MSc in Advanced Nursing and Health Care Practice

Structure

Η Νοσηλευτική στοχεύει στην προαγωγή της υγείας, δηλαδή της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας ατόμων, οικογενειών και της κοινότητας, στην πρόληψη της νόσου, καθώς  και στη διδασκαλία και ενδυνάμωση ατόμων και ομάδων σε σχέση με θέματα υγείας και αυτοφροντίδας.

Το Τμήμα Νοσηλευτικής, αποτελεί το πρώτο πανεπιστημιακού επιπέδου τμήμα Επιστημών Υγείας στην Κύπρο, και από την έναρξη λειτουργίας τους το 2007 έχει συμβάλλει πέραν των 3,000 πτυχιούχων Νοσηλευτών στο επιστημονικό δυναμικό των υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο, ενώ παράλληλα υλοποιεί υψηλής ποιότητας ετήσια προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης, αλλά και μικρότερης διάρκειας προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Παράλληλα, το Τμήμα Νοσηλευτικής διατηρεί υψηλού επιπέδου διδακτορικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου εκπονούνται μελέτες σε πολλά γνωστικά αντικείμενα της Νοσηλευτικής και Επιστημών Υγείας. Ταυτόχρονα, έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με κλινικές, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της αλλοδαπής και ημεδαπής, και παράγει ερευνητικό έργο με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Δεδομένων των αυξανομένων και συνθετότερων αναγκών των νοσηλευομένων παγκοσμίως,  του αυξανόμενου κόστους φροντίδας υγείας, και των υψηλότερων προσδοκιών των πολιτών από τα συστήματα Υγείας, νοσηλευτικοί ρόλοι προηγμένης πρακτικής αναπτύσσονται σε διεθνή κλίμακα βάσει συστάσεων διεθνών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών.  Με απώτερο στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας και ασφάλειας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας, και σε εναρμόνιση με τη διεθνή πρακτική, το Τμήμα Νοσηλευτικής παρέχει Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Masters στην Προηγμένη Νοσηλευτική και Φροντίδα Υγείας. Οι προηγμένοι κλινικοί νοσηλευτές είναι ειδικοί σε κλινικά θέματα, συνεργάζονται με τη διεπιστημονική ομάδα, εκπονούν και προάγουν έρευνα στη φροντίδα υγείας και αναλαμβάνουν κλινικούς, εκπαιδευτικούς και διοικητικούς ρόλους στις δομές υπηρεσιών υγείας.

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Σκοπός του προγράμματος είναι α) η προετοιμασία νοσηλευτών (και συναφών επαγγελματιών υγείας), στην κλινική πρακτική υψηλού επιπέδου σε λειτουργικούς ρόλους του ειδικού κλινικού νοσηλευτή/ επαγγελματία υγείας και προηγμένου κλινικού νοσηλευτή, και β) η προετοιμασία επαγγελματιών υγείας για διδακτορικές σπουδές.

Οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος θα διαθέτουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με την κλινική αξιολόγηση, τον καθορισμό θεραπευτικής αγωγής, την κατάρτιση σχεδίου νοσηλευτικής φροντίδας και τη διαχείριση σύνθετων κλινικών προβλημάτων. Επιπλέον, οι απόφοιτοι θα είναι ικανοί να σχεδιάζουν και να διεξαγάγουν μεθοδολογικά έγκυρες ερευνητικές μελέτες και να παρέχουν κλινική και συνεχιζόμενη εκπαίδευση σε επαγγελματίες υγείας στην ειδικότητά τους.  

