων

Αναλυτική περιγραφή των μαθημάτων δίνεται στον Μεταπτυχιακό Οδηγό σπουδών του τμήματος, http://www.cut.ac.cy/mem/postgraduate/

 

Πρόγραμμα MSc σε Ενεργειακά Συστήματα (Χωρίς Διατριβή)

Το πρόγραμμα Μάστερ σε Ενεργειακά Συστήματα αποσκοπεί στην υψηλού επιπέδου επιμόρφωση σε θέματα μηχανικής ενέργειας και ενεργειακών υλικών. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο ώστε να ανταποκρίνεται τόσο στις υφιστάμενες όσο και στις μελλοντικές ανάγκες της βιομηχανίας ενέργειας και της έρευνας σε ενεργειακά θέματα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σε βάθος μελέτη και εμβάθυνση σε προηγμένα θέματα ενέργειας/θερμοδυναμικής, ηλιομηχανικής, ρευστομηχανικής, υδρογονάνθρακες, χαρακτηρισμού υλικών και φυσικής στερεάς κατάστασης, καθώς και σε επιλεγμένα θέματα μοριακών ηλεκτρονικών, νανοτεχνολογίας, αυτόματου ελέγχου και άλλων. Οι απόφοιτοι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις σε θέματα ενέργειας. Το Μάστερ απευθύνεται σε απόφοιτους αναγνωρισμένου ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης που προέρχονται από τους Κλάδους Μηχανικής και Φυσικών Επιστημών. Προτεραιότητα θα δοθεί σε απόφοιτους Μηχανολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υλικών.

Διάρκεια και Φοίτηση

Για την απόκτηση του μεταπτυχιακού προγράμματος απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση τουλάχιστον 90 ECTS. Τα μαθήματα που περιλαμβάνονται είναι αυτά του προγράμματος MSc (διατριβή) συν πέντε επιπλέον μαθήματα που αντικαθιστούν την διατριβή. Κατάλογος μαθημάτων που θα προσφέρονται θα αναρτώνται κάθε χρόνο στην ιστοσελίδα του τμήματος. Το πρόγραμμα σπουδών προσφέρεται σε πλήρη ή μερική φοίτηση. Στη πλήρη φοίτηση το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 18 μήνες ενώ στην περίπτωση μερικής φοίτησης μπορεί να ολοκληρωθεί εντός 48 μηνών.

 

tasos.georgiades@cut.ac.cy

tel: 25002560

Dr. Tasos Georgiades

Associate Professor and Vice-Chairman     

Department of Mechanical Engineering and Materials Science and Technology

Cyprus University of Technology

Lemesos

Cyprus

Modules

To be awarded an MSc in Energy Systems, students must complete at least ninety (90) ECTS as follows:

Thesis-based Master of Science

Course-based Master of Science

1st Semester

 

ECTS

 

ECTS

ΜΕΜ 501 Special Topics in Higher Mathematics

7

ΜΕΜ 501 Special Topics in Higher Mathematics

7

ΜΕΜ 532 Advanced Thermodynamics

7

ΜΕΜ 532 Advanced Thermodynamics

7

ΜΕΜ 504 Research Methods

5

ΜΕΜ 555 Advanced Topics in Mechanical and Materials Engineering

5

Elective course

7

Elective course

7

Elective course

7

Elective course

7

 

 

 

 

Total

33

Total

33

 

2nd Semester

 

 

ECTS

 

ECTS

ΜΕΜ 582 Master Thesis (preparatory stage)

5

ΜΕΜ 505 Seminar

2

ΜΕΜ 505 Seminar

2

Elective course

5

Elective course

7

Elective course

7

Elective course

7

Elective course

7

Elective course

7

Elective course

7

 

 

 

 

Total

28

Total

28

 

3rd Semester

 

 

ECTS

 

ECTS

ΜΕΜ 583 Master Thesis

30

Elective course

7

 

 

Elective course

7

 

 

Elective course

7

 

 

Elective course

7

 

 

 

 

Total

30

Total

28

Note:
1. Exemptions may be given in a maximum of two courses (12 -14 ECTS), provided that the student has presented evidence that she / he has previously attended equivalent courses in postgraduate level.
2. The MEMSE Department is not obliged to offer all the elective courses in each semester.

