Το μάθημα στοχεύει στην ανάπτυξη των αρχών οργάνωσης και διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων καθώς και θεμάτων Αγροτικής Οικονομικής, όπως συντελεστές παραγωγής και συναρτήσεις παραγωγής. Καλύπτει, επίσης, βασικές έννοιες εμπορίας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τη λειτουργικότητα και τον ρόλο τους στην αγορά. Στην Αγροτική Πολιτική στοχεύει στην παρουσίαση των φυσικών, κοινωνικο-διαρθρωτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών της γεωργίας που είναι σημαντικά για τη διαμόρφωση αγροτικής πολιτικής και αναλύεται η εθνική πολιτική για τη γη, η χρηματοδότηση της γεωργίας και ο ρόλος των γεωργικών ασφαλίσεων. Αναλύονται οι λειτουργικοί μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και η εξέλιξή αυτής. Γίνεται αναφορά στους διεθνείς οργανισμούς αγροτικής πολιτικής καθώς και τις διεθνείς συμφωνίες που επηρεάζουν την ΚΑΠ.
Περιλαμβάνονται διαλέξεις και πρακτικές ασκήσεις.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να περιγράψουν βασικά θέματα και έννοιες των αρχών της αγροτικής οικονομικής και πολιτικής και κατανοήσουν τη διάρθρωση της Κυπριακής γεωργίας, αλλά και το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να χαράσσεται η αγροτική πολιτική της χώρας.
Οι φοιτητές θα μπορούν να διακρίνουν τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την περιφερειακή ανάπτυξη κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τους βασικούς πυλώνες τους οποίους χρηματοδοτεί και στηρίζει αυτή μέσω των πολιτικών στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Οι φοιτητές θα είναι σε θέση να περιγράψουν το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται από τη στιγμή της παραλαβής των γεωργικών προϊόντων από τους παραγωγούς μέχρι αυτά να φτάσουν στον τελικό καταναλωτή, καθώς και η καθοδήγηση της παραγωγής προς τα προϊόντα που ζητούν οι καταναλωτές και θα μπορούν να αναγνωρίζουν και κατανοούν τις διακρίσεις, τα στοιχεία, τον υπολογισμό και την ανάλυση κόστους παραγωγής.
Οι φοιτητές, θα μπορούν να προσδιορίσουν τη λειτουργία και το ρόλο της διαφήμισης, καθώς και την επίδρασή της στις πωλήσεις αλλά και στις τιμές των αγροτικών προϊόντων και θα είναι σε θέση να περιγράψουν τις αρχές οργάνωσης – διαχείρισης γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων , τα κυριότερα συστήματα και μεθόδους οργάνωσης της παραγωγής (μερικός και πλήρης γεωργικός προϋπολογισμός).
Οι φοιτητές θα αναγνωρίζουν την έννοια και τη σημασία της παραγωγικότητας στη γεωργία, καθώς και τις κυριότερες συναρτήσεις παραγωγής (εκθετική, λογαριθμική, απλή τετραγωνική ή πολυωνυμική), ενώ θα αναγνωρίζουν επίσης τους τρόπους με τους οποίους μετριέται η οριακή παραγωγικότητα σε μια γεωργική εκμετάλλευση και ποια είναι η οριακή σχέση υποκατάστασης των συντελεστών παραγωγής.
Τέλος, οι φοιτητές θα διακρίνουν τις βασικές αρχές και τις προϋποθέσεις του γραμμικού προγραμματισμού, ενώ παράλληλα θα τον χρησιμοποιούν στη γεωργική παραγωγή ώστε να βρίσκουν τον άριστο οικονομικά συνδυασμό των διαθέσιμων συντελεστών μέσω κλάδων φυτικής ή και ζωικής παραγωγής μιας εκμετάλλευσης.