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η διάρκεια του προγράμματος είναι τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε Πτυχιούχους Νοσηλευτές Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου άλλων Επιστημών Υγείας και συναφών επιστημών μπορεί να γίνουν δεκτοί βάσει των ανακοινωμένων κριτηρίων εισδοχής και επιπρόσθετων κριτηρίων που καθορίζονται από την Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις κύριες κατευθύνσεις:

α) Προηγμένη Επείγουσα και Εντατική Νοσηλεία, με επιμέρους εξειδικεύσεις:

            1. Προηγμένη Επείγουσα και Εντατική Νοσηλεία

            2. Εντατική Καρδιολογική Νοσηλεία

β) Προηγμένη Νοσηλευτική και Φροντίδα Ψυχικής Υγείας

γ) Προηγμένη Νοσηλευτική και Φροντίδα Υγείας στην Κοινότητα

δ) Προηγμένη Νοσηλευτική Ογκολογίας

Προκειμένου να αποφοιτήσουν από το πρόγραμμα, οι υποψήφιοι πρέπει να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων, της κλινικής πρακτικής και της διατριβής Μάστερ. Η διατριβή πρέπει να είναι  πρωτότυπη και να συνάδει με τις ακαδημαϊκές αρχές. Κάθε φοιτητής θα έχει επιβλέποντα καθηγητή ένα ακαδημαϊκό μέλος του Τμήματος Νοσηλευτικής.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα κοινό κορμό μαθημάτων για τα πρώτα δύο εξάμηνα. Το τρίτο εξάμηνο περιλαμβάνει μαθήματα κατεύθυνσης/ ειδικότητας, ενώ το τέταρτο περιλαμβάνει την εκπόνηση πρωτότυπης ερευνητικής διατριβής και την κλινική άσκηση. Στα πρώτα τρία εξάμηνα προσφέρεται και ένας αριθμός μαθημάτων επιλογής, τα οποία επιλέγουν οι φοιτητές σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό τους σύμβουλο.

Για την αποφοίτηση απαιτούνται 120 ECTS.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα:

Α. Αναπτύξουν θεωρητικές, κλινικές και ακαδημαϊκές δεξιότητες ώστε να αναλαμβάνουν ολοκληρωμένα τον ρόλο του Προηγμένου Κλινικού Νοσηλευτή/ Επαγγελματία Υγείας, όπως αυτός καθορίζεται από διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς. Συγκεκριμένα θα:

  1. Αποκτήσουν δεξιότητες αυτόνομης διαχείρισης σύνθετων προβλημάτων στον κλινικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων της διαχείρισης χρόνιων και επειγουσών περιπτώσεων.
  2. Αναπτύξουν κατανόηση των αρχών και υλοποίησης της επαγγελματικής αυτονομίας, διεπιστημονικής συνεργασίας και ανάληψης ευθύνης.
  3. Αναπτύξουν δεξιότητες κλινικής εξέτασης, καθορισμού θεραπευτικής αγωγής και σχεδίου νοσηλευτικής φροντίδας.
  4. Αναπτύξουν κριτική σκέψη στη διαχείριση μιας κατάστασης ή ενός προβλήματος και στην επιλογή των κατάλληλων δεξιοτήτων διαχείρισης.
  5. Αναπτύξουν ενδιαφέρον για δια βίου μάθηση.
  6. Αναπτύξουν δεξιότητες ηγεσίας, επικοινωνίας και διδασκαλίας στα πλαίσια της θεραπευτικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών και των οικογενειών τους.
  7. Αναπτύξουν δεξιότητες τεκμηριωμένης κλινικής πρακτικής.

Β. Αναπτύξουν ακαδημαϊκές δεξιότητες ώστε να μπορούν να διεξάγουν έρευνα και διδασκαλία στο πλαίσιο ενός Διδακτορικού Προγράμματος Σπουδών. Συγκεκριμένα θα:

1. Αναπτύξουν δεξιότητες διενέργειας ερευνητικής μελέτης.

2. Αναπτύξουν δεξιότητες συγγραφής ερευνητικών πρωτοκόλλων και δημοσίευσης  επιστημονικών μελετών και παρουσίασης επιστημονικών εργασιών.

 

ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Συνδυασμός διαλέξεων, σεμιναρίων, φροντιστηρίων, εργαστηρίων, εργασιών, ατομικών και ομαδικών, ατομικών και ομαδικών παρουσιάσεων.

 

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.