 

Compulsory courses

Thesis-based Master of Science

ECTS

Course-based Master of Science

ECTS

Fall Semester

Spring Semester

Fall Semester

Spring Semester

ΜΕΜ 501 Special Topics in Higher Mathematics

 

7

ΜΕΜ 501 Special Topics in Higher Mathematics

 

7

ΜΕΜ 532 Advanced Thermodynamics

 

7

ΜΕΜ 532 Advanced Thermodynamics

 

7

MEM 504 Research Methods

 

5

ΜΕΜ 555 Advanced Topics in Mechanical and Materials Engineering

 

5

MEM 505 Seminar

MEM 505 Seminar

2

MEM 505 Seminar

ΜΕΜ 505 Seminar

2

 

Elective Courses

Thesis-based Master of Science

ECTS

Course-based Master of Science

ECTS

Fall Semester

Spring Semester

Fall Semester

Spring Semester

 

MEM 503 Advanced Mechanics of Materials

7

 

MEM 503 Advanced Mechanics of Materials

7

 

MEM 514 Computational Fluid Mechanics

7

 

MEM 514 Computational Fluid Mechanics

7

 

MEM 531 Computational Methods

7

 

MEM 531 Computational Methods

7

MEM 533 Organic Photovoltaics

 

7

MEM 533 Organic Photovoltaics

 

7

 

MEM 536 Advanced Fluid Dynamics

7

 

MEM 536 Advanced Fluid Dynamics

7

MEM 537 Solar Energy Engineering

 

7

MEM 537 Solar Energy Engineering

 

7

 

MEM 538 Solid State Physics and Energy Materials

7

 

MEM 538 Solid State Physics and Energy Materials

7

MEM 539 Thermokinetics of Materials: An Energy Approach

 

7

MEM 539 Thermokinetics of Materials: An Energy Approach

 

7

MEM 552 Advanced Petroleum and Reservoir Engineering

 

7

MEM 552 Advanced Petroleum and Reservoir Engineering

 

7

 

ΜΕΜ 553 Design of Energy Efficient Buildings

7

 

ΜΕΜ 553 Design of Energy Efficient Buildings

7

 

 

 

 

MEM 554 Entrepreneurship

7

 

 

 

 

MEM 556 Biomechanics

7

 

 

 

 

MEM 557 Medical Physics

7

 

 

 

 

MEM 558 Biomaterials

7

Note:

The Committee of Postgraduate Studies and Research of the MEMSE Department may exceptionally approve other elective courses, related to the fields of Mechanical Engineering, Materials Engineering and Materials Science, Energy Systems; either they come from the curriculum of the MEMSE Department or from curricula in sister Departments of the Cyprus University of Technology.

 

Course Descriptions Msc Energy Systems

Course Code

Course Title

Course Description

ΜΕΜ 501

Special Topics in Higher Mathematics

Topics in general topology and real analysis. Complex analysis, conformal mappings, singular value decomposition. Topics in abstract algebra and in algebraic and differential geometry. Topics in numerical linear algebra and in algebraic graph theory. Convex sets, convex functions, duality and optimization. Calculus of variations, reduction to canonical form. Partial differential equations and boundary value problems, potential theory.

ΜΕΜ 532

Advanced Thermodynamics

Study of the 1st and 2nd laws of thermodynamics, properties and property relations, availability and available work/power. The course will include a historical review, the 1st law for open and closed systems, flow systems with SSSF and USUF, the 2nd law, reversible and irreversible processes, entropy, Maxwell relations, equations of state and development of property tables. It will also include availability and maximum work/power derivations.

ΜΕΜ 504

Research Methods

The purpose of this course is to educate the students to perform their research in an organised way, to find information concerning scientific papers from the library and to help them to write a good scientific paper for a conference of a scientific journal and good research proposals. It will help them also to realise the peer review process of the scientific papers and the importance of the various indices for measuring the research and published work of scientists. Other matters taught include the planning of experiments, data collection, the relationship with the supervisor and the risk management. Finally, the students will be trained on the writing of scientific reports/thesis/dissertations.

