Πολιτική Μηχανική και Αειφόρος Σχεδιασμός

Επικοινώνησε μαζί μας

Επικοινώνησε μαζί μας

Υποβολή αίτησης

Υποβολή αίτησης

Δομή και περιεχόμενο

Στις ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, ο ρόλος του Πολιτικού Μηχανικού στην κοινωνία αναβαθμίζεται συνεχώς, καθώς οι προκλήσεις γίνονται όλο και πιο σύνθετες. Η εξάντληση των φυσικών πόρων, η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και οι επιπτώσεις στις κατασκευές λόγω της γήρανσης τους, είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από ένα πλαίσιο αειφορίας που θα προτείνει λύσεις. Οι λύσεις αυτές οφείλουν να είναι όχι μόνο τεχνοοικονομικά βέλτιστες, αλλά και περιβαλλοντικά αποδεκτές. Το Μάστερ στην Πολιτική Μηχανική και τον Αειφόρο Σχεδιασμό αποσκοπεί στην υψηλού επιπέδου επιμόρφωση των φοιτητών σε τομείς της Πολιτικής Μηχανικής με έμφαση στον αειφόρο σχεδιασμό και στη διαχείριση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να ανταποκρίνεται τόσο στις υφιστάμενες όσο και στις μελλοντικές ανάγκες της βιομηχανίας, παρέχοντας την ευκαιρία στους φοιτητές για εμπλουτισμό των γνώσεων τους μέσω της διδασκαλίας προηγμένων θεμάτων αειφόρου σχεδιασμού κατασκευών, υποδομών, οδοποιίας, γεωτεχνικής μηχανικής και υδραυλικών έργων, αλλά και χρήσης σύγχρονων και καινοτόμων μεθόδων για την παρακολούθηση και διαχείριση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Παράλληλα, οι φοιτητές θα εξειδικευτούν σε έναν από τους παραπάνω τομείς με την εκπόνηση διατριβής Μάστερ, υπό την επίβλεψη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος. Οι απόφοιτοι του Μάστερ στην Πολιτική Μηχανική και Αειφόρο Σχεδιασμό θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις, καθώς επίσης και να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Πολιτική Μηχανική και Αειφόρο Σχεδιασμό φιλοδοξεί να ικανοποιήσει τους παρακάτω στόχους:

  • Την προσέλκυση φοιτητών υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων και κινήτρων για διάκριση.
  • Τη διεξαγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου στον τομέα της Πολιτικής Μηχανικής με προσανατολισμό στον αειφόρο σχεδιασμό.
  • Την άρτια και πλήρη κατάρτιση αποφοίτων οι οποίοι θα εργαστούν στον τομέα της Πολιτικής Μηχανικής, στη βιομηχανία, το δημόσιο τομέα και άλλους οργανισμούς.
  • Τον εμπλουτισμό και την εμβάθυνση της κατανόησης θεμάτων που έχουν καλυφθεί σε προγράμματα προπτυχιακού επιπέδου, με έμφαση στον αειφόρο σχεδιασμό.
  • Την κατανόηση των μεθόδων εφαρμογής της γνώσης στην πράξη, με τρόπο τεχνοοικονομικά βέλτιστο και περιβαλλοντικά αποδεκτό.
  • Την παροχή πλαισίου για την απόκτηση και εφαρμογή σχεδιαστικών, ερευνητικών και αναλυτικών δεξιοτήτων που σχετίζονται με την Πολιτική Μηχανική.
  • Τη δημιουργία του κατάλληλου υπόβαθρου για την απόκτηση και εφαρμογή ερευνητικών, επαγγελματικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων που σχετίζονται με το επάγγελμα του Μηχανικού.
  • Την ανάπτυξη νέων μορφών διδασκαλίας για προώθηση της ευρυμάθειας και των αναγκών της δια βίου επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Επιστήμη της Πολιτικής Μηχανικής.

Για την απόκτηση του μεταπτυχιακού προγράμματος απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση συνολικά 90 ECTS, συμπεριλαμβανομένης της εκπόνησης Διατριβής Μάστερ, η οποία πιστώνεται με 30 ECTS. Το πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού προγράμματος επιπέδου Master περιλαμβάνει μόνο υποχρεωτικά μαθήματα, πέντε κατά το πρώτο εξάμηνο (Φθινοπωρινό εξάμηνο) και πέντε κατά το δεύτερο εξάμηνο (Εαρινό εξάμηνο). Η εκπόνηση της Διατριβής Μάστερ αρχίζει με την έναρξη της θερινής περιόδου, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία το διδακτικό μέρος του προγράμματος και αναμένεται να τελειώσει περί το τέλος της θερινής περιόδου.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα προσφέρεται στη μορφή πλήρους ή μερικής φοίτησης. Στην περίπτωση της πλήρους φοίτησης το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε δεκατρείς μήνες στους οποίους περιλαμβάνονται δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα και η θερινή περίοδος. Η τελευταία αρχίζει αμέσως μετά τη λήξη του Εαρινού εξαμήνου και περιλαμβάνει τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Στην περίπτωση της μερικής φοίτησης, το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί σε είκοσι πέντε μήνες οι οποίοι περιλαμβάνουν τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα. Για την θερινή περίοδο μετά το πέρας των δύο ετών διδασκαλίας ισχύει ό,τι και στην περίπτωση της πλήρους φοίτησης.