Υποψήφιοι με κλινική εμπειρία μεγαλύτερη των 5 ετών στο οικείο κλινικό πεδίο ή/ και κάτοχοι Διπλώματος Μεταβασικής Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης ή Πιστοποιητικού Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης σε συναφή Νοσηλευτική ειδικότητα μπορούν να αιτηθούν για μερική αναγνώριση εκπαιδευτικών πιστωτικών μονάδων. Αποφάσεις για αναγνώριση πιστωτικών μονάδων λαμβάνει η Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής κατόπιν εξέτασης του αναλυτικού προγράμματος σπουδών και των βαθμολογιών κάθε υποψηφίου.  Η Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής μπορεί κατά την κρίση της να προβεί σε εξέταση, συνέντευξη ή άλλο τρόπο αξιολόγησης προκειμένου για την αναγνώριση εκπαιδευτικών πιστωτικών μονάδων.  

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ο αριθμός εισακτέων φοιτητών καθορίζεται από την Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής και μπορεί να κυμαίνεται από 20-30 εισακτέους ανά ειδικότητα.  Οι υποψήφιοι με αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό πτυχίο συναφών επιστημών υγείας δεν συνυπολογίζονται στις προκηρυκτέες θέσεις για πτυχιούχους Νοσηλευτικής και ο αριθμός τους δεν υπερβαίνει το 15% των θέσεων για πτυχιούχους νοσηλευτές ανά ειδικότητα. 

 

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ.

Οι γλώσσες διδασκαλίας είναι η Ελληνική και Αγγλική.

Admission

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών στη Νοσηλευτική και να έχουν καλή γνώση της Ελληνικής και της Αγγλικής γλώσσας.

Κάτοχοι πτυχίου συναφών Επιστημών Υγείας μπορεί να γίνουν δεκτοί βάσει κριτηρίων που ορίζονται από την Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής. Η Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής προκειμένου να αξιολογήσει τους υποψηφίους μπορεί, πέραν του βιογραφικού σημειώματος, της επιστολής αιτιολόγησης της πρόθεσης για φοίτηση στο πρόγραμμα, των αναλυτικών βαθμολογιών στα σχετικά με το πρόγραμμα και την κατεύθυνση μαθήματα και των συστατικών επιστολών, να διενεργεί κατά την κρίση της γραπτές εξετάσεις ή συνεντεύξεις. Σε κάθε περίπτωση οι προϋποθέσεις εισαγωγής και οι σχετικές διαδικασίες συμμορφώνονται με τους κανόνες και τους κανονισμούς που ισχύουν στο ΤΕΠΑΚ. Η Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής μπορεί να εισηγηθεί ανά περίπτωση παρακολούθηση μαθημάτων προπτυχιακού επιπέδου από τους υποψηφίους.

 

Modules

Modules

Staff

Μαρία Καρανικόλα/Πρόεδρος (Συντονίστρια Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων)

Υπεύθυνοι κατευθύνσεων Κατευθύνσεις
Μερόπη Μπουζίκα Προηγμένη Νοσηλευτική και Φροντίδα Υγείας στην Επείγουσα και Εντατική Νοσηλεία
Αικατερίνη Λαμπρινού Προηγμένη Νοσηλευτική και Φροντίδα Υγείας στην Επείγουσα Εντατική Καρδιολογική Νοσηλεία
Μαρία Καρανικόλα Προηγμένη Νοσηλευτική και Φροντίδα Υγείας στη Ψυχική Υγεία
Ανδρέας Χαραλάμπους Προηγμένη Νοσηλευτική και Φροντίδα Υγείας στην Ογκολογική Νοσηλευτική

Προσωπικό

Νίκος Μίτλεττον
Αναστάσιος Μερκούρης
Ευρυδίκη Παπασταύρου
Μαρία Κυράνου
Χριστιάνα Νικολάου
Παναγιώτα Ταμανά
Πανίκος Μασούρας
Σωτήρης Αυγουστή
Έλενα Ρούσου
Θεολογία Τσίτση
Άντρη Χρίστου
Νίκος Σταυρίδης
Μαρία Καρανικόλα
Σωκράτης Σωκράτους

 

Διδακτικό Προσωπικό Προγράμματος