ΜΕΜ 514

Computational Fluid Mechanics

Fluid mechanics is typically being studied in three ways: a) theoretically β) experimentally and c) computationally (Computational Fluid Dynamics (CFD)). The objective of this course is to offer a thorough examination of computational fluid mechanics techniques so that students can analyze realistic flows with the help of modern software. The course will cover introduction to computational fluid dynamics (CFD) in mechanical engineering, governing equations of fluid dynamics (conservation of mass, momentum and energy), mathematical behavior of partial differential equations, basic aspects of discretization, the theory and numerical techniques of CFD, coordinate transformations, advanced numerical schemes, future CFD methodology, modern CFD software including grid generation and flow visualization tools. Students will work on projects with complex fluid flow systems

ΜΕΜ 531

Computational Methods

The course aims at teaching students the appropriate techniques for modeling and solution of engineering-oriented problems of interest via computational methods. The course covers: (a) Non-dimensionalization of a physical model, the determination of the relevant scales that characterize the problem (time, space etc) and the extraction of the pertinent non-dimensional groupings. (b) Introduction to the approximate solution of differential equations using asymptotic techniques. (c) Finite Difference solution of PDEs. (d) Finite Element solution of ODEs/PDEs.

ΜΕΜ 533

Organic Photovoltaics

Organic semiconductors are based on organic electronic materials (conjugated polymers and small molecules) that can absorb light and conducting charge. Their semiconducting properties can be varied through chemical engineering and importantly in contrast to conventional inorganic semiconductors they can be processed from solution at low temperatures so that flexible solar cell devices can be manufactured by relatively low cost. The course will provide knowledge for the applications of solution processed electronic materials for solar cell applications. The course will focus on the relationship between the material properties their methods of processing and the function of devices for high performance (efficiency and Lifetime) Organic Photovoltaics. The course also includes an introduction to research and development of hybrid perovskite photovoltaics.

ΜΕΜ 536

Advanced Fluid Dynamics

The course of Advanced Fluid Dynamics aims to further enrich the knowledge of students in fluid dynamic analysis issues, so that they can study more complex problems of viscous, non-Newtonian (e.g. blood flows) and compressible flows. The issues to be addressed include: Viscous flow equations of motion and hemodynamics, compressible viscous fluid (equations Navier - Stokes). Exact solutions of the Navier Stokes equations (including pulsatile hemodynamic flows). Boundary layer theory and integral analysis in a control volume – exact solutions in two dimensions. Turbulent flow - Models of turbulence. Non-Newtonian fluid mechanics and Rheology. Compressible flow, Mach number, adiabatic and isentropic steady flow, isentropic. Compreessible flow in converging-diverging nozles, Shock, 2D hypersonic flow, etc.

ΜΕΜ 537

Solar Energy Engineering

The purpose of this lesson is to teach the students to realise the importance of renewable energy sources and specifically of solar energy in an effort to achieve energy conservation and sustainable development. For this purpose, the course will cover subjects related to the collection and storage of solar energy and the ways of utilisation of this energy for heating and cooling and the production of electrical energy. Additionally, it will deal with subjected related to the large heliothermic power systems, seawater solar desalination, photovoltaics and the utilisation of wind energy. The economics of the above applications will be examined in parallel to the ways of their exploitations.

ΜΕΜ 538

Solid State Physics and Energy Materials

 

ΜΕΜ 539

Thermokinetics of Materials: An Energy Approach

Gas-gas, solid-solid and solid-gas reaction equilibria. The various topics on a per domain basis are given as follows. Gaseous reaction systems: controllable equilibrium states both at constant pressure or fugacity and constant volume, thermodynamic modeling, algorithmic simulations. Solid state reactions: Raoultian and Henrian solutions, controllable equilibrium states at isothermal isobaric and isothermal isochoric conditions and rapid thermal annealing, thermodynamic modeling, algorithmic simulations. Solid gas reaction equilibria: controlling the solid state equilibria and microstructural characteristics of the solid phase by regulating the corresponding equilibria states at the vapor phase, algorithmic simulations.