Μαθήματα

1ο Εξάμηνο

 

 

ECTS 

CIV 501   Αποτίμηση της Αντοχής και Ενίσχυση Δομημάτων 

6

CIV 502  Υπολογιστική Μηχανική των Ρευστών 

6

CIV 503  Οδοποιία 

6

CIV 535  Ερευνητικές Μέθοδοι 

6

CIV 505  Αειφόρος Σχεδιασμός Μεταλλικών Κατασκευών με Αντισεισμική Μηχανική  

6

ΣΥΝΟΛΟ

30

 2ο Εξάμηνο

 

 

ECTS 

CIV 531   Αειφόρος Γεωτεχνική Μηχανική 

6

CIV 532   Ευφυής Παρακολούθηση, Συντήρηση, Αποτίμηση και Διαχείριση Επικινδυνότητας και Αξιοπιστίας Κατασκευών 

6

CIV 533   Διαχείριση Υδάτινων Πόρων 

6

CIV 534   Αειφορική Διαχείριση Περιβάλλοντος μέσω Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης 

6

CIV 504   Αειφόρος Σχεδιασμός Κατασκευών από Οπλισμένο Σκυρόδεμα με Αντισεισμική Μηχανική 

6

ΣΥΝΟΛΟ

30

Θερινή Περίοδος (Ιούνιος-Σεπτέμβρης)

 

 

ECTS 

CIV 580  Διατριβή Μάστερ 

30

*Απαλλαγή ή εξαίρεση από μάθημα δε μπορεί να δοθεί σε καμία περίπτωση. 

Εισδοχή

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μάστερ έχουν κάτοχοι πτυχίου από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο, ή κάτοχοι τίτλου σπουδών ο οποίος έχει κριθεί ισότιμος πανεπιστημιακού τίτλου από το Κυπριακό Συμβούλιο Αξιολόγησης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.), σε συναφή γνωστικά αντικείμενα.  Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και τελειόφοιτοι προπτυχιακοί φοιτητές, που αναμένεται να λάβουν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών πριν από την έναρξη του μεταπτυχιακού προγράμματος.

Οι υποψήφιοι ενημερώνονται για την έκβαση της αίτησής τους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησής τους και μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Πανεπιστημίου.

Για την κατοχύρωση θέσης που έχει προσφερθεί προϋπόθεση είναι η πληρωμή προκαταβολής. Το ποσό αυτό δεν επιστρέφεται σε καμία περίπτωση. Δείτε εδώ το ύψος της προκαταβολής και τον τρόπο αποπληρωμής των διδάκτρων.

Οι αιτήσεις μαζί με τα δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του Πανεπιστημίου. Δημιουργήστε εδώ μια αίτηση.

Οι υποψήφιοι, για να υποβάλουν αίτηση, θα πρέπει να επισυνάψουν ηλεκτρονικά τα ακόλουθα:

  • Φωτοαντίγραφο πολιτικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
  • Βιογραφικό σημείωμα
  • Φωτοαντίγραφα πανεπιστημιακών πτυχίων (ή πιστοποιητικού που να βεβαιώνει ότι ο πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών θα αποκτηθεί πριν από την έναρξη του μεταπτυχιακού προγράμματος).
  • Αναλυτική βαθμολογία πτυχίων
  • Σύντομη έκθεση (περίπου 500 λέξεις), στην οποία ο υποψήφιος να εξηγεί τους λόγους επιλογής του  μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών και να περιγράφει τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα, σε σχέση με τα μελλοντικά του επαγγελματικά σχέδια.
  • Συστατικές Επιστολές δεν είναι απαραίτητες. Χρειάζεται μόνο να δηλωθούν δύο ονόματα / στοιχεία / τηλέφωνα των ατόμων που μπορούν να δώσουν αναφορά και το Τμήμα αν κρίνει θα αποταθεί το ίδιο απευθείας κοντά τους.
  • Πιστοποιητικό επάρκειας ελληνικής γλώσσας: Αποδεκτά τεκμήρια επάρκειας της ελληνικής γλώσσας θεωρούνται το απολυτήριο αναγνωρισμένης εξατάξιας σχολής Μέσης Εκπαίδευσης της Ελλάδας ή της Κύπρου ή Λυκείου που έχει ως βασική γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική.

Το Τμήμα μπορεί να ζητήσει επιπρόσθετες εμπιστευτικές πληροφορίες από τον υποψήφιο καθώς επίσης και να υιοθετήσει οποιαδήποτε επιπρόσθετα κριτήρια κρίνει αναγκαία/απαραίτητα.