Εισαγωγή: Η αφασία επηρεάζει το ένα τρίτο των επιζώντων εγκεφαλικού επεισοδίου (~5.6 εκατομμύρια παγκοσμίως σε ετήσια βάση). Ο κοινωνικός και συναισθηματικός αντίκτυπος της αφασίας καθιστά την έγκαιρη και αποτελεσματική αποκατάσταση ζωτική. Η θεραπεία λόγου και ομιλίας ευνοεί την ανάρρωση, ωστόσο, οι σχετικοί με τη μοναδικότητα του κάθε ασθενή, τη φύση του εγκεφαλικού και της αφασίας, αλλά και την παρέμβαση που θα ακολουθήσει, παράγοντες που θα επισπεύσουν την ανάρρωση και την αποκατάσταση παραμένουν ασαφείς. Στο παρόν ερευνητικό πρόγραμμα (RELEASE) θα διερευνήσουμε όλες αυτές τις αβεβαιότητες (NIHR HS&DR 14/04/22). Στο Στάδιο Ι της παρούσας μελέτης στοχεύουμε στη δημιουργία μιας ευρείας, συλλογικής και διεθνούς βάσης δεδομένων από επιμέρους ασθενείς, έχοντας ως πηγή την υπάρχουσα πάνω στην αφασία έρευνα.
Μεθοδολογία: Τα προς επιλογή σύνολα δεδομένων περιλάμβαναν δεδομένα από επιμέρους ασθενείς (IPD) τουλάχιστον 10 ανθρώπων που πάσχουν από αφασία σχετιζόμενη με εγκεφαλικό, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που παρήλθε από το εγκεφαλικό επεισόδιο και τη σοβαρότητα της αφασίας. Έγινε έκκληση για χορηγία σε διεθνείς, διεπιστημονικούς συνεργάτες στην έρευνα της αφασίας, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ, COST ACTION προγράμματος ‘Collaboration of Aphasia Trialists’ (CATs). Επιπρόσθετα, πραγματοποιήσαμε συστηματική αναζήτηση στην υπάρχουσα βιβλιογραφία [Cochrane Stroke Group Trials, MEDLINE, CINAHL, AMED, Cochrane Library Databases (CDSR, DARE, CENTRAL, HTA), EMBASE, LLBA καθώς και SpeechBITE], διαδικασία που διήρκησε από την έναρξη του προγράμματος μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2015 και είχε ως σκοπό την ανεύρεση επιπλέον συνόλων δεδομένων. Τέλος, δύο ανεξάρτητοι αξιολογητές εξέτασαν τα συνολικά κείμενα, ενώ προστέθηκε ένας τρίτος αξιολογητής, με σκοπό την επίλυση τυχόν διαφωνιών.
Αποτελέσματα: Από τον Ιούνιο του 2016, η βάση δεδομένων μας περιλάμβανε 2,531 IPD προερχόμενα από 11 χώρες (33 σύνολα δεδομένων). 9 προέρχονταν από το δημόσιο τομέα. Ακολουθώντας μία συστηματική αναζήτηση ανάμεσα σε 5,272 αρχεία (από τα οποία εξαιρέθηκαν 75 αντίγραφα, 2,395 τίτλοι αναφορών και 965 περιλήψεις, εντοπίστηκαν επιπρόσθετα σύνολα δεδομένων και κλήθηκαν προς συνεργασία.
Συμπέρασμα: Επιτύχαμε τη δημιουργία μιας ευρείας, συλλογικής και διεθνούς βάσης δεδομένων από επιμέρους ασθενείς, έχοντας ως πηγή την προϋπάρχουσα πάνω στην αφασία έρευνα. Μία συστηματική διαδικασία αναζήτησης με σκοπό τον εντοπισμό επιπρόσθετων βάσεων δεδομένων, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμπεριληφθούν, ενίσχυσε τις μεθόδους για αλίευση περισσότερο ανεπίσημων βάσεων δεδομένων.
Έκκληση: Εθνικά Ινστιτούτα Έρευνας της Υγείας
Ρόλος: Συνεργάτης
Duration: 2 χρόνια
Website: http://www.aphasiatrials.org/index.php/working-groups/prognosis-predictors/research/2-uncategorised/137-rehabilitation-and-recovery-of-people-with-aphasia-after-stroke-release
Funding: Εθνικά Ινστιτούτα Έρευνας της Υγείας