ΜΕΜ 552

Advanced Petroleum and Reservoir Engineering

Ιntroduction to Land and Offshore Drilling: Introduction to land and offshore drilling, types of drilling rigs, types of oil platforms. Petroleum Engineering: Drilling methods and equipment, well casing, drill pipe and drill collars, drilling bits, drilling fluids/mud, vertical drilling, directional drilling, horizontal drilling, deviation control, ‘‘kicks’’ (blow-out and blow-out preventers), trouble shooting. Distillation/refining of crude oil, paraffinic, naphthenic, aromatic and asphaltic hydrocarbons, content of crude oils in foreign substances, products of crude oil, classification of crude oils, characterization parameters of crude oils, correlation index, distillation processes, separation, petroleum conversion, petroleum treatment, feed-stock and product handling, crude oil pretreatment-desalting. Reservoir Engineering: Introduction to reservoir engineering, how hydrocarbons are formed, types of rock formations, temperature and pressure of reservoirs, nature of reservoir fluids, characteristics of reservoir rock, porosity of reservoir rock, permeability of reservoir rock, absolute, effective and relative permeability, properties of reservoir fluids, volumetric behavior of reservoirs, phase diagrams, black oil, gas condensates, wet gas, dry gas, prediction and evaluation of reservoir properties, ideal and non-ideal gases, real gases, bubble point or solution gas reservoir, dew point or retrograde condensation reservoir, single phase reservoir, prediction of initial gas in place, production/separation of gas, under-saturated oil reservoirs, compressibility of formation and of reservoir fluids, reservoir water influx, methods of production, by volumetric depletion, by water influx, by separation/expansion of gas, prediction of initial oil in place, material balance equation. Petroleum Economics Evaluation: Purpose of evaluation, parameters affecting evaluation, economics of refining, economics of transportation, economics of production, the role of independent exploration companies, pricing structure of petroleum.

ΜΕΜ 553

Design of Energy Efficient Buildings

The main purpose of the course is the students to understand the environmental and economic consequences of irrational use of energy in buildings and to appreciate the importance of saving energy. The specific aims of the course: The students will acquire the necessary knowledge in relation to the principles of energy performance of buildings, the related legislation, regulations and ministerial orders so as to be in a position to carry out studies on energy performance of buildings and issue the necessary certificates and reports. To be able to carry out technoeconomic studies for possible suggestions which will target to modify buildings. Finally, to inform the students about the energy resources and familiarise them for the energy audits in buildings. Analysis of the basic principles and computational tools pertaining to the design of buildings with low energy consumption with respect to heating, air-conditioning, service hot water and lighting. Basic solar geometry. Adaptation of the building in the built and natural environment. Thermal protection of shells and exploitation of the thermal capacity of shells with respect to heating systems. Sizing of openings, solar gains and undesirable loads. Natural and artificial lighting. Optimization of ventilation, natural cooling and solar shading as means of reducing cooling loads. Alternative methods of heating and cooling by incorporating RES systems in the building shell. Cypriot and European legislation for new and existing buildings. Insulation regulation, techno economic studies, determination of building materials properties, thermo-photography and other measuring equipment. Determination of thermal comfort. The course is accompanied by a suitable design-based project.

ΜΕΜ 555

Advanced Topics in Mechanical and Materials Engineering

Analysis of the basic principles and computational tools pertaining to the design of buildings with low energy consumption with respect to heating, air-conditioning, service hot water and lighting. Basic solar geometry. Adaptation of the building in the built and natural environment. Thermal protection of shells and exploitation of the thermal capacity of shells with respect to heating systems. Sizing of openings, solar gains and undesirable loads. Natural and artificial lighting. Optimization of ventilation, natural cooling and solar shading as means of reducing cooling loads. Alternative methods of heating and cooling by incorporating RES systems in the building shell. Cypriot and European legislation for new and existing buildings. Insulation regulation, techno economic studies, determination of building materials properties, thermo-photography and other measuring equipment. Determination of thermal comfort. The course is accompanied by a suitable design-based project.

ΜΕΜ 554

Entrepreneurship

The aim of the course is to introduce engineering students (from all disciplines) to the basic ideas, principles, and procedures of technological entrepreneurship and new product development. The modules cover, equally, activities in an existing technology company or the creation of a new company.

ΜΕΜ 556

Biomechanics

The scope of the course is to introduce the basic concepts of biomechanics and establish a foundation upon which other courses on biomedical engineering will be developed. Specifically, the course deals with applications of mechanics (static and dynamic) of solid objects and fluid mechanics problems in biomedical engineering such as: blood rheology, hemodynamics, musculoskeletal biomechanics, muscle and movement and cellular biomechanics. Emphasis is given on modeling and clinical applications.

MEM 558

Biomaterials

The objective of this course is to educate the students on the fundamental characteristics and properties of biomaterials, so that they can understand the response of these materials to different biological systems and stimuli. The course will examine physical, chemical, and mechanical properties of materials such as metals, ceramics, polymers, composites, and natural materials used for biomedical applications, biomaterial response to biological systems (such as mechanical breakdown, corrosion, dissolution, leaching, chemical degradation, and wear), and living tissue response to biomaterials (such as inflammation, wound healing, carcinogenicity, immunogenicity, cytotoxicity, infection, local/systemic effects).

MEM 557

Medical Physics

 

 

Admission

Not translated

Διδακτικό Προσωπικό Προγράμματος